Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Kinek éri meg Ausztria?

Kinek éri meg Ausztria?

Figyelt kérdés

Én alapvetően szeretek Budapesten élni, olyan munkám van, amit szívesen csinálok és szeretem a kollégáimat, ők is kedvelnek engem. A fizetésem viszont szerintem egy multihoz képest nem túl jó, 565 250 Ft a nettóm. Az utóbbi hetekben kiderült, hogy mivel a cég pénzügyi nehézségekkel küzd, idén nagyon minimális emelés várható, májustól 591 850 Ft-ra emelkedne a fizetésemet, amely még a hivatalos 5,5%-os inflációt sem éri el, holott azért eddig sem éltem túl jól, mert sajnos albérletben lakom.

Ezért gondolkodtam el azon, hogy Ausztriába költöznék. Mivel sajnos nincsen igazán versenyképes végzettségem, ellenben nagyon érdekel a vasút világa, az ÖBB-nél szeretnék elhelyezkedni. Innsbruckban és Salzburgban van jelenleg meghirdetve Reiseberater (utazási tanácsadó) a város pályaudvarán. A pozíció önmagában valószínűleg visszalépés lenne és mivel Innsbruck és Salzburg a legdrágább osztrák városok közé tartoznak, valószínűleg az életszínvonalam sem emelkedne jelentősen, a nettó alapbérem 2166 euró körül lenne. Erre még rájönnének azért némi pótlékok, amennyiben vasárnap is dolgoznék, illetve természetesen évi 14-szer kapnék fizetést. Ausztriában ezenkívül leginkább a természet vonz, mert sokkal jobban érzem magam a hegyekben, mint az itthoni tájakon, tehát ezek mindenképpen elérhetőbb közelségben lennének, ami szerintem egy fontos faktor az életszínvonal tekintetében. Hogy miért nem pályázok meg magasabb pozíciókat? Megtettem már, de elutasítottak. Az a tapasztalatom, hogy főleg külföldről pályázva, külföldieknek nem igazán szeretnek ilyen munkákat adni. Reiseberaterként viszont valószínűleg rendszeresen használhatnám a németen kívüli nyelvtudásaimat is (angol, olasz, francia), ami szintén fontos számomra. Ezt leszámítva Ausztriában viszonylag kevés olyan pozíciót találtam, ahol értékelve lennének az idegen nyelvek. Budapesten ilyen téren sokkal könnyebb állást találni. Viszont az meg egyáltalán nem vonz, hogy itthon átmenjek egy másik multihoz, mert az SSC-ket egyébként eléggé lélektelennek tartom.

Ti egy ilyen felállásban a maradás vagy a költözés mellett tennétek le a voksotokat?

Bocsánat, kicsit hosszúra sikerült, de köszönöm, ha elolvastad.

ma 17:49
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Jelenleg mivel foglalkozol?
ma 18:05
 2/9 anonim ***** válasza:
29%
Kifejthetem hamarosam hosszabban, de szerinted nettó 600ezer forint nem egy jó fizetés?
ma 18:44
 3/9 anonim ***** válasza:
51%

600 nettó nem jó fizetés Bp-en, de a 2200 eur rosszabb úgy hogy Ausztriában laksz.

Numbeo.com-on hasonlítsd össze a két várost (Bp és Salzburg mondjuk)

ma 18:53
 4/9 anonim ***** válasza:
47%

3as vagyok. numbeo:

"You would need around 1,019,492.6Ft (2,528.3€) in Salzburg to maintain the same standard of life that you can have with 600,000.0Ft in Budapest (assuming you rent in both cities). This calculation uses our Cost of Living Plus Rent Index to compare the cost of living and assume net earnings (after income tax)"

ma 18:55
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Érdekel a vasút, miért nem mész itthon Mozdonyvezetőnek és utána mész ki? Vagy csináld meg a képzést kint
ma 19:25
 6/9 anonim ***** válasza:
47%

https://www.youtube.com/watch?v=HMKJctXFwQ4&t=1199s

Ugyan ez igaz Ausztriára is......

ma 19:29
 7/9 anonim ***** válasza:
22%
Oszt mibű jön össze ennyi pénz?
ma 20:04
 8/9 A kérdező kommentje:

A Numbeo-t természetesen ismerem, azért is vannak kétségeim. Jelenleg csoportvezető vagyok egy pénzügyekkel foglalkozó multinál.

#2:

Tudom, hogy sokan keresnek ennél kevesebbet, de egyedülállóként, budapesti albérletben élve nem olyan sok az az 565 ezer.

#5:

Nem mozdonyvezető szeretnék lenni, ezt írtam is. Másrészt a MÁV színvonala eléggé siralmas.

Köszönöm az eddigi válaszokat.

ma 20:21
 9/9 anonim ***** válasza:
Én a helyedbe már rég elhúztam volna innen ebből a retekből, főleg ennyi nyelvtudással, ez nem is kérdés. Nem értem mit gondolkodsz ezen?
ma 20:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!