Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan működik a SZÉP kártya?

Hogyan működik a SZÉP kártya?

Figyelt kérdés

Most fogok először ilyen juttatásban részesülni, így nem igazából vagyok képben vele. Ha azt mondták, hogy évi 350.000 Ft a cafeteria a cégnél, az bruttó vagy nettó összeget jelent rám nézve?

Hallottam, hogy van lehetőség 100 ezer forintig készpénzben kérni az összeget. Erre a 2023-as új rendelet után is lesz lehetőség? Mennyivel magasabb ennek az adózása, tehát mennyit kapnék kézhez százezer esetében?

Például a Spar/Auchan grillpultban tudok ezzel fizetni? Milyen fizetési lehetőségek vannak, amikre esetleg az átlag ember nem gondol?

2023. jan. 5. 13:40
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

"Tulajdonképpen személyfüggő, nekem nem jó."

Ezzel teljesen egyetértek.

Nekem például 340 ezer körüli összeg van a SZÉP-kártyámon, amit nem az eredeti 2024. május 31-ig, hanem a rendelet módosítása miatt már 2023. május 31-ig el kellene költenem, hogy ne vonjanak le belőle 51 ezret díjként. Hála a barom kormányunknak.

Nincs lehetőségem addig elkölteni. Nyaralásra tettem félre ezt az összeget, ami május 31-ig nem fog megtörténni. Szállásra nem kell költenem, az ingyen van, tehát előre utalással sem tudom fogyasztani a SZÉP-kártyán lévő összeget. Minden évben vágunk disznót, vicces lenne henteshez járnom és ott költenem. Mozijegyet nem tudok belőle fizetni, mert azt nem lehet mindenhol.

Mit tudok vele kezdeni május 31-ig?

Maximum 211 napig menüs étkezésre költhetném el a közelemben, semmi másra. Így is csak augusztus 25-ére tudnám "leenni" az egészet.

Vagyis engem megint meg fog sarcolni a csüngőhasú disznó csak azért, mert előre tervezek a SZÉP-kártya kerettel és ő ebbe szépen menet közben belepiszkít.

2023. jan. 26. 04:08
 12/21 anonim ***** válasza:
Node nem most találták ki a május 31.-i határidőt, szóval módosíthattad volna a tervedet. 340 ezret nyilván nem egyben kaptad. Étteremben, fürdőben, jópár élelmiszerboltban, uszodában, múzeumban, abrorétumban, egyes színházakban elfogadják. Nekem még sosem volt, hogy ne tudtam volna lehasználni, pedig általában külföldön nyaralok, szóval a szállásra nem tudtam felhasználni.
2023. jan. 26. 09:19
 13/21 A kérdező kommentje:

Egyetértek, ez az adok is meg nem is nem egy jó megoldás. Sokan örülnénk inkább készpénznek ehelyett, mert magunknak főzünk, meg nem járunk moziba.

Mi egyszer úgy csináltuk, hogy kolléganő ment wellnessbe, és megbeszéltem vele, hogy a szép kártyámmal foglaljon, és utalja vissza a pénzem. Szóval esetleg bizniszelni lehet.

Megéri megfontolni, hogy legalább addig az összegig edd le, hogy ne vesszen el. Még az is jobb megoldás, ha megveszed a kaját és odaadod egy hajléktalannak, mint hogy a kormányunk visszavegye azt a pénzt..

2023. jan. 26. 11:29
 14/21 anonim ***** válasza:

"Node nem most találták ki a május 31.-i határidőt"

Hát mikor találták ki? 2022. ősz környékén és nem igen reklámozták, hogy 2 év helyett 1 év alatt kell elkölteni díjfizetés levonása nélkül. És miért kellett a régi rend szerint juttatott összegre is kiterjeszteni az új szabályt?

Mi ez, ha nem inkorrektség?

"340 ezret nyilván nem egyben kaptad. "

De igen, egyben kaptuk (400 ezret). Az előző éviből maradttal együtt 700 ezer körül volt a SZÉP kártyán, ennek egy részét 2023. májusig költhettük díjlevonás nélkül (ez megtörtént 2022. nyarán), a maradék van még ott, amit 2023. nyarára terveztünk elkölteni, mert az eredeti szabály szerint 2024. május 31-ig költhettük volna el díjlevonás nélkül. Na ezt rövidítették meg 1 évvel egy őszi szabálymódosítással.

"Étteremben, fürdőben, jópár élelmiszerboltban, uszodában, múzeumban, abrorétumban, egyes színházakban elfogadják."

Budapesten lehet, hogy van ennyi lehetőség, de nem mindenki lakik a fővárosban, vagy városban.

Olyan élelmiszerbolt nincs 25 kilométeres körzetemben, ahol elfogadnák. Étteremhez is legalább 25 kilométert kéne utaznom.

Uszoda, múzeum, arborétum, színház? Hol és mikor? 340 ezerért május 31-ig? Reggel 5 után indulok melóba, este 6-ra érek haza. Férjem is. Gyerekem is este ér haza (suli, edzés). Szerinted? Hétvégén örülünk, ha látjuk egymást, nem pedig felszedjük a sátorfát és bebuszozunk a 25 kilométerre lévő étterembe, hogy együnk egy ebédet.

Valószínűleg nem egyformák az életkörülményeink, neked egyszerűbb lehet ezt megoldani.

"Megéri megfontolni, hogy legalább addig az összegig edd le, hogy ne vesszen el. "

Hát igen, én is ezen gondolkodom, mert a Viktornak nem akarok adni ebből semmit. A munkahelyem közelében van egy kifőzde, elég jól főznek, lehet, hogy hónapokig onnan fogom hordani a családnak a kaját, legalább nem kell főznöm, csak hétvégén, amikor nem megyek dolgozni.

Bizniszelni próbáltam, de a többi kollégám nagy része is hasonló helyzetben van (nem tudták, hogy lerövidítették a határidőt), tehát ők is próbálják elkölteni róla azt a pénzt, amit eredetileg 2024-ig nyugodtan elkölthettek volna, ha nem piszkítanak bele a levesünkbe.

Soha nem gondoltam volna, hogy valaha az lesz a "problémám", hogy van "pénzem".

No megyek, mert indul a buszom melóba. ;)

2023. jan. 27. 05:12
 15/21 anonim ***** válasza:

#14: Nem tudom, melyik az a munkáltató, ahol ennyi cafeteria van, bár gondolom így spórolnak, a fizu meg gyenge.

Nem vagyok budapesti, nem is mennék annak a büdös koszfészeknek a közelébe sem. De Mucsajröcsögére sem, nekem a vidéki megyeszékhely tökéletesen megteszi. Nekem a halálom volna, ha látástól mikulásig odalennék nap közben, mert messzire kell ingázni. Hétvégén meg aktív programot szeretek csinálni, nem otthon bámulni a falakat. De nem vagyunk egyformák.

Szerintem is a legjobb lehetőséged a kifőzde. Mi is arra használjuk a SZÉP kártya nagy részét, hogy ha épp nincs kedvünk/időnk főzni, akkor tudunk rendelni a kifőzdéből.

2023. jan. 27. 12:34
 16/21 anonim ***** válasza:
Több ismerősöm állami szervnél egyben kap viszonylag nagyobb összegű cafeteriát, szóval nem ritka. Ha felmond, akkor az arányos részt vissza kell fizetni
2023. jan. 27. 12:36
 17/21 A kérdező kommentje:

#14: érdemes meggondolni, hogy akár hétvégére is vigyél ebédet, mondjuk egyből 2 adagot a pénteki menüből. Így tudsz spórolni az alapanyagokon / gázon/ időn.

Nem szeretitek a wellness hétvégéket? Lehet foglalnék pár napot, úgyis ingyen van, és oda télen is lehet menni.

Esetleg valami távolibb rokon/barát egy nagyvárosban? Nyitott szemmel kell járni, hátha valaki tervez például egy wellnesst, és mindegy neki, hogy mivel fizet.

De belőlem kitelik, hogy "elordítom" magam a kifőzdében, hogy valaki akar-e készpénzzel fizetni, mert állnám szép kártyával az ebédjét, ha cserébe kp-ban kifizet. :)

2023. jan. 27. 16:46
 18/21 anonim ***** válasza:

#17-es!

Szeretem az olyan életképes emberkéket, amilyen Te lehetsz!

Igen, tegnap este megbeszéltem a családdal, hogy nem főzök, hanem hordom a kaját. Elég jól fogadták.

Ráadásul a szokásunktól eltérően nem csak nyáron megyünk idén "pihenni" (ahol a szállás nekünk ingyen van), hanem most húsvétkor is megyünk, de máshova. Pont azért, hogy "fogyjon" le a pénz, amennyire csak lehet. Ez az idő maximum 4 nap tud lenni, mert a gyerek még iskolás, a tanév pedig folyik. 1 napot tudok neki igazolni, mint szülő, a többit már "ellőttük", de egyébként sem szeretném, ha több napot kimaradna.

"Nekem a halálom volna, ha látástól mikulásig odalennék nap közben, mert messzire kell ingázni."

Én is szenvedek ettől, de ez van, "olyan helyre születtem", ahonnan fokozatosan kikoptak a cégek/munkáltatók és lassan minden is. Többen vagyunk így. A közeli cégek például most pont leépítenek.

Váltani már nem fogok emiatt, még pár évet kell kihúznom, aztán -> nyugdíj.

2023. jan. 28. 06:51
 19/21 A kérdező kommentje:

Kitartást! Az ember kb. egy nyűgként éli meg, hogy még ezzel külön foglalkozni kell, holott a munkáltató juttatásnak szánja. De persze, aki nem erre van berendezkedve, és jobban örülne készpénznek, az nem tud vele mit kezdeni. Nem is értem miért erőltetik a cégek. Az előző helyemen be volt építve a munkabérbe ez az összeg, mert ők nem szórakáztak még ilyenekkel. Hálásabbak is voltunk, mikor szóltak, hogy megszűnik, de cserébe megemelik a fizetésünket ezzel az összeggel.

Egyébként Budapesten élek, és itt sem lehet akárhol felhasználni. Múlt héten a Body kiállításon voltunk, 10 ezer forint, de nem engedtek szép kártyázni. Előtte online vettem mozijegyet, ahol nem elég, hogy a Telekom kapcsolatkártyát sem tudtam használni (holott kasszában lehet), de szép kártyával sem mozijegyet fizetni. És bár rendeltünk kaját szép kártyával, de 10 ezer forintért alig laktunk jól ketten. A munkahelyem melletti csirkésnél pedig szintén nem lehet ezzel fizetni. Szóval tényleg meglenne az ember nélküle.

2023. jan. 28. 08:56
 20/21 anonim ***** válasza:

"a gyerek még iskolás"

"még pár évet kell kihúznom, aztán -> nyugdíj"

Akkor elég későn született a gyerek...

2023. jan. 28. 19:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!