24 évesen mennyire lenne racionális örökölt vagyonból lakást venni?
24 vagyok, örököltem kb 30 milliót.
Bp-n élek, de a lakhatásom beton stabilan megoldott, nem szempont hogy kell "saját" lakás.
Az agglomerációs szülővárosomban tudnék venni egy lakást ennyiért, amit ki tudnék adni kb 100-150,000 forintért havonta.
Ez csábító lehetőség, és nagyon imponál a gondolat, hogy legyen egy lakásom itt, viszont az az éves 5 %-os hozam nem tudom mennyire rossz (és nem diverzifikált), ennél a pénzpiacon mondjuk egy 8% körüli hozam mindjárt szimpatikusabb, viszont nem tudom bevállaljam-e a kockázatot.
Bankban dolgozom, pénzügyi mesteren tanulok, a pénzügyi részét úgy ahogy ki tudom számolni és mérlegelni, itt most sokkal inkább olyan racionális szempontok érdekelnek, amik 24 évesen nulla élettapasztalattal nem juthatnak az eszembe.
Az ingatlan abból a szempontból jó, hogy egyre felejbb megy majd az ára, egy biztos befektetés és fixen kapod a havi bérleti díjat. Hátránya, hogy ha kifogsz egy olyan albérlőt ő lelakja, nem foglalkozik a lakás épségével, stb és kárt tesz benne. Ezt a kaució nem mindig fedezi. Másik hátránya, hogy nem vagy likvid. Tegyük fel olyan helyzetbe kerülsz, hogy sürgősen kellene pénz, egy lakást nem fogsz eladni egyik napról a másikra, főleg ha albérlő lakik benne szerződéssel.
Értékpapír talán jobban megéri, az is hozna ennyit éves sznten és ahhoz bármikor hozzányúlhatsz, max egy minimális összeget veszítesz emiatt.
Ha lakásba fekteted, akkor érdemes arra figyelni, hogy jó házban legyen. Ezen főleg azt értem, hogy a lakók költenek az állagmegóvásra, felújításra. Az is pozitívum, ha a környékbeliházak is hasonlóan gondozottak.
Házból nehezebb kipakolni a nemfizető lakót, mert nehezebb hozzáférni a közművekhez, lakásnál ez kevésbé macerás.
Sokan úgy védik kicsit magukat, hogy úgy adják ki, hogy havi /két heti/ egy takarítás jár/kötelező hozzá, ezáltal rendszeres időközönként ránéz valaki a te megbízottad a lakásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!