Most akkor mennyit keresnek a programozók?
30 éves vagyok, van gazdasági diplomám, de nagyon érdekel a webfejlesztés. Szeretnék elkezdeni tanulni HTML,CSS, JavaScript, React, PHP-t kezdésnek, de most ahogy látom itt amikor fejlesztői fizetésekről kérdeznek, ilyen br 2-300.000 forintokról beszélnek, és egyszerűen nem akarom elhinni hogy aki készségszinten használni tudja ezeket a nyelveket, ennyi fizetésért dolgozik. Sajnos nekem már nem fér bele hogy 1-2 évig is nettó 400-nál kevesebbet keressek. Nyilván tudom, hogy rengeteg meló, meg 2 év legalább mire eljutok arra a szintre hogy egyáltalán pályázhassak munkára, ezekkel tisztában vagyok (meg azzal is hogy egy diplomás informatikussal szemben kevés leszek mindig is).
Szóval ha párhuzamot vonunk a cikkekkel amiket évek óta nyomnak hogy mekkora fizetések vannak IT-ban, meg itt GYK-n a válaszadók fizetèseivel, melyik a reálisabb?
"nagyon érdekel"
Megélhetési kódoló akarsz lenni vagy tényleg érdekel?
Mert azután, hogy ezt képes voltál leírni:
"Sajnos nekem már nem fér bele hogy 1-2 évig is nettó 400-nál kevesebbet keressek."
Úgy, hogy idehaza a többség kevesebből él meg, erősen kétlem, hogy tényleg szeretnéd ezt csinálni és nem csak a markod akarod tartani egy for ciklusra.
Van ismerős, aki egy évig ingyen dolgozott, hogy utána legyen esélye a szalmában. Én is 250-et kerestem főállásban az első munkahelyemen. Mindketten diplomásként kezdtük, csak nem teljesen volt releváns az előző végzettségünk nekünk sem, én akkor jártam infós szakra levelezőn, a tudást magamtól szedtem fel.
Azóta ugrottunk egy hatalmasat a következő munkahelyváltással, de amíg valakinek a tudása arra elég, hogy ezerszer kijavítsák azt, amit csinál, addig túl sokat nem fog hazavinni.
Ha van szakirányú végzettséged pár év tapasztalattal VAGY több év tapasztalatod, akkor már azért 600 nettó körül viszel haza, de azért addig el is kell jutni. 2 évig meg nem szabadna piszmogni a tanulással, hanem rátaposni a pedálra és felvetetni magad valami releváns területre, ahol hatékonyabban tudsz tanulni.
Mondjuk a programozáson belül a webfejlesztés pont nem az, amit túlságosan megfizetnének vagy ne lenne alacsonyabb szinteken bőségesen telített, mivel mindenki, akinek eszébe jut programozni ott köt ki kb.
Véletlenül sem egy olyan területen amihez kicsit több kell ennél.
Te is jobban járnál ha a saját házad táján kezdenél el programozni (gazdasági területen), de mit lehet veletek kezdeni, ha a divatot követitek...
Amúgy #12 attól hogy szeretsz programozni, nem zárja az ki hogy szeretnél jól keresni.
Webfejlesztésbél sokan kötnek ki mert sok embert felvesz és ha nem Budapesten élsz akkor limitált azoknak a cégeknek a száma ami nem ezzel foglalkozik. Full kezdőként kevés konkrét munkatapasztalattal pedig nehéz bekerülni helyekre.
Én értem, de akiben annyi nincs, hogy kibírjon egy évet pályakezdőként pályakezdő béren (mert ebben a szakmában az, teljesen mindegy, hogy máshol dolgozott előtte 10 évet), azt mégsem érdekli eléggé a téma.
A nem létező vagy nem elegendő tudásra, tapasztalatra nem jár olyan bér, mint amit most kap egy másik, szintén piacképes szakmában, létező tudással és létező tapasztalattal. Ez elég evidens, a csodálkozást nem értem egyedül.
Az pedig továbbra is kicsit ellentmondásos, hogy ezt tanulja, mert erre van kereslet állítólag mindenhol (ez sem igaz, de mindegy), de micsoda véletlen, pont ez az irány érdekli... Rágyúrhatna az elemzésre, adatbázisfejlesztésre, gazdaságisok után kapkodnak programozói tudással sok területen. Ha büdös neki a pályakezdő bér, ne váltson pályát, hanem foglalkozzon azon belül mással, amin belül már kitaposott magának egy utat.
Nettó 400 juniorként is teljesen átlagos bér. Pár év után medior szinten már bruttó 900-1,2 millió a jellemző, senior szinten meg bruttó 1,5 millió és fölötte.
Azért a 2 millió fölötti fizetés nem gyakori még manapság sem.
Arról beszél a kérdező hogy néha gyakorin hihetetlenül alacsony béreket írnak kezdő IT állásra, és ennek a valóságalapját kérdőjelezte meg. Ma már nettó 300 at kb egy betanított munkás megkeres.
Itt nem arról volt szó hogy milliós béreket kap egyből.
Webfejlesztést könnyű önállóan megtanulni mert minden adott hozzá, a frameworkok az eszközök a templatek.
Adatokat elemezni nagymennyiségű adat nélkül elég nehézkes, ugyanez igaz az adatbázis kezelésre is.
Én is a munkahelyemen tanultam meg ezeket a dolgokat, mert otthon erre nem volt lehetőségem, persze alap SQL meg Pandas cuccokat meg tudtam tanulni de teljesen más mikor több 100 ezer entryvel dolgozol, amik ráadásul máshogy vannak tárolva(sql, csvs in folder structures, egyéb adattárolási módok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!