Fel szeretnék mondani a munkahelyemen. Tudnátok pár kerdésemre válaszolni? Többi lent.
Jelenleg fél éves határozott szerződést kötöttünk, amiből az első 3 hónap a próbaidő, és jelenleg még csak 1 hónap próbaidőt töltöttem le, viszont úgy alakultak a dolgok részemről, hogy nem szeretném ezt folytatni tovább. Az lenne a kérdésem ha én hétfőn bemegyek dolgozni és miután a délelőtt folyamán megérkezik a főnök felmondhatok e úgy neki hogy utána el is jövök ? Vagy van valami idő amit a felmondás után le kell töltsek? Illetve kötelességem írásban felmondani?
Vagy szóljak e a kollegáimnak os a felmondasról? (Igaz sajnis nem érdemelnék meg, hogy előre tudják meg)
Próbaidő alatt igazából be se kell menned.
Küldesz egy emailt, h a mai nappal megszünteted a munkaviszonyod és kész.
A papirjaidert majd bemész.
Próbaidő alatt bármikor felmondhatsz.
Jobban jársz az írásban történő felmondással mert azt később nem tudja letagadni főnök.
(lesz mit lobogtatni)
A munka törvénykönyve szerint az írott megállapodást csak írásban lehet megváltoztatni, megszüntetni. A munkaszerződés is írott megállapodás!
Tehát ha van írott munkaszerződés a birtokodban, akkor azt csak írásban mondhatod fel jogilag!
A próbaidő alatti felmondás azonnalinak minősül, ami annyit jelent, hogy annak közlését (átadását) követően a munkavégzési kötelezettséged megszűnik. A munkáltató engedélyével azt a napot még ledolgozhatod, de nem vagy köteles. Ha a munkanap egy részét dolgozod csak le, akkor csak annyi időre jár bér, amennyit ledolgoztál abból a napból.
Abban az esetben, ha a munkáltatói jogkört gyakorló (aki aláírta a munkaszerződésed, vagy annak helyettese) nem érhető el, akkor e-mailben is közölheted nyugodtan a felmondásod úgy, hogy csatolod hozzá a felmondó levelet. Én az e-mailban történő felmondást aggályosnak tartottam eddig is és annak tartom mind a mai napig. Ugyanis az csak akkor vált ki joghatást (szünteti meg a munkaviszonyt jogilag), ha a címzett az elektronikus dokumentumhoz hozzáfér, vagyis amikor a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek (helyettesének) lehetősége nyílik arra, hogy annak tartalmát megismerje.
Elég nehéz elhinni, hogy egy cégnél nincs a munkáltatónak helyettese, akinek átadható a felmondás. 50 fő létszám alatti cégeknél is dolgoztam, de ezek soha nem okoztak gondot még ott sem, ha a vezető Balira ment nyaralni 3 hétre. Addig nem lehet felmondani?!?!?
Hétfőn kérdezd meg, hogy ki van a munkáltató helyett, amíg szabadságon van. A megjelölt személynek add át írásban a felmondásod, a saját példányodon (ami nálad marad) vetesd át vele dátummal ellátva. Ha használnak a cégnél pecsétet/bélyegzőt, az sem árt ha rákerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!