Akik minden kérdés alá odaírják, hogy "inkább tanulj", felfogják hogy ez nem reális legtöbbször?
Minden kérdés alá odaírja valaki, ahol nem havi 400ezret keresnek, hanem például magyarországi átlagosabb 220ezret, hogy " inkább tanulj, képzed magad, akkor majd lesz jobban fizető állásod" és hasonló kliséket.
Szerintem ez nem reális egy átlagos embernek, aki felnőtt korban szakma/végzettség nélkül van. Itthon halálradolgoztaták az embert, hogy képezze magát mellette? Nem engednek el munkahelyről, ha pl. hétköznap van oktatás. Sőt, direkt keresztbe tesznek, hogy ne tudd képezni magad.
50es-60as években volt ennek alapja, hogy odamentél egy gyárba, beálltál melósnak, ott betanítottak tegyük fel villanyszerelőnek (ahogy nagyapámat is). Dolgoztál és tanítottak közben. Ilyen ma már nincs.
Mai világban egyből 3-4 év szakmai tapasztalatot várnak el frissen kikerültektől is.
Van akinek meg egyszerűen nem áll rá az agya az egyetemi tananyagra, főleg az elavult magyar rendszerre.
Mi a véleményetek erről?
Kérdező, három műszakos ápolónőként szreztem gyógyped végzettséget úgy, hogy a főiskola 250 km-re van...
A férjem asztalosként dolgozott, mellette érettségizett le, lett mképes könyvelő és adótanácsadó.
Nem volt könnyű, sem olcsó, meg akartuk és megoldottuk.
Nem egy képzés elméleti része végezhető el otthonról, csak akarni kell. De kifogást keresni mindig könnyebb.
(#17 vagyok.)
#19 leirsz egy csomo ertelmetlen (amugy helyesirasi es fogalmazasi hibakkal is teli) dolgot, ami alapjan egyetlen dolog lesz vilagos, hogy ilyen, amikor egy _nem-okos_ ember okoskodni probal…
Sajnos csak egy veletlenszeruen osszedobalt, rendszer nelkuli szohalmazt sikerult osszehoznod.
Az oktatas reformjara valoban szukseg lenne, mivel a jelenlegi kornyezetben foleg a kevesbe szerencses kornyezetbol erkezo es kevesbe szerencses adottsagokkal rendelkezo emberek maradnak csunyan le.
Akik megfelelo szemlelettel es hozzaallassal rendelkeznek azok ezen a palyan is jobban teljesitenek.
Nekem szerencsere sikerult, kemeny tanulassal es munkaval elertem egy eleg korrekt szintet, de ettol fuggetlenul nem nezem le a kevesbe jo adottsaguakat.
Csak es kizarolag azokat nezem le, akik kifogas-keresessel es masok f*kazasaval vannak elfoglalva, ahelyett, hogy vegre felnonenek, felelosseget vallalnanak a sajat eletukert es tennenek is valamit erte.
Azért írják, mert ez az igazság. Attól, hogy valakinek nincs rá ideje, kedve, érzéke hozzá, attól még tény marad, hogy nagyobb fizetésért tanulni kell. Akár IT-t, akár valami más hiányszakmát.
Tegyük fel, hogy meggyőzöl arról, hogy neked ez nem opció. Azzal még nem vagy előrébb, max együtt tudunk siránkozni, hogy milyen szar a világ.
Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell. Létezik diákhitel, ha értelmes szakot választ az ember, abszolút megéri.
Nekem van egy 6 és egy 2 éves gyerekem, főállásban dolgozom a gyerek fél éves kora óta és a kettő között is dolgoztam természetesen. Kétműszakos munkarend, időnként éjszakai ügyelettel. Emellett levelezőn egyetemre járok, gazdinfo szakra. A munkahelyemmel előre lebeszéltem, rugalmasak, cserékkel megoldjuk, hogy legyen időm vizsgázni. Amúgy az egész online megy, nem kell bejárni sem az órákra, a vizsgák nagy része is online van. Éjszakánként tanulok.
Messziről indultam, apró lépésekkel haladok a célom felé. 7 éve döntöttem el, hogy a szoftverfejlesztésben szeretnék dolgozni. Elmentem egy IT SSCbe, onnan építkeztem, okos váltásokkal mindig egy lépéssel közelebb a célhoz, minden munkahelyváltáskor ez a cél lebegett a szemem előtt. Volt, hogy egy évig azon dolgoztam, hogy bekerüljek egy olyan céghez, ahol nagyon erős (és ingyenes) a CCNA oktatás.
Nyilván nem csak ez az egy út van. Van barátnőm, aki a pénzügyben járt be hasonló utat. Ismerek olyat, aki a logisztikában. Egy a közös: bármikor megkérdezem tőlük, hogy mi a helyzet, az első három mondatban benne lesz, hogy vizsgára készül/ állásinterjún volt/tanul valamit, ami érdekli, de nem kapcsolódik szorosan az aktuális feladataihoz.
A hosszú hozzászólónak abban igaza van, hogy ehhez kellenek jó középiskolai alapok. De felnőtt 30-40 éves emberek ne mutogassanak már vissza 20 évvel ezelőtti dolgokra, hanem változtassanak maguk, mert helyettük más nem fog.
28-as válaszoló.
Helyesírással jössz, érvelés helyett. Nevetséges vagy.
Fogalmad sincs a minőségről, jogrendszerről, fenti dolgokról, érvelni sem tudsz, csak üres fecsegésed olvasható.
Annyira tudatlan vagy, hogy észre sem veszed, hogy sok embert segíteni kell. Akár hozzáállásról, akár szemléletről van szó. Nagyon buta vagy, ez látszik az hozzászólásodból.
Üres szófosás, amit itt előadsz, konkrétumok nélkül.
Látom, a közölt tárgyak meghaladják a szellemi képességed. Ha gondolod segítek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!