Érdemes a megtakarításom 70%át állampapírban tartani? Maradékot valutában, ha el kéne menni innen. 9 millióról van szó, 6 millió menne állampapírba.
19. Vagyok
Nagy valószinűséggel, igen lesz neki értéke.
Mondjuk erre 2008 as ingatlan piaci bedőlés egy jó példa. Azonban ezek nem minden napos esetek.
Azt, hogy a történelem meg mennyire ismétli önmagát, mindenki egyénileg eldöntheti.
21-es az állampapírról ugyanez elmondható, amit az egykori Fundamentások mantráztak itt két éve a MÁP+ kapcsán, ami hol is tart? :-)))
Most feltalálták a spanyol viaszt, a már akkor is MÁP+ helyett ajánlott PMÁP, meg PEMÁPban.:-)
Nonszensz már maga a kérdés is.
Menekülnél egy olyan országból amit hitelezel és azért bizakodsz, hogy fizetőképes marad a menekülésed alatt pénzelt ország és kamatostul kifizeti az állam a kölcsönödet? :-)
Sajnos nem csak a GY.K. "befektetőire" jellemző mostanában ez a fajta pénzügyi kultúra.
Ha most beteszel 6 milliót, jövő áprilisban kapsz rá kb. 360 ezer kamatot, 2024 áprilisában durván 600 ezret, azaz lesz nagyjából 7 milliód két év múlva. Ha csak euróban tartanád, akkor két év alatt 443 forintra kellene drágulni az eurónak ahhoz, hogy 7 millió forintot kapj érte.
Ha most átváltod euróra akkor kapsz 15580 eurót a 6 millából. Ha veszel belőle euró állampapírt, akkor 2024 tavaszán lesz kb.16960 euród. Ez 412 forintos árfolyamon fog 7 milliót érni.
24-es 2 éve is kb ugyanezt mantrázták a pemáp kapcsán a máp+-sok,akik ma sorra cserélik le a szupernek hitt állampapírt mert az ilyen elméleti számítgatások, feltételezések nem jöttek be, pedig már látható volt, hogy 4% felett eleve bukó volt már akkor a máp+.
Ha meg eleve nem az országban lesz, akkor jó eséllyel nem is kell neki váltania mert devizában lesz a jövedelme és csak az árfolyam nyereség több, lehet mint a kamat. Ugyanúgy ahogy történt ez 2020 márciusától is.
Aki akkor pemápot vett máp+ helyett, nem igazán kell most eszeveszett módon cserélgetnie. Irreleváns átváltási árfolyamokat számolgatni ezekben az esetekben. :-)
Hadjátok már ezt az állampapírt!
Kevesebbet kapsz vissza reál értéken mint amit beteszel.
A valós infláció nagyobb mint a kamata, és ha államcsőd lesz akkor a hajadra kenheted az állampapírod!
Én csak összehasonlítottam a lehetőségeket 2 éves időtávon, egyedül az inflációs várakozások tekinthetők feltételezésnek. Ez nyilván csak becslés, és arra vonatkozik, ha most fekteted be, most váltod át.
Ahhoz, hogy a PMÁP rosszabb alternatíva legyen mint ha csak euróban(párnacihában) tartanád kb. 440 forintig kellene drágulni az eurónak. Ahhoz hogy a PEMÁP jobban megérje mint a PMÁP kb.412 forintig kellene drágulni az eurónak.
Én nagyobb esélyt látok rá, hogy nem gyengül annyit a forint, ezért több PMÁP-ot vettem. De mivel arra is látok esélyt, hogy gyengébb lesz, ezért vettem PEMÁP-ot is, csak kevesebbet. De ez már csak spekuláció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!