Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 11-es diákként van értelme...

11-es diákként van értelme programozónak tanulnom? Vagy a Chatgpt (Al) miatt sokkal kevesebb programozó kell majd, kevesebb fizetésért?

Figyelt kérdés
Már most konkrét weboldalakat, mobil alkalmazásokat lehet vele íratni, nagyon rövid idő alatt. Persze tudom, hogy még ma ezt csak úgy lehet, ha értesz is hozzá, de mondjuk 5év múlva, amikor én végzek az egyetemmel vajon akkor is így lesz?
2023. ápr. 5. 18:25
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
Szerintem ha valaki nem csinál meg egy mérnöki képzést, az megmarad egy tehetséges technikusi szinten. Én így 16 év embedded szoftveres és szoftveres munkatapasztalatával azt mondom, hogy egész sok dolgot használtam már abból, amit az egyetemen tanítottak (villamosmérnöki), szerintem 40-50% simán.
2023. ápr. 11. 20:02
 22/25 anonim ***** válasza:

Én pedig úgy vagyok már medior szoftverfejlesztő, hogy gépészként végeztem, de átkepeztem magam kizárólag udemy segítségével. Váltás előtt két kurzust végeztem el (elég nagyok voltak és teljes szoftverfejlesztői több nyelvvel) és az első két évben elvégeztem mindegyik nyelvre külön udemy, ami volt az első két kurzuson.

Nem érzek már semmi hátrányt azokkal szemben, akik mondjuk mérnökinfón végeztek. 2 sráccal kb ugyanakkor kezdtünk, ők akkor kerültek ki az egyetemről, de csak pár hónapig volt előnyük.

Ma már olyan szinten vannak képzések az egyetemen kívűl, hogy ha szorgalmas vagy akkor megoldható egyetem nélkül is.

De ha elhelykedsz és hátrányt érzel, még akkor is lehet levelezőin végezni.

2023. ápr. 11. 20:40
 23/25 anonim ***** válasza:

Az emberi képességek szűk spektrumon mozognak. Innen lentről lehet, hogy úgy tűnik, hogy egy intelligens, képzett, tapasztalt, mérnöki szemléletű ember fényévekkel jár a hülyék előtt, és mindig kincs lesz, de ha az AI/AGI egyszer minőségi előnybe kerül az emberrel szemben, nem sokat fog jelenteni, hogy okos hangya vagy buta hangya vagy.

Ezért nem is érdemes stresszelned, csináld azt, amit élvezel. Ha jön az AI takeoff, akkor úgyis mindegy, emberek milliárdjai egyszerre kerülnek új helyzet elé, és valami csak lesz. Jó esetben pl. egy szórakoztató hobbid, aminek UBI mellett kedvedre hódolhatsz.

2023. ápr. 17. 10:31
 24/25 anonim ***** válasza:

#32: az AI-bol egyelőre az "I" hiányzik.

Ezek a rendszerek nem látnak rendszert, nem gondolkodnak, nincs logikájuk, koncepciójuk, megértésük egy adott témáról.

Egyszerűen hatalmas adathalmazon tanulnak, majd egy addig nem látott bemenő adatra adnak egy választ, ami jó tanítóhalmaz és teszthalmaz esetén jó eséllyel helyes lesz.

Igazából pont az az "építőkocka" hiányzik, ami a mesterséges intelligencia kulcsa lenne (nyilván lesz is valamikor).

2023. ápr. 17. 14:12
 25/25 anonim ***** válasza:

24: Az emberi agy is egy hatalmas adathalmazon tanuló, addig nem látott bemenetre választ adó, jó tanítóhalmaz esetén jó eséllyel helyesen működő architektúra, ami apró inkrementális lépések eredőjeként jutott ahova jutott. Nincs egy bűvös építőkockán múló éles határ az emberek-állatok között, vagy akár az emberi intelligenciaspektrumon belül. A GPT modellek is különösebb forradalmi ötletek nélkül lépnek szintet generációról generációra, és nem valószínű hogy ez egy hiányzó építőkocka miatt egyhamar megrekedne.

Ami a "nem intelligens, nem lát rendszert, nincs logikája, nincs megértése" kérdést illeti, ezt a GPT-4-et látva már nem lehet ilyen lazán kijelenteni. Itt egy jó videó a témában: https://www.youtube.com/watch?v=qbIk7-JPB2c&t=318s Az 5-10 perc közötti részt nézd meg mindenképp, utána szerintem nem is fogod tudni megállni, hogy végignézd.

2023. ápr. 18. 14:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!