Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyi fizetést várhat beágyaz...

Mennyi fizetést várhat beágyazott rendszerek területen egy pályakezdő villamosmérnök?

Figyelt kérdés

Sajnos nem tudtam részt venni a mai Műegyetemi Állásbörzén, pedig fontos lenne, mert nyáron szakmai gyakorlatot kell végeznem (Budapesten tervezek dolgozni). Itt vagyok hallgató, decemberben végzek alapszakon, beágyazott rendszerek felé specializálódtam, főleg szoftvert és hardvert fejlesztek. (Nem tudom ez mennyire számít.)

Sok kérdés megfogalmazódott bennem, remélem párra tudtok válaszolni.

Mennyi nettó fizetést várhat járműiparban kezdő villamosmérnök gyakornok (jelentős cégeknél pl. Knorr Bremse, Thyssenkrupp, autógyártók)? Mennyit várhat gyógyszeriparban, egészségiparban (többet/kevesebbet, mint járműipar)?

Többet keres-e egy hardverfejlesztő, mint szoftver?

Van-e valahol publikus információ a minim

Bármi információ, tipp, jótanács jól jönne, sajnos nincs tapasztalom.

2022. márc. 23. 13:09
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Szia!

A HIT szerintem nagyszerű választás lehet. A tanszékük rengeteg területtel foglalkozik, így elég sokoldalú tanszék, szerintem az oktatóik is jól tanítanak, segítőkészek és rendesek. A témáik (önálló labor, szakdolgozat) szerteágazóak, minőségiek (fontos, hogy az ember specen jó konzulens mellett jó témát vihessen). Az összes HIT-es oktatóm egyébként kifejezetten intelligens is volt, bár az Elektronika 1-et kifejezetten laposan tanították. (Kár, hogy nekünk már nem Pap László tanította, mint régen.) Két iMSC-st tudok akik odamentek, ők elégedettek.

A TMIT viszont hááát.. Nem mondhatni, hogy unalmas a specializációjuk vagy nehéz, de nekem sok módon kiábrándító volt a tanszék. Persze ott is erős oktatók (is) vannak, pl. Marosi nagyon penge, de a tanszékvezető Pali tartotta nekünk az infokommot, és a középiskolás képleteket is mindig lesnie kellett, sosem láttam ennyire gyenge természettudományos alapokkal rendelkező műegyetemi oktatót, és pont ő a tanszékvezető. A fiatalabb generáció is talán ott a leggyengébb (infokomm szakirányban), de egy az biztos: nincs meg náluk az a precizitás oktatásban, mint azt a HVT-s oktatóktól meg lehetett szokni, vagy HIT-esektől. Nekem csak a neve tetszett a specializációnak, amint többet megtudtam róla eltávolodtam tőle. Egy ismerősöm odament, ő azt mondta meg van elégedve vele amúgy.

Egyébként szoktak lenni ilyen specializáció tájékoztatók, a tanszékek által is, de van amit hallgatók (pl iMSC-sek) szerveznek, a hallgatós általában jobb, mert minden tanszékről jön egy idén specializálódott kolléga és elmeséli az elmúlt évét a specen. Ezt mindenképp ajánlom, illetve hogy böngészd hogy egy-egy tanszéken milyen témák vannak s mennyi, mennyire különbözőek (pro tipp: ne azt a tanszéket válaszd ahol megtalálható az abszolút kedvenc témád, hanem inkább azt, ahol a legtöbb eltérő téma van, ami mind érdekel téged)

2022. márc. 30. 00:18
 12/15 anonim ***** válasza:

#10-esnek

Hello!

Sokat elmond a tanszékek réges-régi "elnevezése" és egyéb érdekességek is amúgy:

HIT -> médiakommunikáció, hangmérnöki képzés ide főleg az erősítősök meg akusztikusok mennek. Itt végzett a Bródy János is amúgy. (Ill. ennek az elődjén, akkor a TMIT-tel egyben voltak még.)

TMIT -> Vezetékes híradástechnika tanszék volt régen, Kozma László egykori tanszéke, ma internetes vezetékes dolgokkal is foglalkoznak. Meg 4G 5G még ha jól tudom, IoT ... Itt végzett az Egri János, vagy a telekom. vállalatok magyar divízióinak a releváns vezetői, a MATÁV mindenkori vezérigazgatói.

2022. márc. 30. 00:54
 13/15 anonim válasza:

Köszi szépen a válaszokat!

Igazából már minden ilyen hasonló kérdést elolvastam. Témalabot/Önlabot/Szakdoga témakat is, sőt még a készeket is a diplomaterv portálon :D (talán kicsit perverz :D).

Igazából tetszik a beágy is (AUT/MIT), csak félek tőle mert habár itthon szoktam foglalkozni uC-kel de azért az más, mint mikor kötelező, na meg az IIT is. Ez tetszik a HIT-be, hogy lehet menni (magasabb) progos részre, mert a prog tetszik nagyon is. IoT is van, meg az a paripa program se lehet rossz. TMIT-et csak a témák vettem fel a listára (IoT,AI,Deep l,..).De, ha meg az infokommot nezem (megint Pali van amugy, bar most vette at Marosi), az eleg hitvany. Igy van bennem ez a ketely. Azt hadd kérdezzem meg kedves Kérdező, hogy az 5. félév mennyire volt szívás beágyon?

2022. márc. 30. 14:38
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

#13 Beágyon voltam MIT-en. Ha szabadidődben foglalkozol uC-kkal, akkor már sokkal előrébb vagy mint én annó. Ebből a szempontból nem kell félned ettől a spectől. Az IIT-s tárgy meg azért közel sem olyan mint a digit1-2, info1. Ott már legalább egy szimulátorra kell programot írni, nem A/4-es papírra. A szabtech meg igazából annak kellhet, aki IIT-s ágazatra megy. Nekem sose kellett még használnom, labor 2-t leszámítva.

A saját tapasztalataim és az ismerőseimmel való beszélgetések alapján a MIT, HVT, AUT specekre érdemes menni leginkább. AUT és a MIT témáját tekintve kb ugyanaz amúgy.

2022. márc. 30. 19:54
 15/15 anonim válasza:
Nagyon szépen köszi, nagyon hasznosakat mondtatok!:)
2022. márc. 30. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!