Mit lehet tenni a magukat szakinak tituláló szakmunkásokkal, akik a gyárban inasuknak tekintik a náluk fiatalabb, értelmiségi újoncokat?
Már nem az első munkahelyemen (gyár) fordult elő, hogy valami 50 év körüli régóta ott dolgozó úgy gondolta, hogy amennyi melót csak lehet, rám hárít.
Azt én megértem, hogy a gyárnak nem fontos az érettségi, mindösszesen csak annyi, hogy munkát megfelelően végezzék el, de azért sokkal magasabb végzettséggel mégis csak nehezen fogadom el, hogy egy 8 osztályt végzett ember a szolgájaként bánjon velem. Én keményen tanultam az iskolában, amit ő végig cigizgetett. Ott volt a nagy ígéret, hogy viszem valamire, nívós munkahelyet kapok, erre meg csak a legrosszabb jut. És nem is a gyári munkával van a legnagyobb bajom (mint azt régebben hittem), hanem az ottani emberek nagy részével.
Felettesemnek tekintik magukat. Merthogy ő betanít, legyek hálás. Közben meg ez annyit jelent, hogy a 40 órából maximum 2 órát "tanít", a maradék 38-ban meg amit csak lehet, nekem kell megcsinálnom fél pénzért. Arról már ne is beszéljünk, hogy ez neki benne van a munkaköri leírásában, nem kéne úgy viselkedni, mintha ő kitudja mekkora szívességet tenne.
Az a gond, hogy én is bevettem a szövegüket. Hagytam nekik, hogy előadják magukat. Nem lehet, hogy ők is csak ugyanolyan dolgozók, mint én, és semmivel sincsen több joguk? Elvégre a céget csak az érdekli, hogy a munka el legyen végezve. Az pedig hogy hogyan osztják el a munkát maguk között, hidegen hagyja őket, vagy nem?
Legutoljára balhéztam emiatt, mert nem elég, hogy velem végeztette el az ő feladatát is, emellé még cseszegetett is. Mondjuk csak a műszakvezetőig jutott el az eset. Nálunk ez alacsony szint, mert van fölötte meister, és még a mesitereknél is van több szint. Annyi lett az ügy vége, hogy elosztottuk a munkát tisztességesen, de 1 hétig vérig volt sértődve, duzzogott. Aztán 1 hét múlva átkerültem másik sorra. Nem tudom, hogy ez volt-e az oka, tudok olyanról, aki 3 napot dolgozott, és mind a 3 nap más részlegen.
Egyébként a műszakvezetőm nagyon rendes volt. Előfordult, hogy műszak végén mondta, hogy vigyem el a kukát. Aztán meg eszébe jutott, hogy tegnap is elvittem, és mondta, hogy akkor ma más viszi el.
10.: Értem, jogos az észrevétel, nem egyértelműen fogalmaztam, de akkor most leírom: nem én kezdtem.
Azt viszont elárulnád, hogy az értelmiségieknek mégis honnan kellene tudniuk konfliktust kezelni? Csak úgy adod elő, mintha te magad tartanál minden egyes hallgató számára konfliktust kezelést, vagy legalábbis te raktad volna minden egyes tananyagba.
Ugyan annyira tud konfliktust kezelni egy főiskolás, mint egy középsulis.
Nyilván én sem vagyok benne jó, ezért is írtam ki a kérdést. Azt hittem, hogy ez egyértelmű. Az eredeti témához visszatérve, van esetleg valakinek valami építőjellegű mondanivalója?
Legyen az a bajod inkább, hogy gyárban dolgozol.
Amúgy egy érettségitől nem leszel értelmiségi, a szakmunkásoknak meg nem feltétlenül csak nyolc általánosuk van.
Nem te kezdted, de folytattad…
Az iskolai konfliktusokat hogy kezelted?
És még egyszer: nem vagy értelmiségi attól, hogy van egy érettségid
Hol írtam, hogy csak egy érettségim van?
"Az iskolai konfliktusokat hogy kezelted?" Úgy, mint más. Nagyon nem kellett megerőltetnem magamt. Közel nem volt ennyi kötekedő ember.
Nem ertelmisegi kerdesro van szo, hanem gyerek vagy. Az egyuttmukodes alapveto feltetele az osszhang. A legtobb gyari munkassal os meg lehet talalni az osszhangot. En gepeket epitek multi cegeknek, mikor beuzemelek rendszeresen kontaktba kerulok gyari munkassal. Fiatal, suhanc cigany gyerektol kezdve, mogorva, megkeseredett idos neniig, mindenkivel kellett mar munka gyanant egyuttmukodnom. Meg kell talalni azt a hangnemet, amivel a munka tevekenysegtol fuggetlenul nem rendeled az illetot magad ala es te nem helyezed onmagad az illeto fole. Ekkor nincs konfliktus.
Te magadat a kollega fole helyezted iskolai vegzettsegedre hivatkozva. Nem vagy folotte. O sem folotted. Feltehetoen egy egyszerubb, kevesbe edukalt, az elet altal meggyotort munkavallalorol van szo. Te vagy a tanult, friss, intelligens fiatal. Kettotok kozul neked kellene hogy meglegyen a szituaciot felmero kepesseg, amivel ugymond kontroll alatt tartod az emberi kapcsolatot. Attol fuggetlenul hogy egyszerubb es tanulatlanabb nalad az illeto, ugyan olyan ember mint te.
Tulajdonkeppen ez minden emberi kapcsolat alapja. Nalad az emlitett kepesseg hianyzik es pozicionalasban is vannak hianyossagaid. Majd ha felnosz megtanulod kezelni ezeket a bagatel helyzeteket, de remelhetoleg nem is kell kezelni mert a egfelelo hozzaallasbol eredoen ki sem alakul.
"Te magadat a kollega fole helyezted iskolai vegzettsegedre hivatkozva. Nem vagy folotte."
Direkt el se mondtam nekik. Nem akartam, hogy konfliktusforrás legyen. Alapból rosszul esik mindenkinek, ha csicskáztatják, hát még ha az ember tanulatlanabb. Gondolom a szakmunkás sem örülne, ha egy olyan parancsolna neki, akinek a 8 osztály sincs meg, vagy mindenféle ellenérzés nélkül beletörődne?
Mondd meg légyszíves, hogy akkor mit kell ilyenkor csinálni. Tényleg kíváncsi vagyok rá! Amint észreveszem, hogy dirigál, megmondani neki, hogy te vagy a soros? Vagy elnézni neki, hogy főnöknek gondolja magát, és mindent ráhagyni?
Egyébként én nem mondanám, hogy gyötri őket az élet. A járvány előtt 300 ezer forint volt a 3 műszakos alapbér. Hol keres ennyit egy tanár? A gyötrődést pedig saját maguknak generálják, szóval semennyire sem tudok velük együttérezni!
A tanultsagod irrelevans. Nem er tobbet egy egyetemet vegzett festo munkaja mint egy szakmunkas festoe.
A szakmad ebben a helyzetben nem is letezik. Igy nem szamit, tanulatlanabb dirigal neked. Az teny, hogy regebb ota van ott, az o szarnyai ala tettek be igy valamilyen szinten ala vagy rendelve.
Az, hogy csicskaztat nem feltetlenul korrekt. Jelezted a felettesnek. Ha a felettest nem zavarja akkor igy jartal. Akkor ez az elfogadott. Akkor max felmondasz. Ha mas munkat nem talalsz az ertelmisegi szakmaddal akkor pedig kitatod a szadat es jo melyen bekapod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!