Megéri villanyszerelőnek tanulni vagy nem olyan fekete-fehér ez a "szakmunkásokmilyenjólkeresnek" duma?
IT területen végeztem (diploma), de sajnos nem olyan jók a képességeim és nyelvtudásom is gyér, ezért nem multinál dolgozom (ahol komoly fizetések vannak) hanem egy kevésbé releváns pozícióban és nettó 250 a fizum (kelet-Mo.) közel a 30-hoz.
Most volt nálunk egy villanyszerelő, aki 140-et vitt el (nyilván feketén). Erre anyám megjegyezte, hogy most érdemes szakmunkásnak tanulni, mert betegre keresik magukat. Meg en bloc akármilyen jövedelmezőbb szakmát érdemes tanulni (autószerelő, hegesztő, gázos, festő stb.).
De mindenhol ezt a "milyen jól keresnek, milyen hiány van belőlük" dumát hallom.
A gond, hogy én pl. 2-es voltam fizikából és lósz**t nem értek a fiús dolgokhoz (a gátló és a megszakító az egy szexuális szakkifejezés..? LOL na kb. ez az én tudásom)
Viszont ne mondja nekem senki, hogy az összes x tízezer/százezer/tudjamennyi szakmunkás mind ennyit keres.
Nyilván fusizni szoktak oké. De milyen áron és mi kell mindehhez?
Gondolom első körben nem egy 1-2 éves levelező képzésen szerzett "tudás" (mert hogy nekem már van Cisco OKJ-m (bár ne lenne) és 25 elmúltam így nem koptathatom a padot), másodsorban kapcsolatok, rátermettség, sok-sok meló.
Vagy mi az igazság erről az egész szakmunkás bullshitelésről?
Egyéni vállalkozóként, minimum 1 millióról beszélhetünk bruttóban!
Társíthatsz hozzá biztonságtechnikai kiépítést is.
A fodrászom7-800 ezret keres, víz-gázszerelő ismerős, 1,4millió.
Hidegburkoló ismerősöm 3500 forintot kér négyzetméterenként és munkaműveletenként. (Csempe leverése + új felrakása 7000.- Ha van felületkiegyenlítés, akkor 10,500. persze csak ha az egész felületet kell kiegyenlíteni. De ha csak 2-3 nm az is pénz.)naponta lerak csak 50nm az is napi minimum 175 ezer, ha csupasz és egyenletes a felület!
Egy a bökkenő, fizikailag kimerítőek, és sokszor napi 12 órát nyomják. Valaki többet...
A diplomások megdöbbennek, hogy ennyit lehet keresni, kétkezi munkával.
Vannak melók, amik nehezek, vagy speciális tudást igényelnek. Ezeket kevesen csinálják, pláne jól.
Így sokat tudnak keresni.
Ha nem vagy túl okos, akkor például duguláselhárítással is vagyonokat kereshetsz. Pont azért, mert ezt a munkát kevesen csinálják szívesen.
#5: Tudsz még ajánlani ilyen "fintorgós" szakmákat, amiket max 1 év alatt ki lehet tanulni, el is lehet helyezkedni vele és nem kell hozzá komoly tudás?
Nyilván nem a villanyszerelő az ideális számomra, mikor a mai napig nem vagyok képes felfogni, hogy működik a földelés.
Mindenféle építőipari segédmunka ilyen, de például a műgyanta laminálást is megfizetik, vagy a fújt poliuretán szigetelést.
Mondjuk ezek azért mind egészségkárosító melók, szóval nem kell őket sokáig csinálni..
Villanyszerelő vagyok, nettó 300-at kapok egy cégnél, heti 40 órában, szerintem ez korrekt. Voltam katát mellékvállalkozóként, volt sok szombati munkám, de meguntam hogy nem akarnak kifizetni mint a vállalkozók mint a lakossági ügyfelek.
A legutolsó lakossági ügyfelem miatt telt be végleg a pohár, mert már a sokadik ilyen gerinctelen féreg volt.
Megállapodtam vele az árba (400. 000 ft), 3-4szer szombatonként ott dolgoztam, majd az utolsó szombaton mikor mentem volna felhívott hogy ne menjek, mert kiszámolta és szerinte túl drágán dolgozom (!) ezért csak 70 000 ft-ot hajlandó fizetni. Most a munka sincs kész, pénzt sem kaptam, járhatok polgári peres eljárásra, amit szerintem meg fogok nyerni, de akkor is elmegy sok napom a tárgyalásokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!