Megéri villanyszerelőnek tanulni vagy nem olyan fekete-fehér ez a "szakmunkásokmilyenjólkeresnek" duma?
IT területen végeztem (diploma), de sajnos nem olyan jók a képességeim és nyelvtudásom is gyér, ezért nem multinál dolgozom (ahol komoly fizetések vannak) hanem egy kevésbé releváns pozícióban és nettó 250 a fizum (kelet-Mo.) közel a 30-hoz.
Most volt nálunk egy villanyszerelő, aki 140-et vitt el (nyilván feketén). Erre anyám megjegyezte, hogy most érdemes szakmunkásnak tanulni, mert betegre keresik magukat. Meg en bloc akármilyen jövedelmezőbb szakmát érdemes tanulni (autószerelő, hegesztő, gázos, festő stb.).
De mindenhol ezt a "milyen jól keresnek, milyen hiány van belőlük" dumát hallom.
A gond, hogy én pl. 2-es voltam fizikából és lósz**t nem értek a fiús dolgokhoz (a gátló és a megszakító az egy szexuális szakkifejezés..? LOL na kb. ez az én tudásom)
Viszont ne mondja nekem senki, hogy az összes x tízezer/százezer/tudjamennyi szakmunkás mind ennyit keres.
Nyilván fusizni szoktak oké. De milyen áron és mi kell mindehhez?
Gondolom első körben nem egy 1-2 éves levelező képzésen szerzett "tudás" (mert hogy nekem már van Cisco OKJ-m (bár ne lenne) és 25 elmúltam így nem koptathatom a padot), másodsorban kapcsolatok, rátermettség, sok-sok meló.
Vagy mi az igazság erről az egész szakmunkás bullshitelésről?
"ha 50 éve azt mondod 2 favágónak, hogy nem kézzel kell húzni 3 óráig a lapfűszt, hanem láncfűrésszel fél perc alatt átvágod, hát... néztek volna"
A többi is hülyeség, de pont 50 éve dolgoztam vidéki áramszolgáltatónál, és szereltük fel a hálózatszerelő brigádokat motoros kézifűrésszel.
Alkalmazottkent nem keresnel sokat.
Vallakozokent mar eleg jol lehet keresni de mikor elker a villanyszerelo 140et a munkajaert azt nem teszi mind zsebre. Van anyagkoltseg, uzemanyag, szerszamok(valami mindig elromlik, eltunik es potolni kell) munkasautot kell venni es karbantartani, konyvelo, adozas, tehat nagyon sok mindent ki kell fizetni.
Ne a fekete munkabol indulj ki mert ha abbol elnel akkor biztos nem lesz nyugdijad es nem kapsz hitelt sem ha hazat vennel.
Van amikor egy ugyfel nem fizet es ugy kell rohannod a penzed utan, munka elott 1 nappal lemondjak, te meg megvetted mar az anyagokat is a melohoz.
Fizikailag lefaradsz es tonkremesz 20-30 ev mulva.
En inkabb az ITben fejlesztenem magam a helyedben. Sokkal jobb otthonrol melozni a laptopon, mint 30-30 percet utazni munkaba es fizetni a draga benzint. Ha alkalmazott vagy akkor szivas, ha vallakozo akkor annyival jobb hogy letudod irni az adobol.
Epitoiparban nem adnak a cegek szabadsagok, nincs tappenz, es a legfontosabbat majdnem el is felejtettem, hogy nem jelentenek be 8 oraba.
Evekig festettem Magyarorszagon es a legjobb helyen is csak 6 oraba jelentettek be, kozben 10et dolgoztunk.
6 oras munkara nem kapsz hitelt ha szeretnel uj autot, hazat, stb es nyugdijad is alig lesz.
Mar kulfoldon vagyok es az itteni nyugdijban bizok mert az a durvan 8 evnyi magyar melo az semmi, ugy, hogy sokszor 4 oraba, 6 oraba , de volt amikor be sem jelentettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!