Megéri villanyszerelőnek tanulni vagy nem olyan fekete-fehér ez a "szakmunkásokmilyenjólkeresnek" duma?
IT területen végeztem (diploma), de sajnos nem olyan jók a képességeim és nyelvtudásom is gyér, ezért nem multinál dolgozom (ahol komoly fizetések vannak) hanem egy kevésbé releváns pozícióban és nettó 250 a fizum (kelet-Mo.) közel a 30-hoz.
Most volt nálunk egy villanyszerelő, aki 140-et vitt el (nyilván feketén). Erre anyám megjegyezte, hogy most érdemes szakmunkásnak tanulni, mert betegre keresik magukat. Meg en bloc akármilyen jövedelmezőbb szakmát érdemes tanulni (autószerelő, hegesztő, gázos, festő stb.).
De mindenhol ezt a "milyen jól keresnek, milyen hiány van belőlük" dumát hallom.
A gond, hogy én pl. 2-es voltam fizikából és lósz**t nem értek a fiús dolgokhoz (a gátló és a megszakító az egy szexuális szakkifejezés..? LOL na kb. ez az én tudásom)
Viszont ne mondja nekem senki, hogy az összes x tízezer/százezer/tudjamennyi szakmunkás mind ennyit keres.
Nyilván fusizni szoktak oké. De milyen áron és mi kell mindehhez?
Gondolom első körben nem egy 1-2 éves levelező képzésen szerzett "tudás" (mert hogy nekem már van Cisco OKJ-m (bár ne lenne) és 25 elmúltam így nem koptathatom a padot), másodsorban kapcsolatok, rátermettség, sok-sok meló.
Vagy mi az igazság erről az egész szakmunkás bullshitelésről?
13-as vagyok, mint írtam a legtöbb burkoló akinél jártam minimum 8 ezret kér per nm.
750 ezer: fürdőszoba bontás, vakolás, sitt elszállítás, 60×30as lapokkal burkolás - nem emlékszem hány nm, de elég kicsi fürdőszoba. 20 nm terasz tapadóhíddal.
A kivitelező ismerőseim ennél többet is kérnek... Vagy te élsz szar helyen, vagy túl olcsón dolgozol, de ennyit ma már simán keres egy burkoló. Mondom ezt úgy, hogy legalább 15 embernél voltam már gyakorlaton, ezek szerint nagyobb rálátásom van arra, hogy mennyiket kérnek el 1-1 munkáért. De ha nem hiszed el, akkor lépj be egy burkolós fb csoportba, ott meg szokták tárgyalni, hogy ki mennyiért és mit vállal valamint napi szinten keresnek alkalmazott burkolót havi nettó 5-600-ért Pesten. De nyilván senki nem jelentkezik ezekre az állásokra, ha vállalkozóként meg kétszer ennyit kereshet...
750 ezer: fürdőszoba bontás, vakolás, sitt elszállítás, 60×30as lapokkal burkolás. de elég kicsi fürdőszoba. 20 nm terasz tapadóhíddal.
10 éve vagyok a szakmában, de ez nagyon sok érte!
Nem lenne pofám ennyit el kérni érte.
Még egyszer le írom, bocs, de téged nagyon durván le húztak.
Hogy ha a 750.000 ezret el osztom azzal a 20nm, az is 37.500/ nm.
Abban benne van minden az még így sok érte.
Nem foglalkozok fc-bok csoporttal, az évek alatt meg a saját vevői köröm.
Győr és annak a környékén csinálom.
Na látod ez a baj, hogy nem tájékozódsz, ezáltal elhúzott melletted az ipar! Egyetlen olyan burkolóval találkoztam, aki 6 ezret kért/nm és egyszerűen nem akarta elhinni, hogy mások simán megkeresik az 1 milliót. Nem engem húztak le, hanem te dolgozol nagyon kevésért!
Attól, hogy te nem foglalkozol facebook csoportokkal, még léteznek és ennyi az annyi! Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy van gravitáció az űrben, mert én még nem voltam ott, de ha a földön van, akkor biztos ott is. Hát jó nagy f*szság valamit azért nem elhinni, mert tájékozatlan vagy! Nembaj dolgozz nyugodtan feleannyi pénzért, mint a többi burkoló, a te életed, úgy b*szod el ahogy akarod.
Az, hogy most megy, nem jelenti azt, hogy pl. 5 év múlva is fog menni. Ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy a mai 15 évesek elvégezzék ezeket a szakmákat, és túlkínálat legyen...
Másrészt jelenleg az 1960-1980-ban épített fürdőszobákat, lakásokat újítják fel (ráadásul jobbak az alapanyagok), ezeket 2050-2070 környékén fogják újra szétverni, azaz szűkül a piac...
"Tanulás, képzés, jó szakemberek" - Én 2017-ben foglalkoztam felújítással (mert Apum haverja akkor szabadult, és nem kapott munkát), először nálunk, utána szomszédnál, aztán híre ment, és jöttek a megrendelések... Konkrét eset volt a 4 m2-es lakótelepi fürdőszoba (csempe, járólap zuhanytálca wc és mosdó csere), amire 200 ezer + anyagot mondtam, mikor kiléptünk a lépcsőházba, haverom mondta: "Én nem mertem volna 50-nél többet kérni, hát ott volt a fia! Ha én 16 évesen ennyit nem csináltam volna meg otthon, anyám kidobott volna!" A srác gyönyörűen dolgozott, pedig csak a börtönben tanulta, és nála jobb szakembert sosem láttam... na ennyit a képzettségről.
"Aki nem szeret irodában dolgozni vagy nincs elég IQ-ja diplomához az mégis mit válasszon?"
Hogy a szülei nyakán él. Az elmúlt 25 évben látottak szerint.
"Sosem fog ez a piac szűkülni." - Dehogynem! Ha lesz rá igény, akkor gépesíteni fogják (pl 50 éve még lapáttal ástak). Ha meg nem lesz igény, megszűnik (pl. Ismerősöm írógépműszerész volt, ami biztos szakmának számított. De karórát sem hordunk, ahogy mikrót és tv-t sem viszünk szerelőhöz.)
"Villanyszerelés, burkolás" - És ha majd nem kell vezeték az áramhoz? Vagy gombelemmel megy a háztartás? Vagy a csempét, járólapot kiváltja egy 5 perc alatt felkenhető festékféleség? Ma még meredeken hangzik, de ha 50 éve azt mondod 2 favágónak, hogy nem kézzel kell húzni 3 óráig a lapfűszt, hanem láncfűrésszel fél perc alatt átvágod, hát... néztek volna :)
A fejlődés akkor jön létre, ha van rá igény.
A kenhető burkolat most is létezik, csak nem kell az embereknek, mert más ami tetszik nekik.
A WiFi áramon viszont jót nevettem 😃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!