Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért jó a közszférában dolgozni?

Miért jó a közszférában dolgozni?

Figyelt kérdés
milyen előnyei vannak a verseny szférával szemben?
2023. jan. 4. 08:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
94%
Munkahelye válogatja, a közszféra és a versenyszféra sem egy homogén massza. Aki a közszférát preferálja, jellemzően azzal szokott érvelni, hogy biztosabb a pozíció, nem stresszes, nincsenek túlórák, és időben kevesebbet is kell dolgoznia.
2023. jan. 4. 08:31
 2/11 anonim ***** válasza:
65%
El lehet lenni a hugymelegben, gombokért.
2023. jan. 4. 08:46
 3/11 anonim ***** válasza:
65%
Nincsenek előnyei. Azoknak való, akiknek semmi ambíciója.
2023. jan. 4. 09:22
 4/11 anonim ***** válasza:
77%

Ez egy totál baromság, amit egyesek gondolnak, hogy ott nincs stressz meg túlóra. Pont hogy ott van igazán. Össze sem lehet hasonlítani egy versenyszféra multival, ahol elpöcsörészek home officeban jó pénzért, eljárkálok fodrászhoz meg bárhova, szabadságot akkor veszek ki, amikor akarok.

Ezzel szemben a közszférában állandó törvényi határidők, furkálás, időarányosan kivetetett szabadság, feudális főnök-beosztott viszony, a jól dolgozókat elnyomják, a semmihez nem értő seggnyalókat kitüntetik.

Emellé még a fizetés is szar.

Semmi előnye nincs, csak az van ott, akinek megéri (vezetők), vagy akik idősek, nincs nyelvtudásuk.. stb. és már nem tudnak hova menni.

2023. jan. 4. 10:25
 5/11 anonim ***** válasza:
93%

Nem is jó.

Pocsék fizetés, pocsék munkafeltételek, pocsék karrierkilátások, pocsék vezetői hozzáállás.

Akikek esze van, menekül a közszférától.

2023. jan. 4. 10:35
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Átlagon felüli fizetést kapok, sokkal több szabadságom van, mint amikor versenyszférában voltam, a munkáltatóm megoldja a lakhatásomat Budapest belvárosában, kb. ingyen (nem munkásszálló, hanem lakás, ahová költözhetett velem a barátnőm is), túlóra van ugyan, de nincs *állandó* túlóra, napközben minden magánéleti teendőmet tudom intézni, főleg, hogy az iroda is a belvárosban van. A Covid óta home office is van, de kevesebb, mint a versenyszférában. CV-ben talán nem néz ki annyira jól, mintha egy multinál lennék (de egyébként a pályámat ott kezdtem egyetem után), illetve nem is mindig érzem azt, hogy hasznos és értelmiségi munka, amit végzek, de azt hiszem, ez sok helyen hasonlóan lenne a versenyszférában is. Én ezt azzal kompenzálom, hogy több értékes tanulmányt igyekszem folytatni munka mellett (gazdasági mesterképzés, levelező jogászképzés stb.), a lakhatáson megspórolt pénzem nem elhanyagolható részét is tanfolyamokba, önképzésbe forgatom vissza, a maradék pedig szépen gyarapodik saját ingatlanra, 1-2 éven belül összejöhet az önerő egy budapesti lakásra (a nulláról indulok, szülői támogatás nélkül), és még nem vagyok 30 éves. Néhány egyéb, első ránézésre nem szembeötlő előnye is meg tud mutatkozni ennek a szektornak. Amikor pl. 2021 áprilisában hatalmas sorok álltak a Honvédkórház előtt a Pfizerre várva, az én karomban addigra már benn volt mindkét dózis vakcina, mert nem sokkal a katonák és az eü. dolgozók után megkaptam, a munkáltatóm szervezésében. Az a tudat is jól esik, hogy egy olyan, gazdaságilag nehezedő helyzetben, mint ami most is zajlik (vagy legalábbis alakul), én olyan pozícióban vagyok, ahol várhatóan lényegesen nehezebben veszíthetem el a munkámat, mintha most is a versenyszférában dolgoznék.

TL;DR: Számomra a legfontosabb előnyök: segít elkerülni a generációmban terjedő lakhatási válságot és hagynak tanulni (nem munkaidőben tanulok, de nem kell szabadságot kivennem, ha vizsgázni megyek nap közben).

Nyilván világos, hogy a közszektor egészére messze nem igazak a fent leírtak. Néhány minisztérium (és azok háttérintézményei), vagy egy KSH, MNB, ÁSZ stb. tudnak akár ilyen feltételeket is kínálni, egy járási hivatal már biztosan kevésbé, ahogy az sem mindegy, hogy milyen végzettséggel tudsz ezekhez elmenni dolgozni, én például közgazdász vagyok (több, ehhez kapcsolódó képesítéssel, pl. mérlegképes könyvelő és adótanácsadó), de bizonyos, hogy kevésbé lenne jó alkupozícióm mondjuk egy közig-szervező végzettséggel.

2023. jan. 4. 10:49
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, hogy azt a lakást bármikor elvehetik, bármikor kib*szhatnak, ha éppen változás áll be a politikában. Nem kell hozzá kormányváltás sem, elég a fideszen belüli belharc a minisztériumokkal. (Lásd pl. Palkovics-Lázár, Pintér-Kásler)
2023. jan. 4. 11:17
 8/11 anonim ***** válasza:
38%
Miért jó? Miért? Jó?
2023. jan. 4. 11:30
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
#7. Szerintem kitűnt, hogy én sem tartós lakhatásra vagyok berendezkedve, saját ingatlanra gyűjtök. Egyébként évek óta élek így, sok-sok havi albérletfizetést megsóroltam ezzel, ha bármelyik pillanatban el is vész ez a lehetőség, nekem akkor is bőven megérte, legfeljebb utána eggyel több okom lesz munkahelyet váltani.
2023. jan. 4. 11:32
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mai világba már semmivel sem jobb mint a versenyszféra.
2023. jan. 4. 17:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!