Pályakezdőként grafikus állás? Tényleg lehetetlen?
Reménykedő, félig-meddig önképzett, szakmázott grafikus vagyok.
Szóval (középiskola-érettségi-okj) ennyim van.
Mindegyik melóhelyen feltűntetik, hogy több év munkatapasztalat kell, vagy egyetemi végzettség, de csak a szakmai képzés tapasztalata van meg, gondolom ez nem számít.
Nincsen angol nyelvizsgám, és a szakmámban nem tanították a COREL-draw nevű programot.
Legtöbbször az álláshírdetők felhívják a pályázó figyelmét többször is, hogy a corel nagyon fontos, ja és mellé még animálj, tervezz 3D-ben, vágj premierben, tudd mesterien a figma programot, operatőrködj, DPT-s legyél, üzemeltess nyomdagépet egyedül…
Most felsoroltak közül találni 3 külön szakmát ami NEM grafikus. A végzettségem nem elégíti ki 5-6 ember kemény munkáját, viszonylag kevesebb fizetésért is.
Szuperembernek kell lenni ahhoz, hogy megéljen az ember abból, amit szeret csinálni?
Vagy menjek el egy gyárba és éljem le az életem apró mangánszemély kiszolgálással?
Bármilyen tipp jól jön, mert már 10 emailemre nem válaszoltak, amire bepróbálkoztam, a többi meg sem keresett telefonon, kezdem feladni ezt az egészet.
10 e-mail? 100 után már el lehet gondolkozni, de ebben a szakmában ez ilyen. Ez így volt már 8 éve is, mikor erre váltottam, tudtam is, ezért kitartóan adogattam be gyakornoki pozíciókra a jelentkezésem (még azt sem volt olyan könnyű találni, volt, ahol kb. a bérletem árát ajánlották fel hérnek). Aztán találtam egy helyet, ahova nem kerestek grafikust, de én mégis beadtam, mert szimpik voltak. Felvettek, fél év gyakornokságot lehúztam, aztán rendesen is felvettek. Azóta ott dolgozom, és mellette vannak szabadúszó projektjeim, illetve egy csomómindent hozzátanultam (marketing, SEO, UX design).
Ha adhatok egy tanácsot, ha mindenképp a design vonalon akarsz maradni, és van azért némi kedved is hozzá, akkor érdemes hozzátanulni, és elvégezni pár UX/UI Design kurzust, portfoliot építeni, és beadni gyakornoki állásra. Sokkal több esélyes pozi van, és sokkal jobban is fizet.
Az meg elég véglegetesnek hangzik, hogy vagy grafikus, vagy ha nem jön össze, akkor gyári munka. Ne szórakozz :D Igen, mindenhez is érteni kell egy kis cégnél, ha ez nincs meg, akkor multiknál érdemes próbálkozni, ott gyakornoki poziból is több van.
A referencia munka jó tipp. Egyébként meg ha nagyon jó akarsz lenni valamiben, akkor el kell eldöntened, hogy melyik speciális területre szeretnél jobban ráfókuszálni azért, hogy ne sok mindenhez érts egy kicsit, hanem inkább egy valamihez nagyon. Ez jobban kis is fog tűnni, ha már lesznek ilyen referenciáid. Persze vannak kivételek, akik több mindenben is jók, de általában nincs elég idő mindennek a megtanulására, ezért valahogy szelektálni kell.
Én majd egy filmes vizuális effektes képzést szeretnék indítani kezdőknek akiknek van már valami vizuális tehetsége / tapasztalata. A képzés végén pedig felajánlanék a legjobbaknak egy-egy alkalmazotti munkalehetőséget. Papír nem érdekel engem, sokkal inkább a motiváció és a vizuális látásmód fejlődése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!