Hogy győzzem meg a lányom, hogy ne tegye tönkre az életet?
Van egy 12. osztályos lányom, erős gimnáziuma jár, évfolyamelső, kitűnő tanuló volt egész életében. Angolból van egy előrehozott emelt szintű érettségije, ami 96%-os lett, illetve van felsőfokú angol és középfokú német nyelvvizsgája.
Szóval minden lehetősége megvan a továbbtanulás terén, gyakorlatilag bármilyen szakra bejuthatna, mert 450 pontot biztosan össze fog szedni az eddigi eredményei alapján.
Viszont a fejébe vette, hogy ő mindenáron tanár akar lenni. Ráadásul magyar-történelem szakpárral, amivel még annyit sem lehet kezdeni, mint pl. egy nyelvtanári diplomával.
Háromgyerekes alsó-középosztálybeli család vagyunk, nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a 6 éves egyetem után is mi tartsuk el. Márpedig a nettó 145 ezres tanári fizetésből nem fog tudni egy albérletet sem kifizetni. Hiába mondjuk neki ezeket, elintézi annyival, hogy "nincsenek nagy igényeim".
Tanácstalan vagyok, februárban van a jelentkezési határidő, de egyre jobban ragaszkodik a tanárképzéshez...
10-es jól beszél, a legrosszabbal kell mindig számolni. Tegyük fel x év múlva egyedülálló anya pár gyermekkel, egy tanári fizetéssel.
Persze fontos az is, hogy azt csinálja amit szeret. Esetleg magán tanár is lehetne saját céggel stb. ha megvan benne az ambíció, semmi sem lehetetlen. De a legrosszabb mindig beüthet….
Biológia kémia szakos tanár vagyok. Imádom a tárgyaimat, imádok tanítani, mégis otthagytam a pályát, és nem csak az anyagiak miatt. Illetve, de, az is sokat játszott szerepet. De ami az iskolákban megy, az a hierarchia, a sokszor lehetetlen tanrend, a túl nagy osztály létszám, amiben lehetlen normálisan tanítani, és a sok mafla szülő, aki a tanárt cseszi le ha a gyereke rosszul teljesít. Tetejébe még a bérezés is ami végképp elveszi a kedvét az embernek az egésztől, vagy előbb, vagy utóbb.
Más pályán vagyok,de azért a kémia jelen van az életemben.Ha tehetném, elvégeznék most egy másik szakot, mondjuk vegyész mérnökit, de hamarosan családot alapítunk a férjemmel, a lakásunk is hitelből van, bőven lesz helye máshol a pénznek, én ezért nem adósítom el magam. Mert hogy az állami féleveket én is elhasználtam.
Ezt csak azért írom le, hátha segít valamit a döntésben. Ha az irány megvan, arra lehet építeni, én a biológia kémia és a tanítás szeretete miatt lettem az ami. A mai eszemmel már gyógyszerésznek vagy orvosnak mennék. Voltam,sőt vagyok olyan okos hogy megcsináltam volna de kinek van annyi pénze (na meg ideje is) dolgozó felnőttként?
Fogalmam sincs magyar történelem érdeklődéssel mit lehetne még kezdeni, ami piacképes. Ha csak a tanítás erdekli, akkor szerintem még mindig a nyelvtanari lenne a legjobb azzal taníthat is, és magánban is szépen lehet vele keresni, talán még annyit is, hogy iskolában sem kell mellette.
"Mestertanári fokozathoz legalább 14 év gyakorlat kell. Tudod hány év gyakorlattal kerestem a versenyszférában br 600at? 4."
Oké, abban a versenyszférában, ahol :
1: Eszed a rákot mindennap / mászod a ranglétrát, és küzdesz a lusta / debil kollektívával?
2: Elcsalják a szabadságod, a pótlékokat, és alvállalkozó alvállalkozójával cserélgeti a céget a "főnök" évente kétszer?
3: Minimálbérrel jelentenek be, vagy félmunkaidőbe, a nyugdíjjárulékodat meg elfelejtik befizetni?
4: Alkudoznod kell, hogy most a születésnapodon menj be dolgozni, vagy karácsonykor / újévkor?
5: Nem tudod a beosztásodat se csak egy héttel előtte.
6: Könyörögnöd kell, ha egy hétnél több szabira akarsz elmenni egyszerre.
Erről a versenyszféráról beszélsz?
Mert vagy ez van, vagy a V.I.P. felsővezetői szint...
Oda meg csak haverok, sógorok meg aki akinek nem gond 20 millát bedobni a kalapba csak úgy...
Tanároknál lényegében elvárás, hogy szabadidőben javítsanak dolgozatot, képezzék magukat, stb.
Nem mondom, hogy a versenyszféra tökéletes, de egy átlagos multi jobban bánik az alkalmazottaival, mint az állam a tanárokkal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!