Ez racionális pénzügyi döntés?
Hogy befejezhessük a házunk fürdőszobáját, szükségünk van kb. 2 millió forintra. Van megtakarítva 1 milliónk, csakhogy én közben önköltségesen tanulok (munka mellett, levelezőn) aminek 280 ezer a díja félévente és most kéne fizetnem, tehát a megtakarítás megcsappanna. Eddig úgy gondoltuk, kifizetjük és személyi kölcsönként igénylünk másfél milliót a házra.
De most az jutott eszembe, hogy inkább kifizetném a félévemet diákhitelből, a férjem felvesz szintén diákhitelbe 250 ezret (ő államin van) és így megmarad az 1 milliónk, plusz a 250 a férjem nevén és akkor banktól már csak a maradék 700 ezret igényelnénk.
Mivel nekem a DH 2 lenne, az 0%-os kamatú, a férjemé pedig 2,3%-os jelenleg. A személyi kölcsön 11% lenne. Így jobban megéri, nem? Érdemes így bonyolítani? Amitől tartok, hogy a bank nem ítélné meg nekem a 700 ezret, látva, hogy van a nevemen diákhitel. A fizum átlaga nettó 170 és eddig nem volt hitelem, illetve 1, még régen, de az is rendben vissza lett fizetve.
Lényegében az, DE a költségek egy kicsit mindig elszállhatnak.
Illetve a megélhetésetekhez nem kell a diákhitelt? Illetve a hitel törlesztéséhez? Ha még tanultok olyan magas jövedelmetek gondolom nincs.
Emiatt inkább a személyi hitel legyen kicsit több. Igen, a kamat miatt többet fogtok visszafizetni, de a fentiek miatt így csinálnám.
Kivéve persze ha a diákhitel nélkül is meg tudtok élni havonta a leendő törlesztőrészleteket is beleszámítva és valamennyi tartalékotok is marad. (akár a többletköltségekre akár bármire ami jöhet az életben hirtelen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!