Hogyan jutnak el az emberek odáig, hogy anyagi gondokkal küzdjenek?
Szerintem nem kell bemutatnom senkinek azt a mondást, hogy "Tanulj - fiam vagy lányom - és akkor olyat dolgozhatsz amit szeretsz és jó életed lesz". Literálisan mindenhonnan ezt kapod fiatalkorodban, az összes felnőt embertől a környezetben, akár napi 10 alkalommal is. Ami valljuk be elég sok.
És ez igaz is. Minnél többet tanulsz annál elitebb munkahelyed lesz, annál többet fogsz keresni és olyat dolgozhatsz majd, amitől nem leszel rosszul és szeretni fogod.
Nem lesznek anyagi gondjaid, nem fogsz rosszul lenni, hogy megint hétfő. Nem robbansz le idegileg, hogy olyat csinálsz amit egy porcikád sem kíván.
Tehát adott egy választás az embernek: Tanulni, megtolni keményen az iskolát és utána halálodig jól élni vagy letojni az iskolát és utána örökké szenvedni.
Mégis az emberek eldodbják az életük és a másodikat választják. Egy kérdésem van, mégis miért? Mi ebben a pozitívum? Sokan jönnek vele, hogy rossz iskola így meg úgy, nincs lehetőség, szegény család, depresszió így meg úgy.
A megoldás egyszerű és nem komplikált! Informatika! Programozás! A legjobban keresett szak mai napig, ahol a kezdők fizetése is nettó 500-tól indul. Ki sem kell otthonról mozdulni. Home Office az egész. Ismerősöm most 25 évesen nettó 1,5 milliót keres vele. 10 évesen kezdte, ma már évi 3-szor megy nyaralni és semmi anyagi gondja nincs. És nem egy kiváltságos családba született, hanem egy kis falucskában egy átlagon aluli családba.
Mégis mi állít meg abban téged, hogy tizenévesen elkezdj programozni tanulni? Vagy akár most hogy kitörj? Áram, internet és egy számítógép.. Ennyi. Előző kettő nem egetrengető összeg, utóbbit bárhonnan vasvillával össze tudsz szedni. De még minimálbérből is félre tudsz tenni egyre.
1. Nem lehet mindneki programozó, informatikus. Valakinek nincs hozzá érzéke, valakit meg egyáltalán nem érdekel. Pl engem se.
2. Tanult embereknek is lehetnek anyagai gondjai. Főleg a mai világban. Attól hogy valaki szerez 1 diplomát nem jelenti azt hogy sose lesz pénzügyi nehézsége.
3. Azért az infósok se élnek gondtalanul. Náluk se keress mindneki 1 millió felett vagy körül. Exem most végzett az egyetemen és "csak" nettó 500 körül keress.
Az egész "kérdés" nagyon sarkítva lett feltéve, és több helyen nagyon erős túlzások vannak benne.
1. Természetesen nem kell hogy mindenki programozó legyen. Ha jobban tetszik az ügyvéd, orvos, politikus, mérnök szakma akkor azt is tanulhatod. A programozás csak a legegyszerűbben elsajátítható szakma, ha egy zsákfaluban élsz és nincs lehetőséged egyetemet végezni.
2. Diploma nem egyenlő tudással. Millió olyan embert tudok, akit szülei erőltették, hogy mindegy hogy milyen szak csak menjen egyetemre. És becsicskult nekik és elment egy olyan szakra amit nem szeretett és semmit sem tanulva de nagynehezen végigcsalva elvégezte az egyetemet. Kidobott 4 évet az életéből és most ott áll, hogy van egy semmit nem érő papírja. Míg otthon megtanulod a programozást akkor papírt nem kapsz de tudod az anyagot attől függetlenül.
3. Most végzett. Igen annyi a kezdés, de már 5x jobb mint a gyári munka. És egy pár éven belül eléri azt a milkát, ha okos. Gratulálok neki!
Amúgy ez a kérdező tuti troll.
Ne etessétek.
Én sem értem, de azért kíváncsi lennék rá. Kérdező valami igen komoly buborékban él, aminek köze nincs a valósághoz.
3: Egyszerű fórumkérdés, amire szeretnék egy választ. Nekem van egy véleményem a dologról és szeretném más szemszögéből is megérteni a dolgot. Ennyi.
4. Miért lennék az? Nem provokálok és nem csinálok semmi esztelen dolgot. Egy témát hoztam fel amire várom a többi szemszöget.
"Mégis mi állít meg abban téged, hogy tizenévesen elkezdj programozni tanulni?"
Csak az ,hogy 20 évvel ezelőtt voltam tizenéves, és sajnos nincs időgépem. :(
"Nem lehet mindneki programozó, informatikus."
Ez se igaz és nem is kell mindenkinek annak lenni. Vannak akiknek nagyon jó a szalagmunka 3-4 műszakban.
Nekem azért vannak anyagi gondjaim (nem vészes azért, csak oda kell figyelni), mert tanulok és nincs elég időm dolgozni. Külföldön megyek mesterre.
Diplomával se fog mindenki jól keresni, lásd tanárok. Marpedig van, akinek ez a hivatása. Szerintem nem kell mindenkinek egyetemre mennie. A pénzéhes fajankók IT irányba terelése pedig kinyitja a bicskát a zsebemben (mondhatni egy ehhez közeli területen dolgozom/tanulok). Nem, ne a pénz határozza meg ezt a döntést. Inkább élek szerényen, minthogy olyasmit csináljak napi 8 órában évekig, amit utálok. Egyetemmel ugyanez.
De igen. Ez mindenkinek a saját döntése.
Kivéve persze ha beüt valami katasztrófa pl beteg rokon, fogyatékos gyerek stb. Az viszi a pénzt akkor is, ha amúgy jól keresne az ember. Meg ott vannak a traumák. Akár erőszak, akár baleset, bénulás, halál stb.
Az, hogy valaki tanul-e illetve hogy mit, kitől, hogy, hol és mikor, az mindenkinek a saját döntése és felelőssége. A tájékozódás a lehetőségekről szintén.
5: Teljesen komolyan kérdem. Ha korlátolt szemellenzős lennék akkor nem érdekelne a dolog és ilyen kérdést sem tettem volna fel. Nem provokálok.
6: Lehet, hogy buborék, de akkor kérek egy kipukkasztást. Szeretném látni, hogy milyen az élet a buborékon kívül, azért tettem fel a kérdést.
8: Odatettem, hogy "Vagy akár most hogy kitörj?". Most van géped, internet, áram. Akinek jó a szalagmunka az nem nyavalyog, de sajnos sokan nyavalyognak, hogy milyen rossza az életük, közben meg tenni egyikük sem tesz érte.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!