Kisvárosból akik Budapestre mennek egyetemre, ők már ott is képzelik el a jövőjüket?
Mesék az eggyel idősebb korosztályból: Akik elmennek, azok sokan aztán vissza is mennek később, ebbe is gondoljatok bele. Szolnoki vagyok, ami még mindig egy relatíve kisváros. Én 29 vagyok, mostanában 28-33 körüli ismerőseim egész sokan költöznek vissza Szolnokra családot alapítani olyanok, akik előtte már 10-15 évet Pesten éltek. Nálam is ez volt a helyzet, hogy a gyerekkori barátaim, ismerőseim több mint fele Pesten élt már. De mostanában a felük/harmaduk visszaköltözik vagy tervben van neki.
Biztos benne van az is, hogy Szolnokon fele/harmad áron lehet egy ugyanolyan ingatlant venni, mint amilyet Budapesten. Igaz Szolnok nem is a halál f*@szán van, 1 óra alatt ott lehet lenni Pesten autóval és sokan, pl. az unokatesóm is heti 3 nap home officeban dolgozik, a másik 2 napon pedig felautózik Pestre 1 óra alatt.
#11 Szolnokon valóban alacsony a m2 ár a mai napig, és az M4 megépülése óta tényleg 1 óra alatt elérhető a főváros. Én találkoztam Szolnokon olyan álláslehetőséggel, ahol magasabb bérsáv volt megadva, mint Budapesten bárhol a szakmámban (villamosmérnök). El is gondolkoztam rajta, odaköltözéssel együtt (nincs még saját ingatlanom), de egyelőre letettem róla.
A következő 3-5 évben jó potenciálok vannak abban a városban, egyre többektől hallom hogy fontolóra veszik. Csak amint elterjednek ott is a jól fizető állások és megindul a város értelmiségi népesedése, valószínűleg fordulni fog a kocka. Mármint az ingatlanárakat illetően.
Kíváncsi vagyok hogy alakul az a város a jövőben. Több rözsgyökeres szolnoki ismerősöm van, ők pl. semmi pénzért nem mennének vissza. Bár több közülük családi segítséggel jutott budapesti ingatlanhoz, úgy lehet én sem akarnék visszamenni a helyükben. :)
12. Gondolom ettől is erősen függ, hogy hol tudsz ingatlant venni 30-35 éves korodra, hogy végül visszajönnek sokan családot alapítani a szülővárosukba. Szolnokon pl. egy 5 szobás felújított, 120 nm2-es családi ház kerül 50-60 millió forintba. Egy 2 szobás panel 20-25 millióba. Ez ugye tényleg a fele-harmada a budapesti áraknak.
Persze szar hely Szolnok sok szempontból. Tele van cigánnyal relatíve (bár tudsz olyan részre költözni, ahol nem találkozol velük), nincs valódi egyetem és tele van tanulatlan és bunkó, proli emberekkel. Néha úgy érződik, hogy kb. csak gyári munkásnak lehet elmenni a városban vagy hogy velük van tele az egész. Nincs kultúra a városban, éjszakai élet és szinte alig látni fiatalt (huszonévest) a városban. Tipikusan az a szocializmus vége és a gyárak bezárása után pusztulatba süllyedt kisváros érzése van, ami tele van alkoholistával. Persze tudom ezt a legtöbb kisváros el tudja sajnos mondani magáról.
Amúgy ne legyél hasraesve Budapesttől én 13 éve élek itt, elmondom kb mi van.
1 Egy rakás vállalkozó akinek a 90% a bérel mindent, és dolgoztatja a vidéki feltörekvőket, szépreményűeket, közbe ők is vidékiek, ex téeszelnökök, vagy földesurak, erdőgazdák, putrifalván polgármesterek.
2 Külföldi multik gazdasági bástyái, amiknek a vezetői általában tősgyökeres budapesti nagypolgárok, vagy azok héber beütésű leszármazottai.
3 Csóró külvárosiak, betelepültek, akik ugyanúgy ingáznak a város egyik végéből a másikba mint ahogy a vidékiek is, aztán vagy a munkahelyükre vagy a vállalkozásaikba, de ők a pestiek, te meg a vidéki!
4 Bevándorlók, akik külön csoportokba tömörülve élnek, és ritkán keverednek a magyarokkal, ha kapcsolatba is állnak velük max üzleti érdekből.
5 Kissebbségi megélhetési bűnözői réteg.
"#15 Biztos hogy ki kell ide írkálni bárki nevét? Meg hogy hol dolgozott és hogy most mit csinál meg szerinted mik a jövőbeli tervei? Eszem megáll..."
Mert akkor mi van ha kírom a nevét? A régi melóhelye honlapján is kint van, még a fotója is, és semmi rosszat nem írtam róla, csak egy kivétel volt arra amit a kérdező gondolna!
Ráadásul a válasz a kérdezőnek szólt, mellesleg a régi nevét írtam ki, nem az aktuálisat!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!