Meddig szárnyalnak még itthon az IT bérek? Lehet lassan már többet fognak keresni mint a politikusok? Ez egy álom?
Na most azért álljunk meg egy kicsit: ez semmilyen szempontból nem reprezentatív statisztika. Az én széleskörű tapasztalatom az, hogy az ilyen csodafizetésekről szóló írások mindig túlzóak.
A másik pedig, hogy nem csak az IT-ben vannak magyar szemmel jó bérek. Én pont ma láttam olyan fodrász álláshirdetést, ahol 500-800 közötti bért ajánlottak. Nem teljesen volt világos számomra, hogy ez bruttó vagy nettó (gondolom bruttó), de akárhogy is: ebben a megvilágításban nem kell hasraesni az IT fizetésektől.
Én 2-3 éve még olyan fizetést vittem haza IT-sként, hogy az ismerősi körömben a messze legjobban kereső voltam. Most meg úgy érzem, hogy eléggé olvad a különbség. Sokkal nagyobb volumenben képeznek szakembereket, előbb-utóbb vége lesz a kánaánnak. (Az egyetemi szakomon a végzősök száma most 4x annyi, mint amikor én 8 éve végeztem!)
Mert ez nem a statisztikai hivatal, hanem valami munkaerőközvetítőcske, aki a saját adataiból tud dolgozni, ami semmi esetre sem tud reprezentatív lenni.
Én meg kb 500 céget tudnék mondani, ahol ennél alacsonyabb bérek vannak. Na, akkor most én nagyobb számot mondtam mint te, tehát nyertem?
A "statisztika" szerint a junior analystok kezdő fizetése 600-750 ezer forint.... Ezt most röhögés nélkül ismételd meg.
Junior data analystok és hasonlók akár 1,1 milliós fizetéssel. Egészen véletlenül több ilyet is ismerek, multikból, angol nyelvű munkakörnyezetből, már bocsánat, de ennek a közelében sincs egyiknek a fizetése sem mediorként, nemhogy juniorként.
Junior fejlesztői fizetések 1 misi környékén.
És most még egyszer: junior fizetések, egyetemről éppen kiesve.
25-ös milyen álláshirdetést? Google, Facebook, Amazon, Apple, Coinbase, Reddit, Salesforce, Uber, Twitter, Stripe, GitHub, Microsoft stb. publikus bérsávval hirdetnek szerinted a helyi újságban, vagy mire vagy kíváncsi pontosan?
13-as már linkelte levels.fyi-t pl. ott tudsz tájékozódni. De Blind-on is szétnézhetsz, oda ugye csak céges emaillel lehet regelni, az is elég reprezentatív.
Tehát amit én linkeltem, a payscale vagy az indeed az kamu? Azért a kanadai átlga programozók nem a Facebooknak vagy az Apple-nek dolgoznak, hanem átlag helyi cégeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!