Hogyan tudnék megtanulni spórolni?
22 éves vagyok, mindig tettem félre,viszont többet szeretnék és amikor kicsit nagyobb összeg áll rendelkezésemre legyen az fizetés vagy bármi úgy érzem elszalad velem a ló és azt veszem észre,hogy basszus, hip-hop eltünt a nagyrésze. Esetleg valami tanács,segítség,ötlet,praktika amellyel könnyebben tudnék változtatni az életemen és jobban takarékoskodni.
Tudni kell albérletben lakom,egyetemen tanulok egyedül tartom fenn magam
Esetleg minden hónap közepén, vagy fizetés előtt állapíts meg egy költségkeretet.
Pl. albi az fix, tegyük fel 50 ezer + rezsi, étkezés is kb fix pl. szintén 50 ezer. És ha van még 100 ezred, számold ki, hogy reálisan mennyit tudsz félretenni. Ha máshogy nem megy, hó elején rakd is félre. Utána szabj meg egy "költőpénz" keretet, 20-40 ezer amit elszórakozhatsz (kocsma, mozi, színház, ruha vásárlás, bármi, amit gondolsz). És tartsd ezekhez magad.
Az egyik megoldás, hogy amikor fizetés megjön, akkor egyből félreteszed a 10%át, nekem például a bankszámlám mellett van egy takarékszámla amihez nincs kártya, oda egyből utalok.
Érdemes egy-két hónapig vezetni, hogy pontosan mire költöd el a fizudat, elég meglepő dolgok tudnak kijönni. Például egyetemen nem ritka hogy az ember a fizetése 20%át elsörözi és bulizza a haverokkal (ami hozzáteszem, nem is nagy baj, egyszer egyetemista az ember, de ha az életszinvonalra rámegy akkor már meg kell fogni)
Pénzbeosztásnál érdemes követni a 50-30-20%os szabályt, keress rá neten, kiszámoló blogon van róla egy jó cikk
Én azt tapasztaltam, hogy amikor kiéltem, szinte az összes vágyam, értéktudatossá váltam.
De ehhez tapasztalnom kellett, és tájékozódnom.
Ajánlom a statisztika és az értékelemzés módszerét.
Miért kell minden hónapban ezt kérdést, 4-5 alaklommal ki írni.
Kedves kérdező!
Olvasd vissza, az utóbbi kérdéseket, és meg kapod rá a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!