Az IQ-nak lehet köze a szakmai/karrierbéli előmenetelhez?
Csináltam nem is oly rég egy MENSA tesztet, ami szerint az IQ-m 122.
Emellett a karrierem hihetetlen gyorsasággal halad, erőteljesen megelőztem a korosztályomat, komolyabb végzettség nélkül is.
Lehet a kettő között összefüggés?
Lehetséges, ha olyan területen dolgozol.
De tudok példát az ellenkezőjére is.
Attól még hogy az intelligencia tesztet jól teljesíted, nem szükségszerű, hogy a karrieredben is előrébb fogta tartani.
Viszont akármi miatt is van, az a te szorgalmad és tehetséged része, a te döntéseid hatása, szóval gratulálok a teljesítményedért.
Nyilván hozzásegített téged a sikeredhez.
De a magas IQ nem garancia önmagában semmire. Mensa tag vagyok, látom, milyen ott a társaság, és van ott minden: olyan is, aki az érettségit sem tette le, és segédmunkásként dolgozik, olyan is, akit egyik munkahelyről rugdosnak a másikra. És nyilván sok sikeres ember is van a Mensában.
Csak részben!
A magasabb (akár a nagyon magas intelligencia) értelmi képesség bármilyen szakmáról legyen is szó, gyors eligazodást, gyors tájékozódást, gyors lényegmegragadást segíti:
- szereplők,
- funkciók,
- jellemzők,
- kapcsolatok,
- műveletek,
- helyzetek,
- folyamatok terén.
Önmagában nem elegendő az előmenetelhez.
A lelki állapotnak és a hasznos szokásoknak van kulcsfontosságú, nagyon is meghatározó szerepe.
Természetesen, ha:
- Intelligencia
- Lelkiállapot
- Szokások hármas egyszerre működik az ember gondolkodásában és hozzáállásában, csodákra lesz képes az átlagember viszonyítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!