Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Igaz, hogy az angolon kívül...

Igaz, hogy az angolon kívül egyre kevésbé kell már másik nyelv? Efelé halad a világ? 5-10-15 éve még jobban kellett?

Figyelt kérdés

Igaz szerintetek ez?

Én kezdem azt látni álláshirdetések meg mások beszámolói alapján, hogy ma az angol egyre profibban kell, de azon kívül más nyelv egyre kevésbé.

A német még tartja magát a német multiknál egész jól.

De pl. 10-20 éve olyanokat lehetett olvasni, hogy például az olasz nyelv milyen hasznos a sok olasz vállalat miatt ami Magyarországon van.

És így tovább.

Ma meg úgy működik, hogy az ügyfélszolgálatos meg SSC-s állásokba kellenek nyelvek, ahol kapcsolattartás folyik?

Viszont azon kívül egyre kevésbé, mert vagy az adott ország nyelve ahol a pozíció van vagy pedig az angol elegendő?

Ti hogy látjátok? Sőt még inkább tapasztaljátok?

Ti is láttok ilyen változást?

2021. dec. 22. 23:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Igen, általánosságban angol menjen, aztán ennyi (SSC kivétel). Az a baj, hogy mondjuk ok, te beszélsz még németül vagy olaszul, fasza. De nem egyedül dolgozol és nem egyedül meetingelsz. Szóval az összes körülötted levü embernek rendelkeznie kell a plusz idegennyelv tudással. Egy-egy embert még találni angolon kívül más nyelvismerettel, de egy egész csapatot már nehéz összerakni így. Most olyan gondolok, mint villamosmérnöki vagy IT, ahol nem a nyelvismeret a fő profil, de hiányszakma. Alapból nehéz embert találni, de egy extra nyelvi feltétellel még lehet nehezíteni a cég dolgát.

Dolgoztam svájciakkal itthonról. A magyar csapatból egyedül én beszéltem németül, így minden meeting ment angolul, mert azt értette mindenki.

Szerintem a német sem tartja már magát. Emlékszem még a 2011-2012 körüli időkre, amikor az it services, lufthansa és társai minden hirdetésbe beírták a németet feltételnek. Hát, elmúltak azok az idők :)

2021. dec. 22. 23:47
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Több nyelvű közegben is úgy vannak vele, hogy angolul alap hogy mindenki tud. Szóval ha tudsz a partner nyelvén, az a legjobb, de ha nem, akkor sajnos marad az angol, még szerencse hogy az mindig jól jön.

Hosszú távon jobb is így. Könnyebb, mint ha minden országban másik nyelvet kellene megtanulni, hosszabb utazások esetén. Vagy ha egy nemzetközi cégnél minden egyes nyelven más alkalmazott tudna tárgyalni olyasmiről, ami munkát egy ember is el tud végezni, de őt akkor rendesen meg is fizetik.

2021. dec. 22. 23:57
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Németes cégnél vagyok (nem SSC), a külföldi ügyfeleink 90%-ka német, és direkt azért jönnek hozzánk, mert németesek vagyunk.

Azt vettem észre, minél nagyobb a cég, annál nagyobb eséllyel vált át a saját belső (nyilván határon átnyúló) levelezésük is angolra, pont azért, mert azt sokkal többen beszélik; és a legtöbb németnek sem jelent problémát.

Úgyhogy igen, én úgy látom ahogy te is (hála az égnek, mert angolul sokkal jobban tudok).

2021. dec. 23. 00:36
 4/14 anonim ***** válasza:
12%
Angol se kell már sokáig, 4-5 év max. Már most is tudja egy normális fordítógép 100 ezer ft körül ami kell, tök fölösleges magolni.
2021. dec. 23. 00:38
 5/14 anonim ***** válasza:
83%

4. Senki sem fog "magolni", de kell a bánatnak hogy egy kütyü okosabb legyen nálunk, és rá legyünk utalva, amikor a tárgyaló partnert KÖZVETLENÜL is megérthetjük.

Majd szép lassan felnő hozzá az a generáció, akiknek természetes lesz, hogy kis gyerek koruktól fogva mindenhol angol szót hallanak, és magukba szívják mint az anyanyelvet.

2021. dec. 23. 00:51
 6/14 anonim ***** válasza:
79%
#4 Abbol a 100 eft-bol mar veszel annyi nyelvorat, hogy ne legyen ra szukseged.
2021. dec. 23. 11:58
 7/14 anonim ***** válasza:

Ha már amúgy is beszélsz az angolon kívül másik idegen nyelvet, akkor használd ki.

De ha azon patika mérlegezel most, hogy érdemes-e még egy nyelvet a nulláról megtanulnod csak azért, mert azt hallottad azzal jobb lehetőségeid lesznek, akkor nem. Főleg azért nem, mert ez elég kicsi motiváció önmagában arra, hogy a nulláról megtanulj középfokra 1-2 év alatt. Én tanultam németül második nyelvként 8 évig kb. 10-18 éves koromban. 25 éves koromban ültem le újra németezni, mert azt láttam jól jöhet és egész sok mindenre emlékeztem. 1 év alatt sikerült felhoznom magam középfokra és nyelvvizsgáznom is. Így esetleg működhet, de a nulláról biztos nem lett volna motivációm felnőttként megtanulni egy idegen nyelvet csak ennyi miatt.

2021. dec. 23. 12:01
 8/14 anonim ***** válasza:

Magyarországon egyre több olyan munka van amihez kell a 2-3 idegennyelv, több mint amennyien beszélik úgyhogy ezért leviszik a mércét, hogy legalább angolul tudjon.

Nekem németekkel van tapasztalatom akik inkább a több fizetést kérő kollégát választják, hogy németül a saját nyelvükön tudjanak beszélni vele.

2021. dec. 23. 12:55
 9/14 anonim ***** válasza:

Hát ja. Én szülői intelemként hallottam a 70-es évek elején, hogy két műszaki világnyelv volt, a német és az angol, de ma már (71-ben) az angol sokkal erősebb, és a németek meg tudnak angolul. Ez 30 évvel később sem volt még sajnos igaz. Mármint, hogy a németek tudnak angolul. Persze, ez csak egy nagyvállalati minta volt, én pont úgy jártam. Lehet, hogy ma már több német tud angolul, mint 20 éve, de lehet, hogy ide csak azokat küldik, akikért nem kár, ha a dunántúli szeparatisták felrobbantják őket a tiszántúli szeparatisták gyűlésén, vagy hastífuszt kapnak, mert inni csak hordóban van állott esővíz, vagy megeszik őket a farkasok, amint az első mínuszban lejönnek a budai hegyekből.

Olyant sehol nem olvastam, hogy olaszt érdemes lenne tanulni. Persze, kereskedőként (lóhús) igen, na de műszakiként... Azt mondta minden műszaki, hogy német, francia, olasz, ez a minőségi sorrend (a francia autók néha az olasz alá süllyednek :D ).

2021. dec. 23. 13:52
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem pl. kínaiul tanulni nagyon jó befektetés 5-10-15 éves távon - eddig ők rá voltak szorulva az angolra, mert onnét szerezték/másolták a tudást, de most már ez egyre kevésbé igaz, és egyre jobban elvárják, hogy aki velük üzletelni akar, tanuljon kínaiul.

Ha a volt Szovjetunió területén akarsz valamihez kezdeni, akkor meg az orosz alap - persze ott is sokan tudogatnak angolul, de ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek akkor kell az orosz.

A német meg azért fontos, mert egy német cégnél (ami errefelé sok van és lesz) egy bizonyos szint felett elvárás, csak van ahol leírják, van ahol meg nem - ha ott akarsz karriert csinálni, kell a német.

Az angollal kapcsolatban meg inkább úgy fogalmaznék, hogy egyre inkább alap elvárás, hogy tudjál angolul, tkp. nem számít "plusz idegen nyelv"-nek egy csomó területen.

2021. dec. 23. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!