Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hátrány, ha sokáig ugyanannál...

Hátrány, ha sokáig ugyanannál a cégnél maradok?

Figyelt kérdés

Fejlesztőként dolgozom, 5 éve vagyok ugyanannál a cégnél, ez az első munkahelyem igazából. Semmi okom nincs felmondani: van fejlődési lehetőség, megbecsülnek, megkeresek havi nettó 900k-1m körüli összeget, és a munkámat napi 4 órával elvégzem home officeban. Főként azért nem akarok váltani, mert nem kapnék annyival többet, hogy kockáztassak, másrészt bizonyos dolgok miatt most az anyagi/munkahelyi biztonság a legfontosabb.

Viszont aggaszt, hogy ha 3 év múlva váltanék, akkor az azt jelenti, hogy 8 évet húztam le ugyanazon a helyen, és nem voltam sehol máshol. Ez mennyire hátrány állásinterjúnál?

2023. jan. 27. 19:31
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Én is hasonló helyzetben voltam (egyetem után 7 évig dolgoztam egy helyen) Egészen addig amíg nem váltottam munkahelyet azt gondoltam hogy jó vagyok, azonban az új helyen derült ki hogy igazából csak annyit tudok amit ott tanultam, semmi mást. Seniornak gondoltam magam de vissza estem medior szintre.
2023. jan. 27. 19:36
 2/10 A kérdező kommentje:
Igen, ennek megvan a veszélye. Azonban hiába estél vissza mediorba, szerintem az új medior béred még így is a senior felett volt, a megnevezés meg annyira nem számít.
2023. jan. 27. 19:45
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem azon a párszáz ezer forinton múlt, tényleg többet kerestem, de az nagyon rosszul esett hogy arról a szintinről ahol mindent is tudtam vissza estem oda hogy az összes feladatot csak segítséggel tudtam megoldani.
2023. jan. 27. 19:53
 4/10 anonim ***** válasza:
14%

Van a 3-5-7 szabály.

3 évig maradni ajánlatos egy helyen, ekkor érdemes először lelépni.

5 év után már mindenképpen érdemes.

Semmiképpen nem szabad 7 évnél tovább maradni.

2023. jan. 27. 19:59
 5/10 A kérdező kommentje:

"de az nagyon rosszul esett hogy arról a szintinről ahol mindent is tudtam vissza estem oda hogy az összes feladatot csak segítséggel tudtam megoldani."

De mindegy mikor váltasz, úgyis ez lesz a vége, nem? Ha két év után váltasz is új lesz minden. Kivéve ha 20 éven keresztül jobhopper voltál, és már láttál szinte mindent.

2023. jan. 27. 20:03
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha napi 4 órával letudod a munkát akkor nem nagyon nagy szakmai kihívás.

5 év tapasztalattal még azért lennének bőven fejlődési lehetőségek.

A helyedben én attól félnék, hogy 1 adott dologban csőlátásom lesz és abból rutinból mindent megcsinálok, de mást meg alig ismerek.

Pl.: Ha most egy nagy monolitot fejlesztesz, sima ticketeket megoldasz, semmi devops nincs rajta, tervezés stb... el vagy éveken át ebben a buborékban és majd nem sokára úgy döntesz, hogy váltanod kell, akkor lehet nagy arcra esés lesz esetleg, hogy X cégnél, ahol konténerizált, felhős környezetben kell microserviceket fejleszteni, tervezni, pici devopsot ismerni stb..., akkor lehet azt mondják neked, hogy "Gyere nyugodtan, de csak a bérigényed 75%-át adjuk meg".

Sok ember van, aki hozzád hasonlóan minimum energia befektetéssel a jó fizetéssel el van, de ezeknek az embereknek nincs előrehaladás. Ott leparkolnak az adott szinten és elvannak.

Semmi baj, ha ez a célod. Csak legyél vele tisztában.

Meg én attól félnék, hogy jelenleg a piac nagyon jó számodra. Simán tudsz egészen nem realisztikus bérigénnyel váltani, mert kell az ember, de még csak 5 éve dolgozol. Van még kb 37 éved hátra a munkából. Lehet majd eljön egy olyan időszak, ahol ennyire nem lesz jó fejlesztőnek lenni.

Most mindenhonnan ontják ki a kezdőkek. Az egyetemeknek is random pici városokban épülnek különközpontjai, hogy infós képzéseket indíthassanak. Pl.: BME a Balaton mellett valahol üzemmérnököket képes szeptembertől (Mérnökinfó lebutított tesója). Meg lehet 10-20 éves távlatban lesz egy durvább automatizáció.

Én most szilárdítanám meg a karrierem.

Meg ha volt el vagy 4 óra munkával, van egy olyan érzésem, hogy 2 év mulva vátáskor sem keresel majd igazán nagy kihívásokat, hiszen ez rögzült be nállad. Így simán kerülhetsz évek mulva olyan helyzetbe, ami számodra annyira nem megfelelő.

2023. jan. 27. 21:34
 7/10 A kérdező kommentje:
Nem mondanám, hogy rutinfeladatokat csinálnék. Legutóbb pl az én feladatom volt megtervezni egy új protokol támogatását. A tervezéses időszakban szinte túlóráztam, de utána 8 ember függött tőlem. Itt az is szakmai kihívás volt, hogy megtanuljam az új protokolt, megtervezzem egy kisebb csapat 2 havi munkáját, és idő közben egyeztessek, “vezessem” őket. Azért volt 4 az első hónap után minden napom, mert én terveztem az egészet, tudtam mit kell csinálnom, és láttam, hogy határidő előtt 2-3 héttel kész leszünk. Lehet, hogy ha gyakran váltanék, akkor több technológiát ismernék, viszont nagyon nehezen kerülnék ilyen helyzetbe, hogy akár csak egy projekt erejéig is, de vezető feladatokat lássak el. És engem a tech lead pozíció eléggé vonz
2023. jan. 27. 23:17
 8/10 anonim ***** válasza:

Hmm érdekes kérdés és érdekes válaszok is. Én gyakran váltottam munkahelyeket, de én inkább azt kaptam, hogy ez gáz és minél tovább kell maradni egy helyen. Most meg itt azt látom, hogy 3 év után váltani kell és a 7 év mekkora hátrány.

Na most akkor kinek van igaza? :D Én szerintem biztos nem hátrány a 7 év, de vajon előny, ha 40 év alatt kettőnél több cégnél is dolgoztál?

2023. jan. 28. 16:57
 9/10 anonim ***** válasza:
Bocsi te esetedben 5 év.
2023. jan. 28. 16:57
 10/10 anonim ***** válasza:
Én eddig 2-3 évente váltottam állást és igen az új helyeken mindig azt éreztem, hogy kevesebbet tudok mint előzőleg gondoltam. Viszont ettől függetlenül is megérte, mert a piac gyorsan változik és jobb fizetést így lehet leginkább elérni. Szerintem abban az esetben érdemes hosszú ideig ülni egy cégnél, ha valamilyen vezetői pozíciót tervezel, mert akkor tényleg kell, hogy jól ismerd az ottani rendszert és hűséges, megbízható légy.
2023. jan. 28. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!