A környezetetekben a szoftveresekről/programozókról mi a benyomásotok, hogy keresnek?
Nagyon sokan nincsenek képben ezzel a témával kapcsolatban. Ahhoz hogy jól keress és tényleg jó munkád legyen, nagyon jól kell tudnod programozni.
Lehetsz egy kódoló emberke aki mindent másol stackoverflow-ról és maximum 450-550 bruttót fogsz keresni. Csak vedd figyelembe hogy évről-évre öntik ki magukból a bootcamp-ek a bölcsész, szakmunkás "programozókat", nagyon sok a jelentkező, nehéz kitűnni, nagyon kell tudni.
Ezek tudatában ha tényleg jó vagy akkor pár év után nagyon jól lehet keresni, DE! ez igaz nagyon sok más területre is, mondok pár példát: Data Science, Supply Chain Management, stb.
Ismerek sok olyat aki nagyon jól keres programozóként és sok olyat is aki megragadt 500 bruttónál.
Családi ismerősök közül van kb 5 aki programozó és mindig 1 millió feletti nettó fizetésekről hallottam.
(Pl.: Nagymamám szomszédjának fia, édesanyukám volt barátja stb...)
Egyetemen mérnökinfón tanulok és itt is hallottam jó pár csoda történetet.
Pl.: Pár évvel egyetem után egy srác itthonról dolgozik külföldi cégnek homeofficeban 4-5 millió/hó-ért.
Ez egy kivételes "csoda", nem sok ilyet hallok, de tipikusan nagyon jó fieztésekkel találkozom baráti beszélgetésekben.
Tény, hogy nagyon magas bérek érthetők el a szektorban, azonban azért nem keveset kell tenni, ugyanis gyakornokként a br. 1800-as órabér nem számít rossznak, frissdiplomás pályakezdőként szintén közelében sem leszel az 1 milliós fizetesnek, bootcamp/OKJ végzettséggel pedig manapság örülhetsz ha a HR-es nem dobja egyből kukába az önéletrajzodat.
Azért megvan az árnyoldala is a "csodabéreknek" amiről kevesen beszélnek - sokszor van hogy rohadt sokat kell dolgozni / túlórázni, hogy határidőre elkészüljön egy projekt legyen az szó senior pozícióról vagy contractorról. Amikor nagy hajtás van akkor nem ritka a napi 12-14 óra folyamatos kódolás akár hosszabb távon, persze megfizetik a munkádat, viszont a tehetség mellett kitartónak és stressztűrőnek is kell lenned. Én úgy vélem, hogy egy adott szint felett programozónak lenni egy életforma, amit csak a pénz miatt nem lehet csinálni mert kiégsz benne.
Külföldre kidolgozó vállalkozónak lenni szintén nem egyszerű feladat, a programozáson túl igen komoly munkát igényel kiépíteni a megfelelő ügyfélkört, és ott is folyamatosan dolgozni kell a magas bérért, hogy kielégítsd az ügyfelek elvárásait. Aztán ha meg is csinálod amit kértek közben még módosíthatnak menet közben az elképzelésen, vagy eszükbe jut még valami új funkció vagy komponens amit szeretnének ha elkészítenél, amivel nagyon sokat lehet szívni ha nem elég rugalmasan építed fel az elejétől az egész szoftvert... Szóval komoly tapasztalatot és tehetséget igényel, hogy vállalkozóként megálld a helyed.
Én akkor javasolnám nyugodt szívvel valakinek a programozó karriert, ha hobbiként tekint az egészre, szabadidejében is szívesen foglalkozik vele és akkor is ezt a karriert választaná magának, ha a fizetések átlagosak lennének a szektorban.
Ez is olyan mint minden másik szakma, egy bizonyos szint felett kereshetsz nagyon jól. Meg van aki egyből jól keres és van aki évek múlva is rosszul és még van olyan is aki nem talál munkát még programozóként sem. (persze tudom gyakorin ilyen nincs).
Nem is általánosítani szeretnék, de van ismerősöm aki két éve nem talál semmit, amit találna meg nagyon garantált bérminimum közeli, ezért inkább szakmunkásként dolgozik.
Mostanában meg az is sokat számít, hogy milyen személyiség vagy. Egy nagyon introvertált ismerősöm is csak sz*r munkákat talált, multihoz nem jut be, mert nem bírja a bájoloskodást, a darálós életvitelt, ezért katázik, de átlagos bevétele van, nem ilyen milliós összegekre kell gondolni. Úgyhogy ahogy mindenben, ebben is vannak kivételek és ahogy előttem említették, árnyoldala is van. Ahogy egy fejlesztő ismerősöm szokta mondani, csak az, hogy fejlesztő vagy, önmagában nem jogosít fel a milliós fizetésre, mellette még jó néhány kritériumnak meg kell felelni és tenni is kell érte.
Erről hallottam:
-Nettó 1 millió feletti kereset
-Kb minden munka váltásnál fizetés duplázás (anyukám ismerősének a fia, ezt csinálta, most ő is 1 millió felett van)
Amit tapasztalok:
-Egyetem alatt kötelező gyakorlatom barátnőm 0 forintot kap szociális szférában, én meg 300 nettóhoz közelit, ami egyetem elvégzése után nyílván rengeteget fog nőnik, addigra már lesz 1,5 év tapasztalatom.
Tehát egyenlőre nagyon az elején járok, de innen is látszik hogy a mesék igazak lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!