Lakásfelújítási-építőipari munkáink miért álltak le? Lényeg a folytatásban...
Hosszú évek óta folyamatosan nagyon sok munkánk volt,általában ketten csináltuk,de nagyobb munkáknál 3-4-5-en is voltunk,pl.külső szigetelések,lakásfelújítások.Télen is volt mindig munka,vidékre is jártunk,ebben az évben már szombatokon is dolgoztunk,hogy utolérjük magunkat.Korrekt árakkal,számlával,jó munkával,tehát minden gond nélkül ment.
A hely Budapest,a sok elvégzett munka által sok ismerőssel.Gépekkel,szerszámokkal,teherautóval,stb.itt "állunk" és megállt minden.Semmi megrendelés,amik lettek volna,visszamondták.Egyszerűen hihetetlen és nem gondoltuk volna,illetve semmi jel nem mutatott arra,hogy ez így alakulhat.
A lényeg,amit szeretnék kérdezni,hogy saját,vagy ismerősök meglátásai alapján írjátok le,hogy valószínűsíthető e az,hogy elindult a fűtési szezon,jön a tél,és az egyre emelkedő árak,a bizonytalanság okozza vajon ezt?Tehát hogy az emberek nem költenek,csak a legfontosabbakra és inkább (ha van) megtakarításuk,próbálják megtartani és minél kevesebbet költeni belőle(?)
Én jelenleg ezt látom oknak,nem tudok másra gondolni.
Pár hete más formában kérdeztem hasonlót,ahol nem konkrétan a következőket írtam,de hasonló volt a kérdés lényege:
Ez most tény amúgy: Lenne a kocsimon egy két javítani való,de nem viszem el a szerelőhöz,mert a megtakarított pénzemből pont a fent írtak miatt nem szeretnék most erre költeni,most jó még így a kocsi.De az ilyenek miatt a szerelőnek is kevesebb munkája lesz és ez az egész egy leépítő láncfolyamat.
No,szóval gondolom értitek a lényeget,ki hogy áll hozzá a jelenlegi helyzetben a spórolásoz,pénzköltéshez?
Kérdező, én azt látom, hogy más szektorokban is nagyon visszaesett a kereslet, fodrász, egyéb szolgáltatások. Még a magánfogászatok is akcióznak, mint az ég :D Pedig tavaly 2x is árat emeltek, meg ott is 1-1 hónapos várólista volt.
Szerintem amúgy nagyon nem volt ez reális, ami az építőiparban zajlott. Hogy lehet az, hogy egy egy napos munkáért, ami oké bonyolultabb, de elkérnek többszázezer ft-ot? Például egy ablakcserénél nálam 300ezer munkadíjat kértek, és kész voltak már délután 1-re, reggel 8 órai kezdéssel.
Én egy hónapig gürizek annyiért konkrétan. De tudom, vállalkozó, megkellett venni a szétrohadó teherautót meg parksideos szerszámokat, telephely, 1 melós stb, marad 200k egy munka után. 1 napra.
21-es!
Teljesen értelek,sajnos sokan belefutnak ezekbe a lerántós vállalkozókba,talán több felé kellene érdeklődni és több helyről árajánlatot kérni(lehet,nálad is ez volt,nem tudom),de én is remélem,kikopnak ezek a lerántós fajták.
22
Nem segít. Ez a legnagyobb baj az építőiparral sajnos. Elképesztő mennyiségű a kókler, még az amúgy jó szakemberek is tudnak "belexarok" üzemmódban dolgozni, ehhez képest meg az árak az egekben mindenkinél. A kamara konkrétan nem is létezik, csak szedi be a pénzt...
Gondolj csak bele, vagyok én. Nem értek az építőiparhoz, csak azt tudom, hogy X dolgot fel kellene újítani a házamon. Kérek 5 árajánlatot, kapok is 5-öt. És? Látom melyik drága, melyik olcsóbb, esetleg némelyik tételes - ami nekem ugye pont semmit nem mond. Ez hogy segít kiválasztani a jó szakembert? (kamu) referenciákat a kóklerek is mutogatnak.
Sosem fognak kikopni a kóklerek az építőiparból egészen addig, amíg nincs egy olyan erős hatósági szabályozás, mint mondjuk németországban. Ott kapsz egy burkolást, ami mondjuk nem a padló összefolyó felé lejt biztos lehetsz benne, hogy pénzt addig nem látsz amíg vagy jól meg nem csinálod vagy el nem ballagsz. Itthon meg előre fizetés 80%-ban, jön a kókler, elcseszi a munkát, elhasználja az anyagodat aztán megrángatja a vállát és elhúz az előre kifizetett pénzzel. Szerződés legtöbbször nincs, vagy ha van akkor kiderül, hogy a fővállalkozó alvállalkozójának alvállalkozója csinálta, közben 3 céget a sorban dobnak mire perre kerülne a sor...
23
Oké,de miért is kell előre pénzt adni?
Leellenőrizni pedig azért valaki csak le tudja,és ha rossz valami,nincs fizetés.
Sok megrendelő balek,azért ezt is tudni kell.
Amiket írsz,pont majdnem ugyanilyen eset volt egy helyen,ahol dolgoztunk.Voltak ott burkolók,ilyen fébrazil arcok,persze pufidzsekis fővállalkozó,stb.Egy emberke dolgozott végül konkrétan,ő is piás volt már reggel,ráadásul kocsit vezetett.És tényleg az lett a vége,hogy zuhanyzáskor folyt ki a padlón a víz az előszobába.Persze ott is előleg,a "brigád" meg eltűnt.Mi csak festettünk,meg tapétáztunk,a Tulaj meg nekünk panaszkodott...Szóval azért felnőtt élettapasztalt emberek nem vesznek észre dolgokat ránézésre embereken?Sokszor érthetetlen
24
Szörnyen egyszerű a válasz - mert már évek óta 100-ból egy iparos vállal munkát utólagos fizetéssel.
De még az sem mindig segít, nekem a terasz burkolasomnal utólagos fizetésben egyeztünk meg - el is csészték ahogy kell. Mind a 60 nm anyagot, ragasztót, segedanyagot. Sőt, még a bontás kerül pénzbe. Ha nem fizetem ki őket az is csak részben karmentesit..
Nekem 5 ből 5 árajánlatot úgy adtak, hogy 70-80% át előre kérik pedig én vettem meg az anyagot.
Referenciákról kiderült kamu.
Szerződéssel kitörölhetem mert alvállalkozókra mutogat és fenyeget, hogy beperel ha rossz értékelést adsz mert nem ő rontotta el hanem az alvállalkozó.
Ez az alvállalkozósdi szerintem csak a felelősséghárításra lett kitalálva és lehet össze is dolgoznak, hogy a felelősséget minél jobban el tudják sumákolni.
Csak egy fürdőt szerettem volna ami a lefolyó irányába leejt mert még sose láttam olyat és szeretnék egyet.
Nem csak a lefolyó irány nem stimmelt de úgy vágták meg a lapokat, hogy a széle vágják a talpunkat.
"Szerződéssel kitörölhetem mert alvállalkozókra mutogat és fenyeget, hogy beperel ha rossz értékelést adsz mert nem ő rontotta el hanem az alvállalkozó."
Imádom, hogy ez csak az építőiparban működik így. Mindenhol máshol teljesen természetes, hogy a fővállalkozó felel egy ügyfél irányába mindenért. Őt kell perelni, ő végzi a munkát, akkor is ha kiszervezte. Pereljen be, ha akar. :)
Mindenesetre nem lehet úgy szerződést írni, hogy beleírod, hogy név szerint ki végzi a munkát? (Hogy megelőzd ezt a kiszervezősdit.)
28, ez pontosan így van sajnos. Itthon elrontották a szakmunkásképzést úgy 30 éve, hogy csak a buta, 3x megbukott cigányokat küldték szakmunkásképzőbe.
Aki mégis megakarta tanulni az adott szakmát, az gimnázium után elment okj-re, majd betanulta egy mester mellett.
Amúgy senki nem vállal már be úgy munkát, csak nagyno nagyon kevesen, hogy 0 előleg. Egyrészt megértem őket is, mert van aki nem fizet, de az arányában jóval a mösterek szokták átverni a megrendelőt.
Minőségben meg pláne. Konkrétan a legtöbb pipere felújítást kb magadnak is megcsinálnod olyan szinten, amiért ezek súlyos százezreket kérnek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!