Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Akik minden kérdés alá odaírjá...

Akik minden kérdés alá odaírják, hogy "inkább tanulj", felfogják hogy ez nem reális legtöbbször?

Figyelt kérdés

Minden kérdés alá odaírja valaki, ahol nem havi 400ezret keresnek, hanem például magyarországi átlagosabb 220ezret, hogy " inkább tanulj, képzed magad, akkor majd lesz jobban fizető állásod" és hasonló kliséket.

Szerintem ez nem reális egy átlagos embernek, aki felnőtt korban szakma/végzettség nélkül van. Itthon halálradolgoztaták az embert, hogy képezze magát mellette? Nem engednek el munkahelyről, ha pl. hétköznap van oktatás. Sőt, direkt keresztbe tesznek, hogy ne tudd képezni magad.

50es-60as években volt ennek alapja, hogy odamentél egy gyárba, beálltál melósnak, ott betanítottak tegyük fel villanyszerelőnek (ahogy nagyapámat is). Dolgoztál és tanítottak közben. Ilyen ma már nincs.

Mai világban egyből 3-4 év szakmai tapasztalatot várnak el frissen kikerültektől is.

Van akinek meg egyszerűen nem áll rá az agya az egyetemi tananyagra, főleg az elavult magyar rendszerre.

Mi a véleményetek erről?

2021. dec. 28. 12:17
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
97%
akkor keresd a kifogást, úgy éled rosszul az életedet ahogyan csak akarod, én csak segíteni akartam.
2021. dec. 28. 12:58
 12/37 anonim ***** válasza:
64%

Van abban igazság, hogy tanulj, csak azt kihagyják a képletből, hogy a tanuláshoz életre felkészítő oktatási rendszer, tantárgyak, tehetséges, motivált, elhivatott tanárok és megfelelő hozzáállással, neveléssel, gondolkodással rendelkező fiatalok kellenek.

Milyen tantárgyak szükségesek az életre való felkészítéshez az általános és a középiskolában?

Ha nem gimnáziumba jár a gyerek, hanem "szakmai" (szakmát adó) középiskolába, akkor:

- Szakmai képzéseknél, folyamatosan felülvizsgált szakmai tárgyak, megfelelően felszerelt gyakorlati műhelyek, tapasztalt/gyakorlati gondolkodású tanárok, folyamatos igény elemzés a munkáltatók felé.

Lényeges látni, hogy a következőkben felsorolt tárgyak a versenyképesség tárgyai, melyek kapcsolatban állnak a szakmai tárgyakkal is.

Főleg, mikor problémákat, feladatokat kell megoldani (lásd: optimalizálás, kérdezés tudománya, modellezés, szövegértés/utasítás megértése, szervezés, módszertan, rendszerszemlélet, minőségbiztosítás és minőség-ellenőrzés, ítéletalkotás, döntés tudománya, értékelemzés, hibakatalógus, veszélykatalógus: lásd, munkavédelem)

Szükséges a:

- Lelki alapozás és szokások: Lelki és fizikai (alkalmas) állapotba hozás. Gyakorolni kell hinni, tudni, akarni, szeretni, legjobbnak tartani, örülni, kitartani. Érték vezérelt élet. Tanulás előkészítés, tervezés, megvalósítás, felülvizsgálat, ellenőrzés. Önuralom, önbizalom megalapozása, önértékelés tudat. Valóság bizalom. Figyelem fejlesztése; Stb.

- Szövegértés: Logika tudománya (fogalmi gondolkodás), kérdezés tudománya, funkcionális szemlélet, mondattan/lista-módszer. Ez mellett különböző célú olvasás technikák, olvasás fajták elsajátítása. Etimológiai szótár, szinonima- és helyesírási szótár folyamatos használata; Stb.

Hétköznapi szövegértés: Hétköznapi példák alapján, jogi nyelvezetű szövegek, jogszabályok, munkaszerződések, bérleti szerződések, adásvételi szerződések, „banki”/pénzügyi, egyéb szerződések, munkautasítások (adott szakmai) tanulmányozása, megértése, hasznosítása.

- Fizika/kémia/biológia/földrajz/matematika/történelemhasznosítás oktatása azért, hogy képes legyen a gyerek és a felnőtt az életének szereplőit, eseményeket helyesen látni, adott tárgy nyelvezete szerint jellemezni, kategorizálni, összehasonlításokat végezni, megérteni és kezelni, folyamatokban, ok-okozati rendszerben gondolkodni; Stb.

- Gondolkodás-fejlesztés: Mind mapping, sakk látásmódja, E.D. Bono módszerei, tényezőelemzés; Stb.

- Logika tudománya: Bizonyítás, cáfolás, általánosítás, konkretizálás; Stb. Bizonyítás-látásmód megalapozása az össze tantárgynál. Az összes tárgyat a logika tudományára kell felépíteni.

- Optimalizálás

- Szervezés és vezetés

- Modellező/fegyelmezett/valóságból kiinduló képzelőerő fejlesztés

- Minőségbiztosítás

- Minőség-ellenőrzés

- Rendszertudomány, rendszerszemlélet, rendszerfogalom

- Módszertan

- Kérdezés tudománya

- Hatásvizsgálat

- Szemponttan és szempontkórtan: Sok szempontú vizsgálat és értékelés.

- Megvalósíthatósági vizsgálat

- Hibakatalógus, hibaelemzés, javítás

- Veszélykatalógus és védelem katalógus

- Értékelemzés

- Megbízhatósági elmélet, vizsgálatok, számítások

- Életvezetés

- Adottság és képesség vizsgálat, ismeret, használat, fejlesztés

- Kritikai gondolkodás

- Ítéletalkotás, bírálati szempontrendszer

- Pénzügyi ismeret

- Döntés tudománya: Lehetőség vizsgálat és számítások; értékelemzés; Stb.

- Intelligencia-fejlesztés

- Érvelés mestersége

- Munkaerő piaci ismeret és felkészítés: Cégek, intézmények megismerése. Önéletrajz írása, interjúra való felkészítés. Jog (saját és mások) ismeret. Érdekérvényesítés, lehetőségek. Vállalkozás alapítása és kezelése, működtetése; Stb.

- Egynyelvű idegennyelv-oktatás: Ilyen például a beszeljangolul.com és a deutschtraining.org oldal anyagai.

- Politika ismeret és érdekérvényesítés: Demokratikus gondolkodás jellemzése, megértése és alkalmazása. Érdekérvényesítés megszervezése, gyakorlása. Önvédelem, működésismeret, tájékozódás gyakorlása, számítógépes programok használata, kommunikációs platformok megismerése, használata. Propaganda ismeret. Parlamentben minőségbiztosítás, hatás- és megvalósíthatósági vizsgálat, minőség-ellenőrzés, teljesítményértékelés bevezetése, jogrendszer folyamatos felülvizsgálata és újítása, folyamatos elszámoltatás, haza- és népszeretet megalapozása, nemzetben gondolkodás, szakszervezetek létrehozása; Stb.

- Informatika: látásmóddal együtt különböző programozási nyelvek, hálózati rendszerek elsajátítása, tanulást, döntést, információszerzést támogató programok használata.

/Segédletként a szülők kezébe kell adni /

- Párkapcsolat, egyén, családi élet segítése: Minták kellenek (kommunikációs technikák, szeretet jellemzői, játszmák elkerülése, gondoskodástan, szeretkezés alapelvei és védekezés- és viselkedéstan, következmény ismeret, problémakezelés, hibaértékelés és tanulságlevonás, szórakozástudomány, döntéstudomány, test és lélek karbantartásának ismerete; Stb.), hogy a gyerek, a felnőtt lássa, az életének értelme a megfelelő szülői, párkapcsolati, egyéni hozzáállás és a boldogság. Mert amilyen a család, az egyén, olyan a társadalom.

Illetve fontos lenne, hogy majd legyen saját ipar, mezőgazdaság, szolgáltatás, termék, nemzetközi szinten értékesítve. Így magasabb béreket lehetne kiharcolni, valamint nem lenne adós rabszolga az ország, a kiszolgáltatottságot csökkenteni lehetne, valóban fejlődésnek indulhatna Magyarország.

De ezeknek az alapja a megfelelő gondolkodás és hozzáállás, aminek az alapja az oktatás és a megfelelő szülői nevelés, minták alkalmazása.

2021. dec. 28. 12:58
 13/37 anonim ***** válasza:
10%

Oktatási napok, időpontok hétfő, kedd, szerda

09:00 - 16:00

[link]

ez ez meglévő állás mellett LEHETETLEN.

Hm?

ja és 499.000 Ft

potom összeg. 5 hónap alatt keresek ennyit !! ÖT HÓNAP!!

2021. dec. 28. 13:00
 14/37 anonim ***** válasza:
86%
Alapitvanyi iskolaban ilyenre ugysem lesz szukseged.
2021. dec. 28. 13:01
 15/37 anonim ***** válasza:
94%
Sohasem voltam ccna tanfolyamon a könyvet torrent oldalakról ingyen le lehet tölteni, azzal mentem át, ez megint nagyon gyenge kifogás.
2021. dec. 28. 13:02
 16/37 anonim ***** válasza:
98%

#13, ez az ertelmetlen kifogas-halmazt…

Felenek ertelme sincs, a masik felenek meg ebben a kontextusban nincs helye.

Vagy szerinted minden szakmahoz kell jogi, vallalkozasalapitasi, igazgatasi ismeret, tobb programnyelv ismerete, biologia es kemia tantargyak ismerete, onvedelem (???) es minosegbiztositas es a tobbi is?

Esz es ertelem nelkuli kifogas-kereses…

2021. dec. 28. 13:13
 17/37 Katoonene ***** válasza:
100%

10 évvel ezelőtt közel minimálbéren éltünk egy gyerekkel. Sehova se tudtunk elindulni, albérlet, rezsi, kaja, ruha is csak úgy jött ki, ha vasárnap egymás szüleinél ebédeltünk, és utána 2 napig a maradékot ettük otthon.

Egy idő után felcsesztem magam, ott hagytam a nagyüzemet, elmentem egy kisebb helyre dolgozni (kezdőbérem kevesebb lett mint a feleségemé, pedig nem volt sok) így ezáltal felszabadult az időm 4-5 után és a hétvégéim. Nem otthon sírtam, hanem amit csak lehetett, elvállaltam:

Fűnyírás, ahol építkeztek mentem segédmunkásnak, piacos mellé árulni, szóval bármit, amit lehetett. Akkoriban másfél óra fűnyírással többet kerestem, mint egész nap a melóhelyen.

Rohadt nehéz volt, de ez mellett letettem az érettségit, + 1 OKJ. A papír nem sokat ért, de sikerült megváltoztatni a felfogásom, és 10 év távlatából azt mondom, nem fog az öledbe hullani a csoda.

Most munkaerő hiány van, negyed annyit kell küzdeni, mint 10 éve. Ha most nem jutsz egyről a kettőre, mi lesz, ha válság lesz?

Jelenleg most én vagyok, akinél a füvet kell nyírni, kb. 1 óra a munka, utána 10 perc összepakolni, sepregetni. 30 év alatti személyt nem is találtam, aki heti bő egy órát rá tudna szánni az idejéből, csak vércsegni tud sok fiatal, milyen szar az élet.

Ellenben találtam egy 50 éves személyt, aki tudom, hogy nem keres rosszul, de örömmel csinálja, pedig megvan mindene, nem akar már házat venni stb.

Sokszor a gondolkodással van baj.

2021. dec. 28. 13:17
 18/37 anonim ***** válasza:
20%

17-es látszik, hogy fogalmad sincs az életről. Kétlem, hogy a feléről, hallottál volna.

A fentiek nem kifogás halmaz, hanem az oktatás (általános és középiskola) reformja lenne, mert életképtelen embereket képez az ostoba pedagógus, a közoktatás. Még szöveget sem tudsz értelmezni.

Az a baj, hogy a társadalmi szellemi színvonal nagyon alacsony szinten van, hogy már fel sem tűnik az embereknek. Lásd 17-es válaszoló és társai.

Szerinted az érdekérvényesítésnél nem kell az önvédelem vagy a hétköznapi életben?

Jogi ismeret sem kell szerinted a szakmához, munkavállalásnál vagy akár a tanulásnál (tanuló jogai)?

Súlyos bajok vannak a fejekben...

A szakmához, ha vállalkozni akar a fiatal (mert nem mindenki akar alkalmazott lenni), hogyne kellene vállalkozásalapítás, igazgatási, jogi ismeret. A vállalkozások nagy része azért csődöl be rövid időn belül, mert nincsenek segédletekkel segítve a vállalkozó szellemű fiatalok.

Fogalmad sincs a minőségbiztosításról. Minden értelmes ember tudja, ahol a gondolkodás jelen van, ott a minőségbiztosítás és a minőség-ellenőrzés is létfontosságú.

Nagyon szomorú, hogy ennyire alacsony szinten van a szellemi színvonal...

2021. dec. 28. 13:27
 19/37 anonim ***** válasza:
12%
Én is képezném magam, de nincs miből, meg az idővel is baj van. Ha haza esek a melóból élni nincs kedvem, nem hogy tanulni, plusz ugye ott a háztartás is. Hétvégén is plusz munkákat végzek, hogy kijöjjek. Szóval nem tudom egyesek hogy csinálják család meg meló melett, de respekt. Főleg az anyagiakkal van a gondom, mert nincs 300-500 ezer Ft-om, még részletekbe sem, hogy elvégezzek egy képzést.
2021. dec. 28. 13:43
 20/37 A kérdező kommentje:

ennél a ciscos gyereknél eldurrant valami... ember, szerinted a 30-40 éves, okostelefonját kezelni éppen hogy tudó egyén lesz ciscos rendszergazda/hálózatkezelő? :D

Én informatikai suliba jártam, ott 2 évig kötelező volt, elárulom az osztály 90%-a éppen, hogy nem bukott meg belőle, pedig kipuskáztuk amit csak tudtunk :D

És ott informatika iránt érdeklődő fiatalok voltak.

2021. dec. 28. 13:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!