Hogyan jutnak el az emberek odáig, hogy anyagi gondokkal küzdjenek?
Szerintem nem kell bemutatnom senkinek azt a mondást, hogy "Tanulj - fiam vagy lányom - és akkor olyat dolgozhatsz amit szeretsz és jó életed lesz". Literálisan mindenhonnan ezt kapod fiatalkorodban, az összes felnőt embertől a környezetben, akár napi 10 alkalommal is. Ami valljuk be elég sok.
És ez igaz is. Minnél többet tanulsz annál elitebb munkahelyed lesz, annál többet fogsz keresni és olyat dolgozhatsz majd, amitől nem leszel rosszul és szeretni fogod.
Nem lesznek anyagi gondjaid, nem fogsz rosszul lenni, hogy megint hétfő. Nem robbansz le idegileg, hogy olyat csinálsz amit egy porcikád sem kíván.
Tehát adott egy választás az embernek: Tanulni, megtolni keményen az iskolát és utána halálodig jól élni vagy letojni az iskolát és utána örökké szenvedni.
Mégis az emberek eldodbják az életük és a másodikat választják. Egy kérdésem van, mégis miért? Mi ebben a pozitívum? Sokan jönnek vele, hogy rossz iskola így meg úgy, nincs lehetőség, szegény család, depresszió így meg úgy.
A megoldás egyszerű és nem komplikált! Informatika! Programozás! A legjobban keresett szak mai napig, ahol a kezdők fizetése is nettó 500-tól indul. Ki sem kell otthonról mozdulni. Home Office az egész. Ismerősöm most 25 évesen nettó 1,5 milliót keres vele. 10 évesen kezdte, ma már évi 3-szor megy nyaralni és semmi anyagi gondja nincs. És nem egy kiváltságos családba született, hanem egy kis falucskában egy átlagon aluli családba.
Mégis mi állít meg abban téged, hogy tizenévesen elkezdj programozni tanulni? Vagy akár most hogy kitörj? Áram, internet és egy számítógép.. Ennyi. Előző kettő nem egetrengető összeg, utóbbit bárhonnan vasvillával össze tudsz szedni. De még minimálbérből is félre tudsz tenni egyre.
Az emberek nagy része, aki világ életében csak a szalagmunkáig jutott, egyszerűen hiányában van a képességeknek hogy használható programozóvá váljon.
Az nagy gyárakban ilyen általános iskola alsó osztály szintű tesztetek raknak a jelentkezők elé hogy töltsék ki. Gondolhatod hogy oda milyen emberek jelentkezhettek mielőtt bevezették. Belőlük szerinted milyen programozó lenne?
Mert nyafogni, és a rendszerre / körülményekre fogni mindig könnyebb, mint beleállni, kockáztatni, és újat tanulni.
Én sosem voltam valami okos gyerek, az alapszakomon sem tűntem ki, de úgy voltam vele, hogy mostmár végigcsinálom, aztán a mesterszakomra jobban ráéreztem, kaptam egy jó munkát, mellette szabadúsztam, és megcsináltam a saját vállalkozásomat, évek óta millió alatt nem volt a havi bevételem, és most már gyakorlatilag azt csinálok amit akarok. Mert tanultam, és azt csináltam amire volt piaci igény.
Aki elmegy isztika szakra, vagy 'az egyetem butaság, dolgozz inkább' mentalitással megy neki az életnek, úgy hogy nincs konkrét terve (kitanulni kézimunkát és vállalkozni tök jó terv egyébként, mielőtt valaki belém köt), az bukásra van ítélve, ha nincs nagy szerencséje. Az emberek 90%ának jobb kilátásai vannak ha továbbtanul. Pont.
11: Hiányukban van, de ez csak ideiglenes. Amint elkezd tanulni már fejleszti magát és kialakulnak a képességek. Nem egyik napról a másikra leszel sikeres programozó. Előbb felmész a youtubera és elkezded a tutorialokat, majd onnan pedig a többi, tanfolyamok és fórumok búlyása. Ez egy folyamat, amit bárki el tud kezdeni.
12: Valahogy hasonló véleménnyel vagyok én is.
Az anyagi gondok és a tanulás között nem sok kapcsolat tárható fel, az ezzel kapcsolatos (és a kérdező által is néhány felvetett) mondások ma már nem állják meg a helyüket.
Az anyagi helyzet leginkább attól függ hogy ki milyen családból jön. Gazdagék gyereke buta mint a tök, semmit nem kell tennie ahhoz hogy 20millás kocsival száguldozhasson vagy hogy 200milliós házban lakjon, náluk ez alapszint, szülők és a gazdag család biztosítja. Az ilyen gyerek motiválatlan, nem ismeri az élet nehézségét, megteheti azt hogy buta és képzetlen marad. Több esetről tudok, komoly orvosok, ügyvédek, stb. gyerekei kallódtak el.
Ezzel szemben a másik oldal, aki szegény körülményekből jön, szeretne jobb sorsot, önszorgalomból tanul, könyvtárba jár, érettségi után mondjuk elvégez egy gépész szakmát, majd rájön hogy egyre jobban érdekli a szakmai dolgok miértje és jelentkezik egy jó szinvonalú egyetem mérnöki képzésére. 5,5 évig keményen és szorgalmasan tanul éjt nappallá téve, TDK konferenciákon vesz részt jó eredménnyel, stb. majd kitüntetéses diplomával végez Msc-n.
Elmegy dolgozni, mérnöki állást kap, br. 700ezer lesz a fizetése.
Na most számold ki, hogy legalább egy generációnak ki kell halnia, amire a gazdagék szinvonala megközelíthető egy olyannak, akinek semmi nincs sajátja, tehát a szarból jönne föl!
Tehát hiába tanul valaki rengeteget, a családi körülmények eleve eldöntik azt hogy kinek milyen sors kerül.
Ez itt a baj, hogy ma már a műszaki diplomás szakember, akár egy mérnök megbecsültsége már messze nem olyan mint régen.
Emiatt egyszerűen hazugság az ami régen még igaz volt:
"Minnél többet tanulsz annál elitebb munkahelyed lesz, annál többet fogsz keresni és olyat dolgozhatsz majd, amitől nem leszel rosszul és szeretni fogod.
Nem lesznek anyagi gondjaid, nem fogsz rosszul lenni, hogy megint hétfő. Nem robbansz le idegileg, hogy olyat csinálsz amit egy porcikád sem kíván."
Tehát ez egyszerűen ma már nem állja meg a helyét.
Legalább 80%-ban az számít hogy honnan jössz.
A maradék 20% az a korrupció, lopás, csalás, ezek azok amivel jó körülményeket lehet megteremteni a meglévő gazdag családi háttér mellett, vagy a kettő ötvözetével, ld. jónéhány pilitikus példája...
"11: Hiányukban van, de ez csak ideiglenes. Amint elkezd tanulni már fejleszti magát és kialakulnak a képességek. Nem egyik napról a másikra leszel sikeres programozó. Előbb felmész a youtubera és elkezded a tutorialokat, majd onnan pedig a többi, tanfolyamok és fórumok búlyása. Ez egy folyamat, amit bárki el tud kezdeni"
Ja persze, akik általános iskolás szintű készségek hiányában vannak, azok csak is arra lesznek képesek hogy netes fórumokról tanuljanak autodidakata módon programozást.
Ezért mondom hogy troll a kérdező. Aki képes ilyen összefüggő gondolatokat megfogalmazni mint a kérdés feltevése, az kizárt, hogy ennyi világtalan legyen a valósághoz.
Na jó kérdező, akkor néhány dolgot helyre teszek benned.
Egyrészt, nem mindenki alkalmas programozónak, sőt nem csak programozónak, de semmilyen magasabb szintű munkára sem. Egy ügyvédnek például rengeteg jogszabályt kell magolnia, erre nagyon sokan képtelenek. A programozás magasabb szinten egy nehezen tanulható dolog, nem mindenki tudja azt a fajta logikát elsajátítani.
Ráadásul a programozáshoz jó angoltudás kell, sokan képtelenek olyan szinten megtanulni angolul.
Vannak, akik fiatalon nem azt az értékrendet kapják, ami szükséges lenne a tanuláshoz, fejlődéshez. Az nem értékrend, hogy súlykolják beléd a szüleid, tanulj fiam, mert semmi nem lesz belőled. A gyerek a mintát a szüleid magatartásából, hozzáállásából veszi, és ha a gyerek nem olyan példát lát, amilyet kellene, akkor lőttek az egésznek.
Másrészt, a jó munka != jó fizetéssel. Én nem keresek sokat, de szeretem a munkámat, nem érzem azt, hogy jajj de rossz, hogy holnap mennem kell dolgozni. Volt olyan munkám, amivel akkoriban (5 évvel ezelőtt) jobban kerestem, mint a jelenlegivel, de sokkal jobban utáltam. Semmi pénzért nem váltanék vissza.
Egy rakat olyan munka van egyébként, amit nem fizetnek meg, mert a piac szerint az nem értékes.
Egyáltalán nem igaz az sem, hogy minél többet tanulsz, annál elitebb munkahelyed lesz, és azt sem, hogy ha elvégzel egy jó iskolát, akkor halálodig jól élsz belőle. Tudnék mutatni olyan embereket, akiknek van egy diplomájuk, és mellé egy szakma, vagy BSc+MSc, és mégis rosszul keresnek. Példának okáért, a nagynénémnek van egy állattenyésztő mérnöki végzettsége+egy szőlész-borász szakmája, de egy középiskolában dolgozik adminisztrátorként.
Azt sem igaz, hogy egy kezdő programozó fizetése nettó 500 körül lenne, az meg pláne nem, hogy home office az egész.
Nagyon sok cégnél (főleg vidékinél, de a fővárosban sem ritka) egy junior nettó 300-350 körül kap, és a heti 2-3 jelenléti munka elvárt (mindenkinek, nem csak a juniornak). Az az igazság, hogy a full home office elég ritka.
Azt már nem is említem, hogy az informatikának szinte csak Budapeseten van létjogosultsága. Mutass nekem mondjuk Győrben, Zalaegerszegen vagy Szombathelyen programfejlesztői munkahelyet! Találsz, városonként kb. 2-3-at, jellemzően azokat is kihalásos alapon töltik be, ismeretség révén.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!