A helyemben elkezdenétek a karrieretek itthon, vagy pedig pár év külföldi munkával kifizetnétek az adósságokat, gyűjtenétek egy kis extra pénzt? Mit tegyek?
24 évesen kezdtem az egyetemet és most 28 évesen fejezem be. Pénzügy-számvitelt tanultam. Az utóbbi években ismerős révén nyaranta kijártam dolgozni Angliába egy mezőgazdasági céghez, ahol adtak szállást is és 2-3 hónap munkával majdnem ugyanennyi pénzt tudtam hazahozni millió forintban az aratás miatti 6x12 (vagyis 72) órás munkahét miatt és mert kb. semmire nem kellett költeni a keresetből csak kajára és repjegyre. (Idén nyáron 3 hónap alatt 7000 fontot, tavaly 2 hónap alatt 4500 fontot kerestem.) Lett is Angliába letepedetti státuszom most nyáron, tehát én ezután is úgy tudok jönni-menni, mintha még EU tagok lennének.
Van viszont 3 millió forint diákhitel tartozásom, illetve némi családi segítséggel idén tudtam lakást is venni, ehhez viszont kellett felvenni 5 millió ft lakáshitelt is, így most bár a törlesztők elég alacsonyak (lakáshitel 40 ezer, diákhitel 15 ezer lesz), azért azt érzem viszonylag sok tartozásom van, főleg hogy pályakezdőként egyelőre az első 2-3 évben nem lesz hű de sok a fizetésem (200-250-nek már nagyon örülnék). A lakásba én is adtam bele a saját pénzemből, szóval most lecsökkent 1 millióra a félretett pénzem. Ezért gondolkozom azon, hogy kimennék 1-2 évre dolgozni folyamatosan Angliába és az ott megkeresett pénzből előtörleszteném a tartozásaimat. Évente egy 4-5 millió forintot félre tudnék tenni ott kint dolgozva, tehát 2 év alatt le is tudnék minden tartozást. Ti kimennétek a helyemben? Vagy kezdjem el most itthon a karrierem, ne várjak tovább? Magyarországon szeretnék élni hosszú távon nézve.
Jobb ha a karrieredbe fektetsz.
Kihagyás után nehezebb munkát találni és megint abban a helyzetben leszel, hogy 200-250 nettónak is örülni fogsz. Viszont szakmán belül eltöltött 2 után már emelkedhet a fizetésed és mászhatsz magasabbra.
Ha mindenképp ki akarsz menni, nem opció szakmán belül elhelyezkedni kinn és az itteni lakást kiadni? Azzal a hiteled törlesztője le is van rendezve arra az időszakra és szakmai tapasztalatot is szerzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!