Megéri villanyszerelőnek tanulni vagy nem olyan fekete-fehér ez a "szakmunkásokmilyenjólkeresnek" duma?
IT területen végeztem (diploma), de sajnos nem olyan jók a képességeim és nyelvtudásom is gyér, ezért nem multinál dolgozom (ahol komoly fizetések vannak) hanem egy kevésbé releváns pozícióban és nettó 250 a fizum (kelet-Mo.) közel a 30-hoz.
Most volt nálunk egy villanyszerelő, aki 140-et vitt el (nyilván feketén). Erre anyám megjegyezte, hogy most érdemes szakmunkásnak tanulni, mert betegre keresik magukat. Meg en bloc akármilyen jövedelmezőbb szakmát érdemes tanulni (autószerelő, hegesztő, gázos, festő stb.).
De mindenhol ezt a "milyen jól keresnek, milyen hiány van belőlük" dumát hallom.
A gond, hogy én pl. 2-es voltam fizikából és lósz**t nem értek a fiús dolgokhoz (a gátló és a megszakító az egy szexuális szakkifejezés..? LOL na kb. ez az én tudásom)
Viszont ne mondja nekem senki, hogy az összes x tízezer/százezer/tudjamennyi szakmunkás mind ennyit keres.
Nyilván fusizni szoktak oké. De milyen áron és mi kell mindehhez?
Gondolom első körben nem egy 1-2 éves levelező képzésen szerzett "tudás" (mert hogy nekem már van Cisco OKJ-m (bár ne lenne) és 25 elmúltam így nem koptathatom a padot), másodsorban kapcsolatok, rátermettség, sok-sok meló.
Vagy mi az igazság erről az egész szakmunkás bullshitelésről?
6
Szamlaképes takarítóként is el lehet evickélni. Az se gyakori.
Fejér és Pest megyében nem lehet találni napi 25 ezer alatt kőművest, de szerintem 30 alatt sem. 5 db ács jött felrakni a tetőszerkezetet, megvolt egy délelőtt alatt, 250 ezer volt a munkadíj, tehát 50 ezer fejenként egy fél nap alatt.
Az általunk megbízott burkoló 750 ezret kért 2 és fél heti munkáért, úgy, hogy 6 óránál sosem volt többet, de legtöbbször max 3 órákat dolgozott egy nap.
Igen, most nagyon megéri az építőipar, de okosan kell csinálni, sokat kell dolgozni és csak jönni fognak a megrendelések hirdetés nélkül.
13-as.
Én is ezt mondtam, de csúnyán lepontoztak. (1-es.)
"megbízott burkoló 750 ezret kért 2 és fél heti munkáért, úgy, hogy 6 óránál sosem volt többet"
Ne abból indulj ki hogy 750 ezret fizetsz neki akkor annyi marad neki a végére. Fizetnie kell a szerszámokat, benzint, autószerelést, könyvelőt, adókat. Sok olyan ügyfél van aki nem akar fizetni és csak később fizet, ezeket a veszteségeket is ki kell termelni. Vagy amikor előtte nap lemondanak egy munkát.
13-as vagyok. Tudom, hogy KATAzik, tehát havi 50 ezer az adója, a könyvelő havi pár ezer ft. A benzint és a parkolást beleszámolta a munkadíjba. A szerszámai a saját bevallása szerint is maximum 500 ezer ft-ba kerültek összesen. Havi 2 ilyen munkával az összes befektetett költség meg is térül 1 hónap alatt, akár a 3-500 ezer forintos OKJ is. Kocsija meg mindenkinek van, nem számítja bele a fizetésébe a költségeket...
14-es én csak azért pontoztalak le, mert nem reális árakat írtál. Burkolónak tanulok, már vagy 15 burkolónál voltam gyakorlaton és 3500-ös nm árban még borsodban sem dolgoznak. Egyik sem dolgozott 8 ezer/nm alatt, de Pesten inkább a 10-12 ezer a reális.
750ezer...
Azért nem vesznek minden hónapban szerszámokat.
Nem minden jövedelmet vallanak be...
Marad ott rendesen. De sok az ízületi probléma.
13-as. Ezt te írtad.
Az általunk megbízott burkoló 750 ezret kért 2 és fél heti munkáért, úgy, hogy 6 óránál sosem volt többet, de legtöbbször max 3 órákat dolgozott egy nap.
---
Én burkoló vagyok és csak azt, tudom írni hogy téged elég rendesen át vertek!!! Nagyon kíváncsi lennék, hogy pontosan mit is csinált az a burkoló. csempe, járólap, parketta abból a laminált vagy rendes csap hornyos parketta? Hány négyzetméter volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!