Ha az önéletrajzom leadom egy cég portáján, az biztosan felkerül a cég irodájába?
Nálunk bezúzza HR a portán leadott önéletrajzokat mert nem hivatalos úton került hozzánk és GDPR szempontból megbüntethetik őket.
Portásnak pedig az a dolga, hogy kinn tartsa aki nem nálunk dolgozik.
Nem hiányzik senkinek, hogy idegenek bejöjjenek aztán irodában sírnak, könyörögnek és fenyegetőznek, hogy vegyük őket fel.
Én anno amikor őrködtem irodaházban, akkor odaadtam a HR-esnek, vagy másnak az adott cégnél, de akkoriban még nem volt adatkezelési mizéria. És aki nem érti, hogy miért nem a cégnek adja oda, elárulom, hogy azért nem, mert ugye idegen nem mehet fel általában az irodákba.
Viszonylag sűrűn előfordult, hogy házaltak önéletrajzokkal, de manapság szerintem inkább a mail javasolt, eleve már van egy szűrő, hogy egy dokumentumot legalább létre tudtál hozni.
“És aki nem érti, hogy miért nem a cégnek adja oda, elárulom, hogy azért nem, mert ugye idegen nem mehet fel általában az irodákba.”
Akkor én meg elárulom, hogy ugye a jelentkező kinyitja a száját és érdeklődik, hogy milyen email címre tudja eljuttatni az önéletrajzát azon felül, hogy itt leadja. Ahol ennyit nem tudnak megadni (nyilván itt a gyíkon minden hely ilyen, tudom), azzal talán nem is érdemes foglalkozni.
"Akkor én meg elárulom, hogy ugye a jelentkező kinyitja a száját és érdeklődik, hogy milyen email címre tudja eljuttatni az önéletrajzát azon felül, hogy itt leadja. Ahol ennyit nem tudnak megadni (nyilván itt a gyíkon minden hely ilyen, tudom), azzal talán nem is érdemes foglalkozni."
Írtam, hogy anno, ennek már 6-7 éve legalább. Amúgy felírod a cég nevét és kikeresed magadnak, ezek általában nyilvános adatok.
Köszönöm a 12-es válaszoló üzenetét.
Igen, az egésszel a legnagyobb gondom, - most már feketén-fehéren leírom:
Ne lopja el senki az önéletrajzomat, ne koppintsa le, mert rohadt sok munkaóra volt ezt így összerakni (még ha volt eszem és egyszerűsítettet adtam is le és kevesebb adattal).
Ez zavar a legjobban.
Ahogy írtad is, sokan alkalmatlanok összerakni egy önéletrajzot is. Ne az enyémet lopják amibe rengeteg munkaóra van.
És az is igaz, hogy csak úgy utcáról bemenve leadni véletlenszerűen egy önéletrajzot már nem általános (bár szerintem korábban sem volt hatásos, jobb ha hirdetésre jelentkezik az ember).
És ezt éreztem is valahol, hogy nem a legjobb út ez így, ezért nyitottam meg ezt a topikot is.
De másoknak is hasonló a véleménye, jó volt a megérzésem.
Egyet tehetek: most már hogy az ábrázatom megismerték ennél a pár cégnél, - legalábbis a portán vagy egy-két más dolgozó - időnként bemegyek hogy van-e valami "változás"...
Ja, és erről az adatkezelési mizzériáról én nem is tudtam, így valóban felesleges ebben a formában erőlködnöm önéletrajzokkal.
13-as hozzászólónak:
Igen erre gondoltam én is már menet közben, de mivel már korábbról érlelődött bennem ez a módszer már nem akartam erről letenni, de pont a portás flegmasága terelte el a figyelmem afelől, hogy erre rákérdezzek.
Bár én nem mail címre gondoltam, hanem a HR-es irodai telefon számára...
Legközelebb így teszek, ha egy gyárnál kicsit is "komolyabb" helyre gondolnám leadni az önéletrajzom.
Köszönöm válaszát.
Mit lop el rajta? Az önéletrajz egy szabványosított űrlap - mindenkinek ugyanúgy néz ki - a benne lévő adat pedig csak a tiéd. Nem tudom neked hány órába telik 10-20 adatot beírni a megfelelő mezőbe, és még ennyire büszke is vagy rá. Vagy ez valami spéci egyedi mű, amit sok helyen azonnal kukáznak, mivel nem átlátható és nem derül ki azonnal belőle az a lényegi információ, ahogy a szabvány önéletrajz mintákon meg van jelölve?
Az meg, hogy én lemásolom a tiédről pl. azt, hogy mélytengeri hegesztőbúvár "vagyok", nekem nem lesz róla sem papírom, sem tapasztalatom. Nem igazán értem mit féltesz rajta, a képesítésed csak a tiéd, mert rád igaz. Az, hogy hova jártál iskolákba, csak a tiéd, mert rád igaz. A személyes adatok is. Nincs mit lelopni róla.
14-es hozzászóláshoz:
Sajnos a cég nevek a neten nem mindig valósak, a tel. számok amik oda vannak írva nem mindig élnek sem a mail címek...
Azért is gondoltam, hogy vinném akkor személyesen, mert akkor a kezébe adom a delikvensnek és az esetleg lehet mutathatja, hogy nekem tényleg kell valamilyen állás és vettem a fáradtságot, hogy "bemásztam" oda csak hogy leadjam az önéletrajzom.
Édesapám is mondta nekem aki egy kisebb céget vezetett (már régebben), hogy a beadott önéletrajzokat saját maga gyűjtötte, tárolta, és akár évek múltán (!!) is felhívott korábbról jelentkezőket, hogy üresedés van arra a pozícióra ahová gondolt jönni, ha aktuális még fáradjon be... (Bár ezek konkrétan álláshirdetésre jelentkeztek, nem random betoppantak - általában -).
De úgy látszik manapság már ez se így működik.
17-esnek:
Mit lop mit lop....??
Nem mindig gyárban dolgoztam "melósként". Pontosan láttam hogy voltak önéletrajzok (diplomásnak is !!!) hogy a személyes jegyeknél írja "munkájára igényes". De fentebb helyesírási hibától kezdve, stilisztikailag is gyenge és formában/külalakban/szerkesztésben is gyenge önéletrajzokat is láttam. Ami röhej volt egy diplomástól. Aki még ennyire büszke is volt magára...
És láttam azt is hogy kezelik más önéletrajzait, de ebbe nem megyek bele.
"Nem tudom neked hány órába telik 10-20 adatot beírni a megfelelő mezőbe.."
Mindenki élete más és más, és bizony vannak bonyolult dolgok egy önéletrajznál amikre egy mezei ember nem tud választ adni. Én voltam vállalkozó is, volt hogy 3 dolgot végeztem egyszerre, van 10+ végzettségem ezeket mind-mind normálisan össze kellett rakni, még ha "csak" egy gyárba is jelentkeztem, úgy, hogy az "olvasható legyen" ne kukázzák rögtön.
Én valóban igényes munkára törekszem egy önéletrajznál is, ha lúd legyen kövér.
De most ebbe a részébe nem akarok jobban bele menni (nem akarlak tanítani, túl negatív ember vagy, evvel a stílussal sose leszel egyenértékű a többi dolgozóval még ha szakmailag feddhetetlen vagy akkor sem.)
Egyébként én is ebben reménykedem, hogy szabványnak nézik és nem lopják el, hanem kidobják a francba, ha már olyan g*cik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!