Közgáz diplomával nehéz "szakmai" állást találni?
Én azt tapasztalom, hogy a legtöbben elmennek SSC-be, HR-esnek, salesre, meg olyan pozíciókba, ahol igazából csak a papír számít. Meg a gyakornoki pozíció is olyan semmilyen. Szervezkedés, ügyintézés, ilyesmik.
De én valami olyan pozíciót akarok, ami igazi közgazdász állás, ahol ténylegesen a hard skillek számítanak és ami megadja a szakmai kiteljesedést.
Akkor menj alkalmazott közgazdaságtan alapképzésre a Corvinusra.
Az az igazi közgáz diploma, alapképzés.
Pedig egyre inkább a soft skill irányba mennek a szakmák.
Corvinusos AK, bőven kevés ahhoz, hogy data scientist legyél.
Stratègiai szintig, az operatív lépcsőn vezet az út, vagy valami elit egyetemen (ez nem a Corvinus).
Ha már hard skilleket akarod használni, akkor matematikát vagy Gazdaság- és pénzügy- matematikai elemzés - osztatlan képzést, vagy programtervező informatikát kellene hallgatni, (Corvinus, Elte, Bme).
Ahol a kvantitatív skillek számítanak, a komolyabban vehető cégek Phd nélkül gyakran nem is állnak szóba veled.
Nem értek egyet azzal, hogy a nem szűken értelmezett közgazdász állásoknál nem lehetne szakmailag kiteljesedni. Az olyan teruletek mint amikben dolgoztam, stratégiai beszerzés, ellátási lánc menedzsment, uzletfejlesztes mind-mind sok tapasztalatot igénylő, kihívásokkal teli szakmák. A soft skillek nem azért soft skillek, mert bármely utcáról beesett ember rendelkezhet velük és el tudjak végezni helyettem a munkát.
Elenyésző azon gazdasági területek száma, ahol konkrétan az egyetemen szerzett tudás által fogsz tudni dolgozni. Msc-re jártam egy fel évet, ott is hagytam, mert vicc volt hogy alkalmazott matekon a tanár előadta hogy na ezért tanultatok integrált bsc-n, most már értelmet fog nyerni minden, aztán ugy kezdődött a feladat, ‘mint a cég menedzsere, adva van önnek a vállalata termelési függvénye, y=x+10’. El tudom képzelni, ahogy ülök a fonoki szekben, az asszisztens meg lobogtatja a kezében a cég friss kibocsátási függvényét, hogy mint tanult menedzser, integráljam már le.
Miért akar valaki diplomával "szakmás" állásba dolgozni?
Menjen el akkor bérügyintézőnek br 260 ért, ha ezért tanult ennyit...
Én ezt úgy értem, hogy az ilyen pozíciókat bármilyen diplomával el lehet végezni. Pl hányan vannak, akik mondjuk jogászként vagy bölcsészként dolgoznak HR-en vagy SSC-ben.
De ezzel ellentétben ha valaki kijár egy mérnöki kart, olyan pozícióban fog dolgozni, ahol ténylegesen speciális szaktudás kell. Nekem ez hiányzik. A közgáz ezt nem adja meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!