Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Lakásfelújítási-építőipari...

Lakásfelújítási-építőipari munkáink miért álltak le? Lényeg a folytatásban...

Figyelt kérdés

Hosszú évek óta folyamatosan nagyon sok munkánk volt,általában ketten csináltuk,de nagyobb munkáknál 3-4-5-en is voltunk,pl.külső szigetelések,lakásfelújítások.Télen is volt mindig munka,vidékre is jártunk,ebben az évben már szombatokon is dolgoztunk,hogy utolérjük magunkat.Korrekt árakkal,számlával,jó munkával,tehát minden gond nélkül ment.

A hely Budapest,a sok elvégzett munka által sok ismerőssel.Gépekkel,szerszámokkal,teherautóval,stb.itt "állunk" és megállt minden.Semmi megrendelés,amik lettek volna,visszamondták.Egyszerűen hihetetlen és nem gondoltuk volna,illetve semmi jel nem mutatott arra,hogy ez így alakulhat.

A lényeg,amit szeretnék kérdezni,hogy saját,vagy ismerősök meglátásai alapján írjátok le,hogy valószínűsíthető e az,hogy elindult a fűtési szezon,jön a tél,és az egyre emelkedő árak,a bizonytalanság okozza vajon ezt?Tehát hogy az emberek nem költenek,csak a legfontosabbakra és inkább (ha van) megtakarításuk,próbálják megtartani és minél kevesebbet költeni belőle(?)

Én jelenleg ezt látom oknak,nem tudok másra gondolni.

Pár hete más formában kérdeztem hasonlót,ahol nem konkrétan a következőket írtam,de hasonló volt a kérdés lényege:

Ez most tény amúgy: Lenne a kocsimon egy két javítani való,de nem viszem el a szerelőhöz,mert a megtakarított pénzemből pont a fent írtak miatt nem szeretnék most erre költeni,most jó még így a kocsi.De az ilyenek miatt a szerelőnek is kevesebb munkája lesz és ez az egész egy leépítő láncfolyamat.

No,szóval gondolom értitek a lényeget,ki hogy áll hozzá a jelenlegi helyzetben a spórolásoz,pénzköltéshez?

2022. okt. 23. 12:15
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
95%

7es vagyok, egy sarkalatos példa volt, nekem az a tapasztalatom, hogy a jókat tényleg ki kell fogni.

Rengeteg rabló van, és ha egyszer belefut az ember, utána nagyon más szájízzel áll a dolgokhoz.

Akik korrektek voltak, korrekt árakon, azok túlvészelhetik valahogy az elkövetkezendő időszakot, de nagy lesz a verseny most szerintem.

2022. okt. 23. 15:00
 12/44 anonim ***** válasza:
95%

Én emlékszem a múltkori kérdésekre, nem tudom, minek írod ki megint. Akkor is elmondtuk, hogy igen, így működik a recesszió, valaki nem költ, akkor neked kevesebb lesz a pénzed, te se költesz, így másnak is kevesebb lesz, aztán a végén jó sok pénz, ami mögött nincs valós fizikai fedezet, eltűnik a gazdasàgból.

Ennyi.

Egyébként a csodálkozásod sem értem, már év elején sok szó esett arról, hogy az építőipart csak a felújítási támogatás tartja életben. Brutál ára lett mindennek, az átlagember nem tudja kifizetni ezeket.

Mi terveztük idénre meg jövőre is a terasz burolását/fedését, de mire összegyűjtöttünk rá egy kis pénzt - családunk van, erre havonta kell külön félretenni -, addigra már kétszer annyiba került minden. Most kb. 2,-2, 5 millió lenne mindennel együtt, hát nem tudnunk havonta 100 ezret csak teraszra félretenni, mert más kiadásink is lesznek.

Egyszerűen nem tudjuk most ezt a pénzt összeszedni rá, ezért bár egyeztettünk már a burkolóval felmérés miatt, hogy tavasszal csinálnánk, jeleztük neki, hogy bocsi, lemondjon jövöre ezt a munkát, nem fog összejönni.

Válság közeleg, ki tudja, mikor mondja azt a cég holnap, hogy ki vagy rúgva. Ilyen helyzetben mindenki inkább tartogatja a félretett pénzét, nem meri elkölteni, hogy legyen mihez nyúlni, ha kell.

2022. okt. 23. 15:48
 13/44 anonim ***** válasza:
100%

pontosan, itt most nem csak az van, hogy felment az építőanyagok ára, meg a szakmunkások bére (ami eleve sokaknál már azért betette a kaput a felújítás lehetőségére), hanem konkrétan mindennek többszörösére ment fel az ára. Alapvető élelmiszereké.

Nyilván egy fontos felújítást, hibaelhárítást fogcsikorgatva kifizetnek, de új járólapok meg konyhabútor és társaik felejtősek pár évig.

2022. okt. 23. 16:25
 14/44 A kérdező kommentje:

12-es Azért írtam ki,mert érdeklődöm,és talán így kicsit máshogy fogalmazva a kérdést,több választ kapok,ami így is lett.Tényleg ne haragudj,hogy kiírtam megint <:(

Egyébként hasznos volt a válaszod. :)

2022. okt. 23. 16:55
 15/44 anonim ***** válasza:
100%
amúgy ha belegondolsz, most rengetegen mások is elveszítik a munkájukat, vendéglátásban dolgozók nagy része garantáltan
2022. okt. 23. 17:14
 16/44 A kérdező kommentje:
15 Sajnos igen.
2022. okt. 23. 17:27
 17/44 anonim ***** válasza:
93%
Építőiparban dolgozom, sztem a következő 2 év nem lesz jó sajnos, nagy verseny lesz sztem a melókért. Aztán persze majd kiderül..
2022. okt. 23. 18:47
 18/44 anonim ***** válasza:
100%

Igen az is benne van, hogy spórol mindenki.

Sokan meg is unták a folyamatos átveréseket.

Nálam akik jártak olyan vállalhatatlan munkát csináltak, hogy félúton hazazavartam őket.

Fickónak akivel szerződtem utána jártam, papíron nem volt gond de kiadta alvállalkozónak aztán rá mutogatott, hogy nem ő volt hanem amazok így semmiért sem vállal felelősséget.

Abból a pénzből amit elkértek háromszor tudnám megcsinálni magamnak.

Elsőre lehet elrontom de még az is jobb mint amit összehánytak csempézés címszóval.

2022. okt. 23. 20:59
 19/44 anonim ***** válasza:
100%

Az építőanyagok ára és a munkadíj elszállt, a legtöbb ember számára ezek már megfizethetetlenek.

Ebben az évben a lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően aki felújítani akart, és jogosult volt a támogatásra, és még megengedhette magának, az már élt a lehetőséggel, az is, aki jövőre tervezte, hisz ki ne akarna 50% állami visszatérítést?

Idén 13-15% lesz az éves átlagos infláció, de az alapvető élelmiszerek inflációja ennél jóval magasabb, simán 30-50%, de van, ami ennél is több, pl a kenyér, tojás. Aki eddig spórolni tudott valamennyit, az már nem biztos, hogy tud. Az élelmiszer prioritás, meg kell venni.

A magas infláció miatt akinek eddig pénze volt, az már vagy elköltötte vagy lekötötte valamilyen befektetési formában. Az emberek félnek, ami nem halaszthatatlan, azt nem csinálják meg, inkább félreraknak, tartalékot képeznek.

Eddig munkaerőhiány volt, de ez már bármikor átfordulhat munkanélküliségbe. Egyes szektorokban már meg is történt, pl vendéglátás. Az emberek most óvatosabbak a költekezéssel.

A hitelkamatok elszálltak. Ilyen kamatok mellett, ilyen bizonytalan helyzetben a hitelfelvételek száma drasztikusan csökkent, ami tovább súlyosbítja az építőipar helyzetét.

Mindezek mellett még érvényben van a benzinárstop, kamatstop, ami a forint és a devizatartalék kárára meg hagy valamennyi pénzt a gazdasági rendszerben, de ezek sem fognak örökké tartani: ha ezeket is kiveszik, akkor csak súlyosabb lesz a helyzet, ha addig nem tisztul ki az ég.

Az építőipar szezonális iparág, konjunktúra idejében pörög, válság alatt akár teljesen le is állhat. A bő esztendők után most szűk esztendők következnek.

2022. okt. 23. 21:06
 20/44 anonim ***** válasza:
100%

Ami az elmúlt pár évben volt az építőiparban, az nem volt normális. Most meg majd jön a ló túloldala. Röviden: amikor az államnak takarékoskodnia kellett volna, akkor nem takarékoskodott, hanem állami beruházásokkal és támogatásokkal pörgette az építőipart. Most hogy jön a visszaesés, leállít minden állami beruházást és kivezeti a támogatásokat. Pont fordítva kellett volna.

Hosszabban:

Mi a tankönyvi közgazdaságtan példa az állam helyes működésére? Amikor pörög a gazdaság, akkor az állam spórol, tartalékot képez. Csakúgy mint egy normális ember tenné, nem? Ha van pénzed, csak akkor tudsz félretenni. Aztán amikor baj van, akkor ebből a tartalékból fog költeni.

Na, ezt a legtöbb ország kormánya nem így szokta tenni, de a magyar különösen fullba tollta a kretént. Volt egy 7-8 éves globális gazdasági fellendülés, erre mit csinált a drága kormányunk? Orrba-szájba építőipari állami beruházásokat indított. Kis túlzással ha nem figyeltél, akkor a portádat is letérkövezték és építettek rá egy szökőkutat. Akkor tették mindezt, amikor minden építőipari dolgozónak amúgy is lett volna munkája és aranyáron volt minden. Emiatt sokszor a lakosság arra kényszerült, hogy tényleg nevetséges árakon kelljen építkeznie vagy felújítania, de MÉG ERRE IS rátett egy lapáttal a kormányzat a kismillió támogatással: ilyen CSOK, olyan CSOK, falusi CSOK, ilyen zöld hitel, olyan hitel, stb.

Erre most beüt világszinten a sz..r és itt áll az államunk letolt gatyával: nincs semmilyen tartalék, mert kiszórt mindent. Pedig most, hogy az építőipar leáll a lakossági megrendelések hiányában, be kellene szállnia a buliba: állami megrendelésekkel és lakossági támogatásokkal, de most ők is leállítanak egy csomó nagyberuházást és kifuttatnak egy rakás támogatást. Tehát pontosan az ellenkezőjét csinálják annak, amit kellene.

Nem túl sok jót jósolok nektek, végetért a kánaán. És most még azt sem játszik, hogy kimész külföldre, mert ott ugyanúgy be fog lassulni az építőipar. Drágák az építőanyagok, az infláció megeszi a megtakarításokat, drágák a hitelek, elapadtak az állami támogatások (illetve még év vééig van ez az 50%-os visszatérítős bohócság). Innentől kuka lesz. A másik iparág, ami szinte biztosan földbe áll majd, az a vendéglátás lesz. De egyébként valamilyen mértékben mindenki szívni fog.

Viszont én azt mondom, hogy a jól dolgozó, becsületes és reális áron dolgozó építőipari szakembereknek most sem fog felkopni az álla. A kóklerek meg a csalók viszont remélhetőleg kikopnak.

2022. okt. 23. 22:12
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!