Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Egy kezdő tanár fizetése...

Egy kezdő tanár fizetése tényleg ennyire kevés vagy én értelmezem rosszul a bértáblát?

Figyelt kérdés

[link]

Itt egy 0-4 éve tanító, főiskolai végzettséghez 195000 bruttót ír, ami kb 129 000(!!) nettó. Ha csak sima tanár az ember, nem osztályfőnök stb..erre akkor is megy még valamilyen pótlék, vagy akármi? Mert nem bírom elhinni, hogy ennyire kevés.

2022. jan. 13. 10:14
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
24%

Meg lehet élni 170 ezerből, de hirtelen kiadásokra nyilván nem fogja futni szülői segítség nélkül.

Ha hárman béreltek egy lakást:

45-50k lakbér

a rezsi télen nagyon max 30, nyáron 15

bérlet 10k körül

közös költség talán 5000 de ez sok helyen nincs is, ha van akkor pl. budi papírra megy vagy ilyen alap lakásdologra

A kaja az, amin rengeteget lehet spórolni. Én egyetemista koromban minden héten 3000 Ft-ért vásároltam főzéshez alapanyagot, Edenred utalvánnyal (12k). De ha hétvégén hazamentem onnan is hoztam egy csomót, vagy különböző megnyitókról, esetleg egy pasi meghívott.

Ez olyan bő 120 ezer forint. A maradék mehet szórakozásra, ruhára, akármire. Bár én újonnan nem szívesen veszek pl. ruhát, mert drága és rossz minősegű (ezek a plázás H&M és társai). Alkohol, mozi, kocsmázás drága mulatság lehet, de kinek mi.

És ott az alternatív pénzszerzés: korrepetálás, osztályfőnöki, tudományos kutatás (projektekre több százezres keret jár ha sikerül elnyerni), gyermekfelügyelet, vérplazma adás, nem használt cuccaidat eladod stb.

Gondolom senki se egyedül szeretne lakást bérelni, mert az felesleges és 150k+rezsire én is azt mondom, hogy az elég nagy luxus. De 80-ért már lehet lakást találni amúgy.

Nem csak a tanárok keresnek ennyit amúgy. Magyarországon a lakosság közel fele csak ennyit keres, tudom, hogy nem hiszitek el, de így van. Mégis meg tudnak élni, igaz nem egyedül, hanem mondjuk élettárssal vagy családdal.

2022. jan. 17. 16:19
 32/36 anonim ***** válasza:
42%
Ha meg 2 csajjal laksz, akkor csomószor láthatod őket nyáron bugyi melltartó kombóban. Azért jó érzés úgy hazajönni xd
2022. jan. 17. 16:23
 33/36 anonim ***** válasza:
12%

Volt nemettanarom minden oran feladott a munkafuzetbol 10-15 oldalt, amiben amugy a megoldasok is benne voltak. Meg mi csinaltuk oket o Narutot nezett a tabletjen, vagy jatszott. De sokan nem is csinaltak semmit. Ora vegen pedig leellenoriztuk es ennyi volt. Egy faktot tartott a heten, maskulonben legkesobb egykor vagy kettokor elindult haza. Ezeket onnan tudom, mert egy varosban laktunk es neha ugyanazzal a busszal mentunk. A poen az, hogy nekem diakkent altalaban tobb oram volt, mint neki es kesobb indulhattam csak haza.

Szerintem az tartja eletben a szakmat, hogy raeros, kevesbe stresszes munka es sok tanar tenyleg nem is tud, vagy nem is akar tanitani. Senki nincs ideje, hogy ellenorizgesse, rendesen tartanak-e orat. O is egyedul azokkal foglalkozott, akik tenyleg akartak nemetbol erettsegizni /meglepo modon turhetoen magyarazott/, a tobbieket elengedte negyessel, ez peldaul szerintem nem feltetlenul baj. Akkor tartott rendesebb orat, ha ellenorzes volt vagy probaora. De mivel jofej volt velunk sosem panaszkodtunk arra, hogy ilyen lazan veszi a dolgokat. Arrol meg inkabb ne is beszeljunk, hogy sok tanar orajan szindarabra probalnak vagy szalagavatora, vagy szimplan filmezes van mindig. A palyakezdokrol el tudom kepzelni, hogy kisse tulbuzgok es tenyleg tuldolgozzak a heti 40 orat is azzal, hogy tanitasi modszereket tervelnek ki, de a tapasztalt tanarokra nem jellemzo egyaltalan. Illetve nem ugy tunt, hogy ehezik ha ilyen draga tabletre futotta neki, meg egy csomo utazasra. Mondjuk meg harminc sem volt, lehet a szuleivel elt. Ha valaki videken tanit lehet orokol hazat, vagy megkapja a nagyszulo eladott hazanak arat, abbol boven megel meg keves fizetessel is. Szerintem egyedul Budapesten es nagyobb varosokban panaszkodnak a tanarok a fizetes miatt. A mi sulinkban kimondottan sokan ajanlottak a palyat, mert keves az eselye, hogy kirugnak es nem oregedsz egyhamar ki,

2022. jan. 18. 17:49
 34/36 anonim ***** válasza:
22%
Meg vidéken kevés a munkalehetőség, iskola meg mindig van. Valóban laza munka, 1-kor már húznak haza. Nálunk egyetemen is volt olyan tanár. Tudta, h tölteléktantárgy, megadta mindenkinek a 3ast. Aki 5öst akart, az vizsgázott. Ez így fair. Ki a francot érdekel a mérnöki etika egy villamosmérnök képzésen bakker. Tanítsák meg hogy kell villamost vezetni, oszt jóvan.
2022. jan. 18. 18:34
 35/36 anonim ***** válasza:
70%

Minden szakmában vannak kóklerek és olyanok akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat, nem kizárólag a tanarakra jellemző ez. Nem általánosítanék.

Nálunk az egyetemen napi jelenléti ív van. A heti 40 órás munkaidő minden percével el kell számolni. Jó is lenne, ha csak akkor kellene bemenni ha órám van vagy ha épp úgy tartja kedvem! Nem tudom melyik egyetem ez, de nálunk nem így van. A munkaidő pedig csak délután 4-ig számolható el. Az, hogy te pénteken este, vagy szombaton levelezős vagy szakmérnöki órát tartasz, a munkavállalói kötelességed, viszont munkaidőben nem számolhatod el. Kvázi hobbiból vagy bent este 8-ig. Semmi ellentételezés nem jár érte.

2022. jan. 18. 18:57
 36/36 anonim ***** válasza:
18%

Diplomásként nettó 170 ezer forintért mit vársz, hogy belepusztuljanak a tisztességes munkába? :D

Nekem csak egy szakmám van, de nettó 300 alatt fel sem kelek az ágyból.

2022. jan. 18. 19:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!