Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy győzzem meg a lányom,...

Hogy győzzem meg a lányom, hogy ne tegye tönkre az életet?

Figyelt kérdés

Van egy 12. osztályos lányom, erős gimnáziuma jár, évfolyamelső, kitűnő tanuló volt egész életében. Angolból van egy előrehozott emelt szintű érettségije, ami 96%-os lett, illetve van felsőfokú angol és középfokú német nyelvvizsgája.

Szóval minden lehetősége megvan a továbbtanulás terén, gyakorlatilag bármilyen szakra bejuthatna, mert 450 pontot biztosan össze fog szedni az eddigi eredményei alapján.

Viszont a fejébe vette, hogy ő mindenáron tanár akar lenni. Ráadásul magyar-történelem szakpárral, amivel még annyit sem lehet kezdeni, mint pl. egy nyelvtanári diplomával.

Háromgyerekes alsó-középosztálybeli család vagyunk, nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a 6 éves egyetem után is mi tartsuk el. Márpedig a nettó 145 ezres tanári fizetésből nem fog tudni egy albérletet sem kifizetni. Hiába mondjuk neki ezeket, elintézi annyival, hogy "nincsenek nagy igényeim".

Tanácstalan vagyok, februárban van a jelentkezési határidő, de egyre jobban ragaszkodik a tanárképzéshez...

2021. okt. 29. 18:28
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
28%
Szerintem is csak ez az egy út van, hogy meg kell tanulnia a pénzt értékelni, más különben melózhat havi 140 ezerért.
2021. okt. 29. 20:12
 12/37 anonim ***** válasza:
80%

A következő 6 évben simán emelhetik még a tanárok fizetését, most januártól is fogják pl. 10%-kal, ami azért elég vékonyka, de kötve hiszem, hogy 6 év múlva is a kezdő tanárok fizetése nettó 145 ezer ft lesz mai jelenértékkel számolva. Nem beszélve arról, hogy menet közben is meggondolhatja magát és átmehet másik - magasabb fizetéssel kecsegtető - szakra. Legrosszabb esetben elmegy egy SSC-be dolgozni.

Ja és miért gondolod, hogy ti fogjátok eltartani?:) Lehet lesz stabil párkapcsolata, akár férje addigra...

Úgy gondolom, hogy szülőként támogatnod kellene a gyerekedet, hisz lehet, hogy valóban ez az álomszakmája.

2021. okt. 29. 20:23
 13/37 anonim ***** válasza:
53%
OMG, hadd kövesse az álmait, hadd legyen boldog, inkább csóró legyen, de boldog, mint gazdag , de boldogtalan, mert szószerint gürizni jár be a munkahelyére, és nem hivatásáért, vagy hobbiból, tehát nem hivatásként élné meg a munkáját akkor, vagy hobbinak, hanem akkor az neki nyűg lenne, egy kőkemény meló, ha más pályát választana; nem azt, amit a szíve diktál. ha ilyen jók az eredményei , tanárként sikeres lehet szerintem simán. meg pl ha intelligens, lehet,hogy azt is pl bírják a pasik, tehát ne aggódjál miatta, elég okos, ügyes, talpraesett, biztos jó tanár lesz és a diákok is szeretni fogják, és akkor szal ja ,hadd legyen boldog, hadd teljesedjen ki; ozt érted, jó lesz az neki, ne kényszeríts rá bármi mást, amihez egyáltalán nincs kedve. szeresd őt, tiszteld a döntését, támogasd őt, ha ezt már így elhatározta, ne próbáld meg letörni a szárnyait.
2021. okt. 29. 20:27
 14/37 anonim ***** válasza:
36%

Jó eséllyel gazdag, sikeres férje lesz, szerintem nem kell aggódnod :)

Ha visszagondolok középsulira, aki ott "király volt" és jól boldogult, azok a menő srácok pizzafutárok, meg hasonlók lettek... a cicababák, akik haspólóban villogtak, és minden menő srácra mosolyogtak, ma már vagy egy lecsúszott vendéglátóban dolgoznak, vagy a dohányboltban eladók...

Suli végén 2 osztálytársamnak lett példás a magatartása - a csendes szerény lány, akivel nehéz volt 2 szót váltani, ma 145 ezret keres (egyetemen tanulmányi asszisztens), a férje informatikus, és 800 körül. A másik egy csöndes, de vidám srác volt, vagy nem csinált rosszat, vagy mindig megúszta, volt pár vállalkozása, ma már 100 milla felett van a vagyona, és szerény, csöndes, bájos lányt keres (plázacicával sose jönne össze), szóval az életben a lányod a leírtak alapján befutónak számít :)

31/F

2021. okt. 29. 20:36
 15/37 anonim ***** válasza:
29%
Az álmokból nem fog megélni. Amúgy meg miért baj az, ha megtanulja, hogy mit ér a mai világban 140 ezer forint? Igen is megértem a szülőt, szeretne segíteni azzal, hogy a teljes képet szeretné megmutattni a lányának.
2021. okt. 29. 20:41
 16/37 A kérdező kommentje:
Nem lesz férje, aki eltartsa (a lányokhoz vonzódik).
2021. okt. 29. 20:41
 17/37 anonim ***** válasza:
40%

Húúú!!! :D mindig elfelejtem, hogy 2021 van... ez már egy ilyen világ.

14-es voltam.

2021. okt. 29. 20:52
 18/37 anonim ***** válasza:
84%
Tanár szakon végeztem, aztán gyorsan átmentem sscbe jelenleg network engineer vagyok nem netto 145 ezerért...
2021. okt. 29. 20:53
 19/37 anonim ***** válasza:
37%
Ha a lányod magyartanár akar lenni, akkor lehet mégsem annyira okos, mint gondoljátok :)
2021. okt. 29. 21:45
 20/37 anonim ***** válasza:
82%

Én is majdnem tanár lettem, utolsó félévben jöttem rá, hogy kevesebb lenne a fizetésem mint az ösztöndíjam, akkor hagytam ott. Akkor, 2010ben 110 volt a kezdőfizu. Most 145. Nem látom, hogy a következő 6 évben olyan nagyot emelkedbének a tanári fizetések.

SSCben vagyok IT manager nettó 700ért. Anyám meg azóta is sír, hogy nem fejeztem be az egyetemet. (Ő nem bánta volna, ha otthon rohadok meg a félszobában, csak nekem ez a jövőkép nem tetszett.)

Spórolja a lányodnak 6 évet. Ha mást nem, ötletelj neki, milyen más szakra mehetne.

2021. okt. 29. 22:20
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!