Mennyire igaz ez a hirdetés a programozásról? Tényleg ennyire buli most bárkinek programozónak tanulnia?
Ez a kép azt sugallja, hogy 80-as IQ-val is bárki lehet programozó.
Nos nekem hivatalos mensaIQ teszten 104-107 jött ki eredménynek.
Van informatikai területen diplomám (bár nem programozó hanem üzleti informatika) viszont pár demo feladaton kívül soha nem ment jobban nekem a programozás (ki is buktam egy másik igazi IT-s képzésről).
Alapvetően nem tartom magam kreatív és logikusan gondolkozó embernek illetve a mindennapi életben sem jó a problémamegoldó készségem (nem tudok feladatokat/teendőket logikusan megszervezni pl. bevásárlás több helyen parkolással egybekötve és időpontokat betartva.
De akkor ezek szerint belőlem is lehetne még programozó a régi rossz tapasztalatok ellenére?
Ha nem, akkor miért hitegetnek hirdetésekben csúcsfizetést, álommunkát és biztos megélhetést ígérve olyan embereknek akiknek esetlen nulla IT-s előképesítésük van mondjuk velem ellentétben?
11#
Nálunk munkahelyen főállású kezdő kollégáknál is minimum 400 nettótól indulnak és ennél jóval többet is keres pár. 1-2 beszélgetésből kiderült, de nyílván nem kapunk másik keresetéről excel táblázatot munkahelyen.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy ne a nettót mondd, hanem a bruttót, mert az mutatja, mennyit szán rád a cég. Egy csomó adókedvezmény járhat mindenféle indokkal (kor, család, fogyatékosságstb), amihez a cégnek semmi köze. Ők is bruttóban számolnak.
Kaphat valaki 400 nettót diákként úgy, hogy az 400 bruttó, vagy kaphat 400 nettót rendes alkalmazottként, ami 600 bruttó, ha nincs semmi adókedvezménye. A cég szempontjából nagyon nem mindegy, mennyit ad, milyen értékesnek látja a munkádat. Illetve neked sem mindegy, melyik bruttóval milyen lehetőségeid vannak a jövőre nézve.
Bulinak buli, csak van, akinek hamar véget ér. Egyáltalán nem egyszerű évtizedeken át képezni magad az aktuális technológiákkal. Akiben erre nincs hajlandóság, az nem fogja bírni. Ha pedig hiányzik a logikus, analitikus gondolkodásmód, akkor pedig maximum egy rest api szalagmunkáig lehet eljutni. Ami nem biztos, hogy baj, mert nem mindenki szeretne ennél komolyabb dologgal foglalkozni. Csak nem itt vannak az igazán jól fizetett emberek.
"Azonban férjem 15 éves kora óta programozóként dolgozik, jelenleg CTO egy cégnél. Sorban hullanak ki a munkaerők, vagy sokat fel se tudnak venni, annyira nem ütik meg a szintet. Minden cég férjemmel akar együtt dolgozni.. heti szinten kapja az ajánlatokat. De ne vegyétek be, hogy milliós összegeket keresnek a programozók. Férjem is csak nettó 650 ezret kap."
CTO 650 ezerrel? Ne vedd sértésnek, de maximum egy garázscégnél lehet jelenleg ennyit keresni vezetőként.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!