Mikor számít valaki mediornak?
Úgy érzem nem lehet években számolni, mert nagyon nem mindegy hol, mit csinált az ember.
Nem viccelek, előző munkahelyemen volt egy "senior" (frissen felvett) aki nem tudott 2 entitás között kapcsolatot létrehozni és kapcsolat nélkül képes volt PR-t feladni.
Nyílván ő csak azért senior, mert már X éve a szakmában van és már emiatt annak hívják vagy hivatja magát. Meg is váltak tőle nem sokra rá.
Junior vagyok, de látom más cégekben ismerősök mit csinálnak "junior" ként és azt veszem észre, hogy én már gyakornokként is sokkal komolyabb dolgokat csináltam és nagyobb elvárások voltak tőlem.
Ilyenkor elgondolkozom, hogy akkor én medior szinten lehetek? Vagy az ismerőseim nagy része került olyan helyekre, ahol nincsenek nagy elvárások.
Viszont nálunk is nagyon "chill" a munka. Csak simán gyorsan végzek a feladattal és már kapom is a következőt, de csinálhatnám fél tempóban is. Meg úgy érzem nálunk nincs olyan, hogy "Ez egy junior feladat. Végezd el", hanem én is kapok nagyobb featureket vagy refaktorokat. Meg tervezői döntéseket hozhatok. Ha elakadok egy feladattal akkor az olyan, amiben senior sem tud feltételnül segíteni, csak megvonja a vállát és ugyan azt elmondja, amit én is elgondoltam. Pedig most szerintem szakmailag elég jó munkatársaim vannak.
Ebben a helyzetben nem érzem fairnek, hogy sokkal nagyobb produktivitással, felelősséggel azonos fizetést kapok, így kompenzáció belövésre is akarnám tudni.
Hol kezdődik a medior szint ha nem nézzük a munkatapasztalatot években?
Milyen tudása van egy mediornak?
Milyen felelősségeket kap?
Mi az ami alapján valaki kényelmesen megpályázhat medior pozíciókat?
Nincs hivatalos, torvenyileg szabalyozott definicioja.
Ha egy ceg felvesz medior pozicioba, akkor annal a cegnel mediornak szamitasz. Cegenkent teljesen eltero lehet, hogy ki mit nevez mediornak.
Palyazni a pozicio kiirasaban megfogalmazott kovetelmenyek alapjan erdemes.
Ezeket a szinteket nehéz belőni. Mindenkinek más a tudása más sebességgel tanul, máshogy tartja a sebességet a technológiával. És más szintű kódot ír.
Nagyobb cégeknél akár 6-7 szint is lehet és minden cégnek más a követelményrendszere.
Junior szint szerintem az ahol nem ismered még a nyelvet amiben dolgozol.
Medior szinten már ismered a nyelv sajátosságait, ismered a kevésbé használt tulajdonságait stb.
Senior szinten pedig már egész rendszerekben kell gondolkodnod ahelyett hogy csak 1-1 dolgot szeretnél megoldani.
3# Ezzel a definícióval gyakornokként is senior voltam, hiszen egész rendszert érintő refaktorokat csináltam és több modulon átívelő funkciókat fejlesztettem.
Nyílván senior nem voltam :D
Azért fontos ez a kérdés, mert nem mindegy hova lövöm be magam fizetés szempontjából.
Tudom, hogy akkor medior valaki ha felveszek arra a pozícióra és mindenhol más. Éppen ezért inkább engem a tudás szint érdekel általánosan, hogy milyen szintű tudástól kérhetem a medior fizetést.
Nekem személy szerint teljesen mindegy minek hívnak, csak az nem, hogy azt mennyiért teszik.
"Tudom, hogy akkor medior valaki ha felveszek arra a pozícióra és mindenhol más. Éppen ezért inkább engem a tudás szint érdekel általánosan, hogy milyen szintű tudástól kérhetem a medior fizetést."
Errol van szo, hogy teljesen mas cegenkent a medior poziciohoz szukseges tudasszint. A medior fizetest akkor kerheted, ha adott cegnel medior poziciorol van szo.
Akkor máshogy kérdezem.
Mi az a tudás szint, ahol már el lehet kérni br 1.000.000 FT-ot?
Bocs hogy kérdéssel próbálok válaszolni, de nem tapasztalatban mérik?
Én úgy tudom 5 éves tapasztalattal már jogosan emlegetnek valakit mediorként, míg 10+ éves tapasztalattal egy adott cégnél már senior az illető.
"Mi az a tudás szint, ahol már el lehet kérni br 1.000.000 FT-ot?"
Terület és cégfüggő, de ha az átlagtól nagyobbat tudsz villantani és bizonyítani tudod a rátermedtségedet akkor simán megadják.
Egyetem során szereztem fél év gyakornoki tapasztalatot egy multinál, mellette becsatlakoztam egyetemi kutatócsoportba és demonstrátorkodtam valamint TDK 2. helyezést értem el. Diplomázást követően egy másik multinál helyezkedtem el bruttó 630 000 ért Junior Data Scientist pozícióban akik támogatták a szakmai fejlődésemet úgy hogy lehetőségem nyílt különböző certek megszerzésére és fizettek különböző tanfolyamokat. Közben az egyetemi kutatócsoporttal nem szakítottam meg a kapcsolatomat és kiadtak egy nemzetközi publikációt AI területen ahol feltüntettek társszerzőnek.
Másfél év után jelentkeztem az új helyemre az alábbi stackkel:
-1,5 év Data Scientist multi tapasztalat (Python, SQL, Spark, Scala, kevés R, AWS)
-0,5 év gyakornoki python dev tapasztalat
-0,5 év demonstrátori tevékenység (Prog I gyak, Prog felzárkóztató oktatás)
-Nemzetközi publikáció AI field társszerző
-TDK 2. helyezés
-Data Scientist és Cloud certifikációk (az előző multitól)
-programtervező informatikus diploma (kiváló eredménnyel)
-felsőfokú angol nyelvvizsga
Nekem erre a stackra megadták idén a bruttó 1,1 milliós fizetést + juttatás (cafeteria, prémium stb...) és mediorként alkalmaztak, úgy hogy Machine Learning területen helyezkedtem el szintén multinál, üzleti döntéstámogató területen.
Szerintem ha egy erős önéletrajzzal rendelkezel valamint meggyőző vagy interjún, mind szakmailag jól szerepelsz és a kommunikációs készséged is jó akkor gond nélkül megadják. Viszont a kulcsa az hogy sajnos általában váltani kell ezt több ismerősömtől is hallottam, én amikor eljöttem akkor kerestem bruttó 720 000 forintot az előző cégnél, mindig volt kifogás hogy miért nem tudnak nagyobbat emelni, pedig ha másfél éves tapasztalatra megadják a bruttó 850-et akkor nem kezdek el interjúzni.
Így 720k-ról emelkedett a bérem 1,1M-re.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!