Egyedülálló vagyok, kaptam egy ajánlatot olyan munkakörben, amit most is végzek. Viszont költözős, tehát rendes német szerződés és ott is kell élnem. Fizetés elég jó (nyilván jobb, mint a mostani, de persze a megélhetés is drágább lesz), illetve egy havi karácsonyi pénz, félhavi nyaralási pénz és éves bónusz is van. Ellene szól viszont, hogy nemrég vettem lakást, tehát azt így akkor ki kellene adnom (ki tudnám annyiért adni, mint amennyi a törlesztő), illetve levelezőn végzek egy egyetemet (Tehát gyakorlatilag arra használnám el az éves szabim, hogy hazajöjjek levizsgázni). Mennétek vagy maradnátok?
Én mentem 9 évvel ezelött, igaz másik országba, de azóta sem bántam meg. Vesztenivalód gyakorlatilag nincs, tapasztalatot meg biztosan sokat gyüjtesz.
2023. jan. 17. 16:24
2/28 anonim válasza:
Tapasztalatból tudom, hogy a sulit elég nehéz csinálni mellette.Nekem is sokszor volt, hogy nem tudtak akkor szabadságot adni mikor kellett volna. Volt, hogy egy napot sikerült csak kikönyörögnöm mikor vizsgám volt itthon. Elég kellemetlen volt 7 óra vezetés után vizsgázni és indulni is vissza. Ami viszont pozitívum, hogy a tandíjadat és a képzéshez kapcsolódó egyéb költségeidet le tudod vonni az adóalapodból ha megvan minden igazolásod és számlád. A legtisztább, ha minden tanulmányaidhoz kapcsolódó tranzakciót a német bankszámládról rendezel majd ha úgy alakul.
2023. jan. 17. 22:30
3/28 A kérdező kommentje:
Köszi mindkettőtöknek. Igen, tisztában vagyok vele, hogy nehéz lesz és csúszás is lesz belőle. De akkor is be akarom fejezni.
2023. jan. 18. 10:00
4/28 anonim válasza:
Kérdező, ez nem semmi, gratulálok!
Meg szabad kérdezni, mennyi ideje vagy fejlesztő? (vagy bármilyen munkaköröd is legyen az IT-ban) Azért kérdezem, mert ugyanez lenne a tervem, hogy kijussak külföldre (Németországban gondolkoznék a leginkább), csak nem tudom majd menni fog-e úgy, hogy 1 éve vagyok még csak fejlesztő (ugyanúgy levelezőn végzem az infós szakot közben). Biztos baromi nehéz mellette a sulit csinálni, de ahogy írtad is, érdemes befejezni attól, ha csúszásokkal is, szerintem nagyon úgyse nézi senki azt, a lényeg legyen folyamatban és végül legyen majd meg. Hajrá Neked!
2023. jan. 18. 10:46
5/28 A kérdező kommentje:
Hello 4-es :D Nem IT-s vagyok.
2023. jan. 18. 11:14
6/28 anonim válasza:
Ja oké :-) Mi a területed? - érdekel.
2023. jan. 18. 12:12
7/28 anonim válasza:
Egyetem után mennék.
Így könnyen két szék közül a földre ülhetsz...
Mellesleg ha kiadod a lakásodat akkor majd valami munkásszállón készülsz a vizsgáidra? Vagy anyuéknál?
2023. jan. 18. 14:42
8/28 A kérdező kommentje:
7-es: nem teljesen értelek, nem az első diplomámat csinálom, ez "csak" egy kiegészítő dolog. Nyilván németországban készülnék a vizsgáimra, összeraknám őket 2 hétre, aztán hazamennék levizsgázni. Évente 2x2 hétre meg nem tartanék fenn egy lakást. Vannak barátaim, ahol tudnék aludni, de éppen a szüleimnél is, igen. Vagy ez bűn? :D
2023. jan. 18. 14:57
9/28 anonim válasza:
#8-as nem szabad hallgatni a "károgókra", de szerintem ezt Te is tudod. Hajrá Neked, kint minden szempontból boldogabb, sikeresebb, eredményesebb lehetsz az életben, mint itthon, én is ezért megyek ki pár hónap múlva. Családtagjaid meg meg tudod látogatni időnként (ha másik városban laktatok Magyarországon, lehet akkor sem találkoztatok sűrűbben, mint majd kintről jössz haza..szóval ez sem csorbul, ha direkt szigorúan nézzük). Ne kérdezz ilyeneket ilyen lehúzós emberektől, hogy mi bűn, mi nem, mert úgysem fognak tudni megérteni Téged, pláne nem bíztatni..csak azt éred el vele, hogy elveszik a kedved az egésztől. Az emberek többsége itthon egyszerűen borzalmas állapotban van szellemileg, sajnos. És sokuk ide fröcsögi a netre az aberrációját, amit soha nem fognak tudatosítani magukban, képesség hiányában. Megoldás: levegőnek nézni őket, a fizikai életben meg kerülni..bárkivel kapcsolatban azt veszed észre, hogy kezded magad rosszabbul érezni a társaságában, amilyen hamar tudsz, lépj le és lehetőleg ne beszélj többet az illetővel, vagy csak a legminimálisabbat, amit muszáj (ha épp a kollégád és valamiért nem akarsz még felmondani)...én is ezeket alkalmazom.
2023. jan. 18. 17:28
10/28 anonim válasza:
Én most hallottam a Kossuth Rádióban, hogy Németország elég rossz hely. Én biztos nem mennék a helyedben. Éheznek és fagyoskodnak az emberek, ráadásul ott az a sok migráns is. A Híradóban is ugyanezt hallani az M1-en. Szóval én örülnék a helyedben hogy Magyarországon lehetek, és nem keresném magamnak a bajt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!