2023-ban 26 évesen havi nettó 620.000 Ft-os fizetéssel sikeresnek mondhatom magam?
Így van, az egy objektív összehasonlítás, csak a kérdéshez semmi köze. Az a sikerességről szól, ami maga is egy szubjektív fogalom.
Persze lehet, hogy valakinek az jelenti a sikerességet, hogy többet keres az átlagnál, de másnak nem ez, ezért szubjektív.
Tehát a kérdésre eleve nem adható objektív válasz, ahogy ezt már az 1-es és 5-ös is leírta.
Pénzügyi sikerre gondolsz?
Nem. Rengetegen sokkal többet keresnek nálad és ha utána számolsz, akkor ez a fizetés nem sok dologra elég.
Átlag magyarhoz képest istan király vagy. Kőbányán élő Pistához képest, aki minimálbérért dolgozik vagy éppen eldugott faluban élő Juliskához képest, aki közmunkát végez ... te fényűző életet élsz és rettenetesen sikeres vagy.
Viszont én nem ehhez a réteghez hasonlítanám magamat, inkább úgy fognám fel, hogy az ország elég rossz helyzetben van, sok szegény, kilátástalan helyzetben lévő emberrel, így ha náluk jobb vagy az semmit nem jelent.
Az kell megnézned hosszútávon milyen életre elég egy ilyen fizetés, feltételezve, hogy párod átlagos keresetű lesz és hamara rájössz, hogy oké lesz egy közepesen jó (itthon jó) autód és egy lakásod, de nagyon több nem. Esetleg még az a "luxus" ér majd téged, hogy nem kell figyelned a boltban a termékek árát, ami szomorú, hogy itthon luxusnak számít.
Szóval pénzügyileg nem mondanám sikeresnek, csak átlag középosztály beli fizetés.
"Szóval pénzügyileg nem mondanám sikeresnek, csak átlag középosztály beli fizetés."
Teljesen egyetértek az általad leírtakkal, kivéve ezzel az eggyel nem teljesen. A középosztály "feltételeit" ma itthon kb. a lakosság felső 4-5%-a talán teljesíti. Talán. Ez a fizetés, egy átlagosan kereső párral együtt, a középosztály aljára talán elég. Sőt, csavarok még egyet a dolgon.
"lesz egy közepesen jó (itthon jó) autód és egy lakásod, de nagyon több nem"
Nyilván szubjektív, hogy mi számít itthon egy közepesen jó lakásnak. A fővárosban egy élhető méretű lakás 60-70 millió alsó hangon (már ha az ember akar gyereket). Egy szalonból vásárolt új autó 7-8 milliótól indul (feltéve ha az ember nem mini autót vagy Dacia-t akar), de ha egy minimálisan feljebb rakja a lécet (pl. egy normálisan felszerelt Octáviát szeretne) akkor ez mindjárt 10 millió fölé ugrik. Nagyon-nagyon drága manapság elindulni az életben, ha az ember középosztálybelinek akarja magát hívni. Egy olyat meg ne hívjunk középosztálybelinek, aki egy 35 négyzetméteres panelban lakik és egy 10 éves autója van.
Én havi 800 plusz aprót keresek nettóban, de mivel nincs erős szülői hátterem, még így sem merem magamat középosztálybelinek hívni. Persze, a boltban nem kell az árakat néznem, az albérletemet is ki tudom fizetni, de a jelenlegi trendeket figyelembe véve, a büdös életbe nem lesz semmim önállóan.
Így leírva jól hangzik, de függ attól, hogy milyen végzettséggel, havi hány órában, milyen egyéb juttatásokkal, esetleg hány műszakkal éred ezt el, és az ország mely területén.
Sokan leírják itt a milliós fizukat, de legyünk őszinték, a nagy átlag nem keres ennyit.
A siker pedig szerintem mindig egyéni. Sikeres az aki mindent megkapott az életben? Nem gondolnám. Számomra az a legnagyobb siker amikor egy nehéz élethelyzetből indulva is önmagadhoz képest sokat érsz el. Ezt kell becsülni.
“Szóval pénzügyileg nem mondanám sikeresnek, csak átlag középosztály beli fizetés.“
Csakhogy középosztálybeli fizur nem 26 évesen szoktak elérni az emberek, hanem jellemzően inkább 30 felett.
A 26 meg nézzen egy friss Dacia árlistát, azt se 4Mért osztogatják már.
31 évesen keresek nettó 500-at vidéken.
Nem mondanám, hogy sikeres vagyok bár az igaz, hogy a legtöbb ismerősöm inkább 250-300 körül keres sajnos vidéken.
Ilyen lakásárak mellett kéne keresni fixen 700-800-at, hogy értelmesen lehessen önerőt gyűjteni meg a hitelt fizetni.
"A 26 meg nézzen egy friss Dacia árlistát, azt se 4Mért osztogatják már."
Tudom. Egy épkézláb Dacia is már rég 5 milla fölött van. (2-3 éve még 3 alatt is meg lehetett úszni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!