Mekkora lehet most jelenleg Magyarországon, az a kereset amiből kényelmesen meg lehet élni és mellette a fizetésünk 30%-át minimum félre is tudjuk rakni?
Tudom hogy ez sok mindentől függ. Albérletben lakik valaki, vagy egy saját ingatlanban amin nincsen hitel, plusz egyéb tényezők is.
pl... Vegyük azt hogy valaki saját ingatlanba lakik, és nincsen semmilyen hitele.
Hétvégén voltam egy kerti partin, és ott fel jött ez a téma, a jelenlegi ár emelkedésekről, és nagyon meg oszlottak a vélemények.
( Kérném hogy csak az igazat írjátok le)
Régóta követem az oldalt, és észre vettem, hogy itt sokan szeretnek nagyokat mondani, aminek nem hinném hogy lenne bármilyen igazság alapja.
Köszönöm.
#28, #29
Jelenleg egyedülálló férfi vagyok, nincsen költséges hobbim, és olyan sportot választottam, ami nem jár folyamatos nagy kiadásokkal.
Nincsen bajom azokkal, akiknek szükséges a heti éttermezés vagy a 25oC a panelban, de nekem így teljesen kényelmes.
Ha esetleg megnősülnék, gyerekeim lesznek, akkor nyilván más költségszinten tudok/tudunk élni, addig viszont nem látom értelmét az életmódom megváltoztatásának.
#26 voltam, 32F
Ez ok amit írtál.De a kérdés az volt hogy kényelmesen mennyiből lehet megélni.Ahogy olvasom soraidat te azért spórolós vagy!
De végülis jol teszed,mert akinek családja van az nem tud sporolni.Vagy nagyon kevés dolgon.
Miért nem tud spórolni akinek családja van?
Gyerek:
Eljátszik egy műanyag üveggel fél napot 3 éves koráig biztosan.
Használt, turkálós ruhák, amit utólag el lehet adni, ha nem megy szét, de 10ed annyi mint az új.
Értelmetlen neki drága dolgokat venni. Amikor érett az okostelefonra, akkor 25ezerért egy használt teljesen jó. Amikor kell neki laptop a suli miatt 60-70èrt van teljesen jó.
Sport az kedvező szokott lenni gyerekeknek, úszás vagy harcművészet vagy evezés vagy... 8-10eFt/hó.
Hangszer ha abba tehetséges hát a suli általában biztosítja és ha ha tényleg pro akkor kell saját, de az sok éves befektetés.
Külön tanár nem kell, hanem nem szabad sok CH-t adni a gyereknek meg sokat kell természetbe vinni akkor nem lesz hiperaktív és meg kell tanítani tanulni.
Családi programok esetén is sok felesleges kiafás van. Ez az erezzük , h vagyunk valakik és akkor 4 nap Bálicsi fép millió. Holott a gyereknek kb. mind1 hol van ha fürdőzhet és jó idő van. Lakóhelyhez legközelebbi ingyenes strand is megteszi bőven, otthonról vitt egészséges kajával.
Persze kellenek az extra programok, tenger, hegy stb de akkor érdemes ha már tényleg át is tudja élni a gyerek ha nagyobb.
Párnak meg kell külön program is de sokszor az is jó ha a gyerekre 2 napig vigyáz valaki és akkor rekesz pezsgő stb... otthonra és lehet küldeni. Még jobban is mint egy hotelban. Étterembe járni 2022óta butaság amúgy, annyira felmentek az árak, h 5ezer egy főétel, de egy steak 9.5ezer, amit konkrétan 2500Ftból kihozok mártással kis körettel és finomabb és 15 perc a teljes elkészítése. Tavaly ugyan ez 5 ezer volt, az oké duplája mint otthon de kis kimozdulás de amikor 4xese és ez még nem is a luxus csak sima jó éttermek akkor már butaság menni. Család 20-25ezerből jól lakik úgy, h ez otthon 5 ezer lett volna.
Van ismerősöm aki a gyereknek nem vesz használt ruhát és a kinőtt ruháit nem adja el, mert ne hordja már más.
Kevesebb a pénzük mint a miénk, csóróbbak. De kb. 15x annyi megy el csak a gyerek ruhákra.
Másik ismerősöm 1.5 éves gyereket vitt a Balatonra. Azért, h lássa már a gyerek. 600 ezres nyaralás volt. Semmire nem fog emlékezni belőle a gyerek. 5-6 éves kora után rögzülnek úgy ezek, h egész életében megmarad.
Meseköny 3-5ezer/darab. De ott a könyvtár, torrent, fejből stb.
Bírom ezt, h nekem a passzív jövedelmem annyi, mint sok embernek a bevétele olyan munkából amit nem is szeret. De költenek mindenre, áruhitel, 300ezres teló, márkás új ruhák. Gyereknek új ruhák, 200 ezres teló, 300 ezres laptop ami ugyan úgy sima böngeszésre alkalmas mint egy 50ezres mert már a 300euresbe sincs egy dedikált vga, de nem ért hozzá de mind1 megveszi. Drága, semmitmondó nyaralások úgy, h közbe végig ideges, h mi mennyibe kerül, körbe vannak téve olyan ingerekkel, h a műanyag szemét bazari hülyeségek csábítsák a gyereket folyamatosan. Akkor van, h tőlem kérnek kölcsön.
A legjobb az amikor olyan barát kér tőlem kölcsön akinek több a bevétele mint nekem, ja meg persze rosszabb dolgai, tech cuccai, ruhái stb van mint nekem úgy, h többet költ rá, mert nem ér hozzá, meg reklámok alapján veszi stb.
"Amikor érett az okostelefonra, akkor 25ezerért egy használt teljesen jó"
Tudod te, mekkora suttyók a mai kölykök? Kiközösítik szerencsétlent, ha egy olcsó telefonja van csak. Én is mindig lesajnált voltam a suliban, de ez a mai (de)generáció szörnyű.
"hanem nem szabad sok CH-t adni a gyereknek"
Mi a fene az a CH?
"felmentek az árak, h 5ezer egy főétel"
Azért ennyire nem. Egy drágább étteremben is kijön 3500-ból egy főétel, olcsóbb helyen 10 ezerből ketten megvacsoráztok itallal együtt.
"áruhitel, 300ezres teló, márkás új ruhák"
Na ezt viszont én sem értem. Telefonból nekem 100 ezer a határ. Ami afelett van, az már fölösleges pénzkidobás. Ja, és nem évente veszek új telót, hanem minimum 2-3 évre veszem. Ruhából nem érdekel a márka, csak legyen kényelmes. Cipőből még SOHA nem vettem 10 ezernél drágábbat.
"Egy drágább étteremben is kijön 3500-ból egy főétel"
MUHAHAHA
mikor voltál te étteremben, és főleg egy drágább étteremben?
"mikor voltál te étteremben, és főleg egy drágább étteremben?"
Ja, bocsánat, lehet, hogy Büdipesten olcsónak számít 3500-ért egy kaja, de hát költözzön oda a rosseb!
Nekem van, hogy 1.5 millió a bevételek havonta plusz a feleségemé. Úgy, hogy alig dolgozom.
Mégis egy használt 2éves 30.000 körüli telónál jobbat nem vennék a gyereknek.
Ha akar diákmunkával megkeresi jobbra. Nyaranta 2-max 3 hetet elmehet, többi az a családi progik, sport, tanulás rovására menne és a feltöltődésre. 3 hét alatt 180-200at lehet megkeresni diákmunkával, ha neki megéri egy telóra elkölteni vagy pl 2 pár cipőre meg egy kabátra akkor tegye.
Amúgy ha valakinek oldott a személyisége és mellette talpraesett akkor úgy is befogadják, hogy nem mind1 milyen a mobilja. Lehet érvényesülni úgy is. Nekem is sok ismerősöm 500ezres telóval, 1 milliós rollerrel, 20 milliós kocsival van. Nekem meg van egy 2 milliós kombi autóm, de volt idő amikor egy rokonom adott egy 30 éves Maruti kocsit, kis pici és azzal mentem mindenhová. Lehet lenéznek sokan. De én alapvetően rendes vagyok mindenkivel, érdeklődő, humoros meg ha nagypofajú valaki akkor én is tudok úgy hozzáállni.
Így sose éreztem hátrányát, h nem költök ilyenekre. Azt meg, h befektetésekben mennyi van nem kell tudni senkinek. Szóval lentebb helyeznek mint ahol vagyok, mert nem költök a statuszom szintjén levő szimbólumokra, de ez van.
Persze szar, hogy ha sír a gyerek a legújabb mobilért, de hát ezen át kell esni, nem az a megoldás, hogy megveszem és akkor majd jól befogadják juhú.
#38: Igen értem. Én is így vagyok, nem veszek fölöslegesen drága telefont, sem fölöslegesen drága kocsit, ruhából, cipőből nem veszek márkásat, mert nem ér annyit. Hogy mit gondolnak rólam, letojom. Én a 30 éves Marutit megvettem volna a rokontól és hobbikocsinak felújítottam volna. Első kocsim Maruti volt és nagyon szerettem.
De... anno a suliban mindig csak egy-két barátom volt, a bulikból mindig kihagytak és kaptam a szívatásokat. Részben a csendes, mindenkinek segíteni akaró személyiségem miatt, részben mert nem voltak "menő cuccaim". Sokszor nagyon cefetül éreztem magam emiatt. És ez 25 éve volt! Manapság, amikor a hülyegyereknek megveszik a Gucci pulcsit meg a 400 ezres iPhone-t ez még hatványozottabb. Hiába érti a gyerek, hogy nincs értelme a hivalkodó dolgoknak, hiába van neki elmagyarázva, hogy a többi a hülye és nem ő, hiába a szülők sem vesznek maguknak drága telefont vagy ruhát, a gyerek azt fogja érezni, hogy ő "csóró" és emiatt nincs barátja, kinézik a suliból.
#39 az én időmben is ez volt, a 80-as években, hogy a maszek butikos meg vendéglátós gyereknek voltak a legmenőbb cuccai (nyugati farmerek, kvarcjátékok, stb), nekem meg a szüleim nem vettek semmi ilyesmit.
Nem volt nagyon jó érzés, de utólag elismerem, hogy jól döntöttek, mert fontosabb dolgokra kellett a pénz, és egyébként is így megtanították, hogy nem a látszó anyagi értékek a legfontosabbak az életben.
Ha lesz gyerekem, én is így fogok cselekedni majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!