Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Munkaszerződésbe lehet ilyet...

Munkaszerződésbe lehet ilyet írni?

Figyelt kérdés

A munkaszerződésem az alábbit tartalmazza:

"Munkavállaló felmondása esetén a felondást követő 3 évig nem létesíthet munkaviszont hasonló profilú cégnél".

Jogilag ez mennyire aggályos dolog? Csinálhatnak ilyet egyáltalán? A munkaszerződés csak a munkaviszony fennállásáig jogértékű, tehát ez a felmondás után érvényét veszíti?

2022. jan. 22. 16:49
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
34%
Jogilag korrekt, de természetesen csak olyan cégnél, olyan pozícióban, ahol tényleg el tudod magaddal vinni az ügyfeleket.
2022. jan. 22. 16:55
 2/13 anonim ***** válasza:
62%

Teljesen korrekt.

Főleg a számodra, mivel a versenytilalmi megállapodást pénzben kell megváltani a munkáltatónak, ha betartod, így még jól is jársz.

2022. jan. 22. 17:07
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
A versenytilalmi csak akkor érvényes, ha fizet a (volt) munkáltatód. Nekem is volt és most én is kapom 1 évig a fizetésem 1/3 részét.
2022. jan. 22. 17:12
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem korrekt. Meg kell határozni a helyszínt, és max. 2 év lehet, plusz fizu is jár utána (ez fizethető viszont egyben a munkabérrel, nem szabálytalan, de nem jellemző)
2022. jan. 22. 17:25
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Semmi sem tiltja, hogy írjon de utólag meg lehet támadni bíróságon.

Nekem új munkahelyem beperelte a régit mert a tilalmat ingyen várták el és nem kaptam érte extra pénzt.

Végül kiegyezés lett belőle.

2022. jan. 22. 17:43
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Bele lehet írni, csak értelme nics és nincs jogkövetkezménye se, mert jogellenes

102. A versenytilalmi megállapodás

228. § (1) A felek megállapodása alapján a munkavállaló - legfeljebb a munkaviszony megszűnését követő két évig - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség teljesítéséért a munkáltató megfelelő ellenértéket fizet. Az ellenérték összegének meghatározásánál különösen arra kell tekintettel lenni, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót - elsősorban képzettségére és gyakorlatára tekintettel - újabb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében. Az ellenérték a megállapodás tartamára nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada.

(3) * A versenytilalmi megállapodást írásba kell foglalni.

(4) * A munkavállaló, ha munkaviszonyát a 78. § (1) bekezdése alapján szünteti meg, a megállapodástól elállhat.

(5) * A munkáltató személyében bekövetkező változás esetén a megállapodásból származó jogok és kötelezettségek az átvevő munkáltatóra átszállnak.

(6) * Kötbér kikötése esetén a Ptk. 6:186-189. §-a irányadó.

2022. jan. 22. 20:22
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
6-os jól írja, eleve max 2 év lehet, és azt is meg kell határozni, hogy ők mennyi pénzt adnak abban az esetben, ha dolgoznál, de nem engedik. Nekem volt már ilyen és minden pontosan le volt fektetve, még a tevékenységi kör is.
2022. jan. 22. 21:20
 8/13 A kérdező kommentje:
Nagyon sokat segítettetek nekem, köszönöm szépen mindenki segítségét, kitisztult a kép számomra, így sokkal nyugodtabb lettem, nincs semmi specifikálva, egyedül ez az egy mondat szerepel benne szó szerint, meg előtte felsorolva 2-3 munkakör amiben nem "engednék" a munkát. Nincs pontosítva ennél jobban, sem az összeg, sem a helyszín, semmi, szóval ezt érvénytelennek "titulálnám", pláne az a fura, ha nem adnak pénzt onnantól kezdve semmi kapcsolatom nem lesz velük, ki tudná egyáltalán hogy én ilyen iparárban dolgozom tovább? :D
2022. jan. 22. 21:27
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Jól sejted ez így nem lesz érvényes csak arra jó, hogy a kevésbé tájékozottakat elrettentse a felmondástól.
2022. jan. 22. 21:33
 10/13 anonim ***** válasza:
63%
Amúgy meg, alá se írd, húzd ki mindkét példányon, írd oda, hogy ezt te húztad ki és írd ott is alá
2022. jan. 22. 21:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!