Hogy győzzem meg a lányom, hogy ne tegye tönkre az életet?
Van egy 12. osztályos lányom, erős gimnáziuma jár, évfolyamelső, kitűnő tanuló volt egész életében. Angolból van egy előrehozott emelt szintű érettségije, ami 96%-os lett, illetve van felsőfokú angol és középfokú német nyelvvizsgája.
Szóval minden lehetősége megvan a továbbtanulás terén, gyakorlatilag bármilyen szakra bejuthatna, mert 450 pontot biztosan össze fog szedni az eddigi eredményei alapján.
Viszont a fejébe vette, hogy ő mindenáron tanár akar lenni. Ráadásul magyar-történelem szakpárral, amivel még annyit sem lehet kezdeni, mint pl. egy nyelvtanári diplomával.
Háromgyerekes alsó-középosztálybeli család vagyunk, nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a 6 éves egyetem után is mi tartsuk el. Márpedig a nettó 145 ezres tanári fizetésből nem fog tudni egy albérletet sem kifizetni. Hiába mondjuk neki ezeket, elintézi annyival, hogy "nincsenek nagy igényeim".
Tanácstalan vagyok, februárban van a jelentkezési határidő, de egyre jobban ragaszkodik a tanárképzéshez...
Sztem ulj le vele, es beszelgess el arrol hogy mit szeretne eleerni az életben milyen korulmenyek kozott elni, gyermeket nevelni stb. En a hugommal pont ezt tettem amikor tanacstalan volt, leultunk es kiszamoltuk hogy mennyi penzt szeretne keresni 25-30-35-40 evesen, es utana neztunk hogy milyen szakmak azok amikkel elerheto volt az adott cel. Fontos szerintem nyomatekosan kihangsúlyozni hogy hany ora munkaval szeretne megkeresni, hany tulorat vallalva, mennyi nelkulozes, szenvedes...
Masik dolog, lehet nem tudja h mit akar, nem tudja mi a penz. Mond varjon egy evet, kuld el dolgozni, mond h szerezzen albit tartsa fenn magat, csak h lassa milyen garantalt berminimummal elni, kuszkodni. Mond h te nem tamogat ebben es te nem vagy hajlando 1 forintot se ebbe fektetni, szoval diakhitel es onfentartas ha ezt valassza... Sztem nem a szakmat kell megutaltasd vele hanem a nincstelenseget es a nelkulozest. Utana hamar "jol" dont majd
Micsoda magaserkölcsű válaszok jöttek hivatástudatról és a saját utunk követéséről. Nyilván nem próbáltak a korábbi válaszolók megélni 160-ból, úgy hogy abból 120-at elvisz az albérlet..Érdemes kipróbálni, úgy hogy Pest megyében már nettó 250+ ezer ft-os fizetésű takarítói állásajánlatok is vannak. Jelenlegi bértábla alapján a tanárok fizetése 10 év után éri el a 200-at.. (A 10%-os ágazati bérpótlékkal lehet "csak" 8..)
Beszéld le a lányodat a tanár szakról ha jó képességű. 20 éve is szarul kerestek a tanárok (mióta használják a nemzet napszámosai kifejezést, 30 éve?!) ha tippelni kéne 20 év múlva is szarul fognak. Ráadásul a 6 éves képzés (már lehet csak 5) alatt elhasználja az összes államilag támogatott helyét, szóval tanulni sem tud majd mást. Tanítani itthon hobbi, ami sajnos elég költséges..Ha nem fér bele (értsd családi háttér, vagy olyan párválasztás) más pályát kell keresni, mert egyébként a képességei ellenére méltatlan életszínvonalra kényszerül!
Én nem izgulnám túl. Tud angolul és lesz diplomája. Ha majd éhen hal a tanári fizetésből, akkor elmegy egy ssc dolgozni, ahol màr a kezdő fizetésből sem fog éhen halni.
Ennyi.
Nem cseszi el az életét, ha nem tanárnak megy valami csöves iskolába, hanem SZAKOKTATÓNAK!
TAnfolyamszervezésbe van a pénz!
A tanítás, óraadás a legalja, hacsak nem írt egy-két könyvet vagy jegyzetet amit minden évfolyamnak el tud adni!
Az, hogy hova felvételizik, nem egy életre szóló döntés. Lesz lehetősége váltani, akár szakot az egyetemen, akár miután végzett. A tudás és maga a diploma értékes lesz, nem csak tanárként.
Becsülöm, hogy aggódsz a gyereked jövőjért, de neked is el kell fogadnod, hogy ez végsősoron az ő döntése. Adhatsz tanácsot, és megoszthatod a tapasztalatod, de ha úgy állsz hozzá, hogy én jobban tudom, úgyhogy így lesz és kész, annak nem lesz jó vége.
28-as: bár én programozó vagyok de 2 év után ki tudtam harcolni bruttó 650-es fizut és ez majd csak felfele megy. Heti 4x9 óra.
Volt tanár barátnőm aki 1 éve volt tanár. Hát konkrétan szegény az albérletet kifizette aztán egész hónapban ment a nyomorgás.
Elhiszem, hogy vannak idősebb tanárok akik adnak plusz órákat és egész jól elvannak de kezdő tanárként több évig nagyon nehéz fizetni akár az albérletet is.
értem, tehát egy okos, értelmes ember inkább bssza el az életét, és menjen takarítónak (mert ugye már az is megkeres kétszázat, és neked csak ennyi kell a boldogsághoz) az álomszakmája helyett, mert olyan még soha-soha nem történt, hogy egyik napról a másikra nagyot fordult a világ, és nem is fog az elkövetkező negyven évben, ugye?
ne akard a mostani politikai helyzetre építeni az életét, ha utálja, amit csinál, előbb-utóbb úgyis azt fogja csinálni, amit eltervezett (bár jóval nehezebben, ha most ráerőszakolsz valami baromságot, ami még az állami féléveit is elviszi).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!