Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha tolmácsnak szeretnék...

Ha tolmácsnak szeretnék tanulni, népszerű nyelveket, vagy nem népszerűeket kéne tanulnom?

Figyelt kérdés
Még nem kezdtem el az egyetemet, de tervben van. Jelenleg beszélek angolul felsőfokon és most tökéletesítem a franciámat. Ám ezután nem tudom, hogy népszerű nyelvet (német) vagy népszerűtlen (török) nyelvet kellene választanom. Ha népszerű, akkor az azért lenne hátrány, mert gondolom rengeteg német tolmács van, ha népszerűtlen akkor viszont nem tudom hogy hasznát fogom-e egyáltalán venni a megtanult nyelvnek. Tolmácsok véleménye jól jönne.

2022. febr. 2. 10:11
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Gyakori nyelvekkel sokkal könnyebb elhelyezkedni és képzést is könnyebben találsz. Ritka nyelvekkel sokat kereshetsz, de csak kevés cégnél van ilyen meló, tehát még akár költöznöd is kell hozzá. Plusz nem minden egyetemen van hozzá képzés.

Mert képesítés nélkül nem dolgozhatsz tolmácsként!

2022. febr. 2. 10:15
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
A francia nagyon jó kis nyelv az pont eléggé "népszerű", de bizonyos szempontból "népszerűtlen". Én egy harmadiknak biztos, hogy ritkább nyelvet választanék. Ha egy magyar-angol tolmácsképzőt megcsinálsz, akkor lesz végzettséged, onnantól senki nem nézi, hogy milyen nyelv tolmácsolására adtál számlát, pl. török, mégha nem végeztél el török tolmács képzést akkor sem, szimplán csak jól beszéled.
2022. febr. 2. 15:06
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
A törököt válaszd.
2022. febr. 3. 13:04
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A népszerű/népszerűtlen (szerintem meglehetősen szubjektív és szabadon értelmezhető) értékelési rendszer. Szerintem nem világos belőle, hogy ezt a munkavállalók, vagy a munkaadók szempontjából vizsgálod - merthogy a kettő nem feltétlenül vág egybe.

Helyett inkább egy másik szempontrendszert vennék elő:

Gyakran beszélt (pl. angol, német)

Ritkán beszélt (pl. eszperantó, szlovén, katalán)

Keresett (pl. orosz, arab, kínai, japán)

A gyakran beszélt ugyanis nem feltétlenül jelenti, hogy nagy a kereslet rá, vagy hogy nagyon könnyű elhelyezkedni vele (bár Magyarország nagyon messze van tőle, hogy idegen nyelvből túlkínálat lehessen). Viszont vannak olyan nyelvek, amiket ritkán beszélnek, viszont sokkal nagyobb kereslet van rá, mint amekkora kínálat van.

(Persze a példák nem biztos, hogy a legjobbak. A törököt direkt nem írtam be sehova, mert nem tudom megítélni, hogy ebben a viszonyrendszerben hova illik.)

Szerintem az angol gyakran beszélt, de nélkülözhetetlen is. A francia jó határesete a gyakori és ritkább nyelveknek. Melléjük inkább választanék egy ritkább nyelvet különlegességnek, minthogy még egy gyakoribb nyelvvel színesítsek (kivéve, ha van vele valami konkrétabb szándékom).

Mondjuk az sem elhanyagolható tényező, hogy több olyan ország is van (akár Európán belül is), ahol 2-3 világnyelv is hivatalos, pl. Kanada, Belgium, Svájc, így ezeken a helyeken meglehetősen alap dolog, hogy valaki beszél 3 európai nyelvet is és ezen túl kezdődik bármilyen idegennyelv tudás.

2022. febr. 4. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!