Valóban itthon megkerülhetetlen az egyetem?
Én SSC-ben vagyok egy szál érettségivel és folyékony angollal. Nyílván hátránnyal indultam és előtte le kellett húznom 2 évet egy kkv-nál, hogy komolyan vegyenek multis területen de nem lehetlen.
Multihoz bekerülni nehéz ehhez jól jön a diploma, de kiesni még nehezebb tőlük. Viszont tény hogy egy bizonyos szint fölé kerülni nem lehet papír nélkül, ezt neked kell kitalálni hogy hova akarsz eljutni karriered során.
Én amondó vagyok, ha van lehetőséged tanulni, meg van az a háttered akkor csináld meg most
Szerintem fiatalon érdemes szenvedni pár évet, hogy már 30 évesen home officeaban napi 5 óra munkával nagyon sok pénzt tudj keresni.
Azokkal szemben, akik 30 évesen eszmének rá, hogy ha abban az ütemben raknak férle, amiben eddig csinálták max 20 év mulva vesznek egy panelt és 60 évesen is dolgozniuk kell majd.
Olyankor jönnek a megbánások, hogy más "pályát kellett volna választanom", "tanulnom kellett volna" stb...
Nem feltétlenül kell egyetem, mert vannak emberek akik nélküle nagyon jól érvényesünek, de annak az esélye, hogy te közéjük tartozól pici, szimplán abból ki indulva, hogy kevés ilyen ember van. Szóval sokkal jobb ha vannak lehetőséged.
Egy jó egyetemi szak (sok nagyon rossz van, amivel csak pocsékolnád az idődet) meg nyit előtted egy csomó kaput, úgy hogy semmit sem zár be.
Sok út vezet a sikerhez, és az egyetem az egyik legkézenfekvőbb. 3-5 év képzés, változóan intenzív szorgalmi és vizsgaidőszakokkal. Mindenki által ismert, elismert tanterv. Könnyű kapcsolatépítés jövendő kollégákal, fiatal szakmabeliekkel a tanszékeken is. Későbbi félévekben gyakorlat és diákmunka, aztán a végén kapkodnak érted a cégek.
Mindezt elérheted egyetem nélkül is, de akkor elég aggressziven kell magadnak szervezned a különböző képzéseket, amik általában rövidebbek, fél, egy évesek. Nem mindegy, mikor indulnak, és meddig kell jelentkezni. Aktívan kell építened a szakmai kapcsolatokat, és nem egyszerü az első munkahelyedet sem megtalálni. A diákszövetkezetek és a nappali tagozatos viszony nagy segítség ebben.
A diploma sem értéktelen. Most épp nem nagy szerepe van, mert munkaerőhiány van, de ez a jövőben változhat. Komolyabb helyeken és spécibb területeken most is megkövetelik, és általában 6-7 év tapasztalatért cserébe néznek el egy BSc diploma hiányát, 10 évért az MSc hiányát.
Összességében én azt mondanám, hogy ha van lehetőséged egyetemre menni, akkor sosem késő, mert jelentős előny.
6# 1 év kihagyás. Csinálsz egy emelt érettségit + egy nyelvvizsgát és felhúzod magad a megfelelő szintre.
Még nem elég? Akkor több tantárgyat pótolsz.
Akár lazábbra is veheted úgy hogy 2 évet hagysz ki és közben elkezdesz dolgozni.
Szerintem 40 évesen mindegy lesz, hogy 16.5 év tapasztalatod van vagy 14.5 év tapasztalatod. Sőt ha jól csinálod lehet többet fogsz keresni sokkal aki 2 évvel előrébb jár technikailag nálad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!