Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 11-es diákként van értelme...

11-es diákként van értelme programozónak tanulnom? Vagy a Chatgpt (Al) miatt sokkal kevesebb programozó kell majd, kevesebb fizetésért?

Figyelt kérdés
Már most konkrét weboldalakat, mobil alkalmazásokat lehet vele íratni, nagyon rövid idő alatt. Persze tudom, hogy még ma ezt csak úgy lehet, ha értesz is hozzá, de mondjuk 5év múlva, amikor én végzek az egyetemmel vajon akkor is így lesz?
2023. ápr. 5. 18:25
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
100%
ezt szerintem egyelőre nagyon nehéz megmondani milyen lesz 5-10 év múlva hogy pl összetett rendszereket mennyire csinálnak majd meg az MI-k, de ahhoz is kell majd ember aki megfelelően specifikálja ellenőrzi és összerakja az MI segítségével, szerintem azok aggódhatnak akik nem profi programozók és pl csak egyszerű weboldalakat csinálnak
2023. ápr. 5. 18:50
 2/25 anonim ***** válasza:
46%

Nekünk azt mondta aki ilyen AI-t fejleszt, hogy még kell mellé programozó. Meg komplett kód írására nem alkalmas. De kissebb részeknél tud segíteni és gyakran jó az ami ír.

Persze eljöhet az az idő is, amikor teljesen kiváltja ezt a szakmát.

2023. ápr. 5. 18:54
 3/25 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem nincs. És sok más szellemi munka veszélyben van. Én inkább valami jó szakmát tanulnék.
2023. ápr. 5. 19:00
 4/25 anonim ***** válasza:
52%

Nincs veszélyben se az IT, se a grafikusok munkája...

Az AI nem tudja helyettesíteni ezeket a területeket, viszont óriási segítség lehet, a munkájukat könnyítheti. Az AI egy segéd, amit ha megtanítanak használni, akkor jól fog jönni a munkában, de nem fogja helyettesíteni.

A ChatGpt egy keresőmotor, ami lényegében viszonylag értelmesen összeollózza a keresési eredményeket, egy hibát nem fog tudni megoldani, de útmutatást adhat. A következő 20 évben biztos hogy nem lesz veszélyben munkaterület az AI miatt.

2023. ápr. 5. 19:36
 5/25 anonim ***** válasza:
88%
A chatgpt nem megszünteti a programozó munkát, hanem a favágó részt leveszi a válladról. Koncentrálhatsz az érdemi dolgokra, az ügyfél élményre, a komplex logikára, az újra, az érdekesre, ő meg megírja azokat a részeket, amiket amúgy ezredszerre kellene neked is megcsinálnod.
2023. ápr. 5. 19:58
 6/25 anonim ***** válasza:
100%
Amire az IT szektor veszélybe kerül addigra a többi szektorban dolgozók rég éhenhalnak. Nincs mitől félned, hajrá.
2023. ápr. 6. 00:31
 7/25 anonim ***** válasza:
100%

a szoftverfejlesztés jobb esetben nem arról szol, hogy gépelsz mit az állat, es kodot írsz.

Amit most a chatGPT megcsinál, azt eddig a stackoverflow-ról copyzta ki a fejlesztő, senki nem ír feleslegesen újra kódot, ami már kész, az csak plusz hibalehetőség.

A "mesterséges intelligenciából" jelenleg pont az intelligencia hiányzik, a chatGPT egy tisztán nyelvi model, az interneten fellelhető tartalmakon tanult. Ő nem kódot ír, hanem szöveget generál, csak épp valamelyik programnyelven. A program logikájáról fogalma sincs.

2023. ápr. 6. 03:18
 8/25 anonim válasza:
100%
Én ezerrel szakosodnék az AI megoldásokra!
2023. ápr. 6. 08:27
 9/25 anonim ***** válasza:
100%

20+ éve vagyok a szakmában. Azóta hallgatom, hogy a következő innováció mindent megváltoztat, vége az IT aranykorának, kevesebb IT-s fog kelleni, a gép elveszi a munkánk.

Ez volt, amikor jött a központi management, amikor jöttek a 4. majd 5. generációs nyelvek, a virtualizáció, a felhő, a struktúrált kábelezés, az automata tesztelés, a cicd, és még ki tudja, hogy mi minden.

Az eredmény? 20 éve kb 150 fős IT volt a cégnél, most több mint a 30x-a.

Igen, minden technológiánál voltak akik kiestek, főleg a ranglista aljáról. A gépet bütykölgetők, a kábelezéssel szüttyögők száma sokkal kevesebb, mint volt 20 éve, cserébe a virtualizácóiót, a managelt hálózati eszközöket, a tűzfalat, stb-t kezelők száma az egekben. A programozásnál dettó. Amikor megszűnt az, hogy a munka 80%-a arra megy el, hogy gombot, meg lenyíló listát programoz az ember, akkor azok, akik ennyihez értettek mentek a levesbe, azok, akik üzleti logikát tudtak írni 100x annyian lettek.

2023. ápr. 6. 08:50
 10/25 anonim ***** válasza:

"Az eredmény? 20 éve kb 150 fős IT volt a cégnél, most több mint a 30x-a"

Bocs, ez helyesen 3x-a.

2023. ápr. 6. 08:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!