Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jogosan szankcionálhat a...

Jogosan szankcionálhat a főnököm emiatt?

Figyelt kérdés

Két ünnep között a cégünk, ami egy KFT. hét fős munkaerővel, átköltözött egy másik helyre. A főnök velünk akarta elvégeztetni a költöztetést, az eszközök, alapanyagok szállítását, szerelését, amit a többiekkel meg is tett, de én ezt megtagadtam, mondván, hogy ehhez költöztetőket hívnak a normálisabb helyeken, illetve az 4-5 fokban való pakolásban biztos, hogy lebetegszem. Ő megfenyegetett, hogy akkor repülök, én meg hivatkoztam a munkaszerződésemre, hogy ilyenek nincsenek benne.

Jogos az érvelése?

2023. jan. 3. 09:46
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

" Ő megfenyegetett, hogy akkor repülök, én meg hivatkoztam a munkaszerződésemre, hogy ilyenek nincsenek benne.

Jogos az érvelése?"

Nem jogos.

Viszont: A munkaköri leírások 99,9 %-ában szerepel egy olyan kitétel, hogy a dolgozó képességeinek megfelelő további feladatokkal is megbízhatja a vezetője. Olyan feladattal viszont még ebben az esetben sem bízhat meg, ami rád nézve sérelmes. Például WC-pucolás.

Mondjuk én egy ilyen költözködés miatt nem vertem volna ki a balhét még akkor sem, ha a munkaköri leírásomban nem szerepel a fenti kitétel. Mi is többször költöztünk, nem esett le a karikagyűrű az ujjamról, hogy port töröltem, vagy pakoltam. Nyilván cipelni csak olyat cipeltem, amit könnyen elbírtam, a nehéz szekrények mozgatásában nem vettem részt.

Mindenki megtalálta azt, amiben tudott segíteni, mi is jó bulinak fogtuk fel. Persze munkaidőn túl senki nem maradt, folytattuk másnap pontosan azért, mert plusz juttatást nem kaptunk érte.

Nem pont ez a kategória, de nem árt, ha tudsz róla, mielőtt mindent megtagadsz:

A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.

A foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

2023. jan. 4. 06:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!