Hogy győzzem meg a lányom, hogy ne tegye tönkre az életet?
Van egy 12. osztályos lányom, erős gimnáziuma jár, évfolyamelső, kitűnő tanuló volt egész életében. Angolból van egy előrehozott emelt szintű érettségije, ami 96%-os lett, illetve van felsőfokú angol és középfokú német nyelvvizsgája.
Szóval minden lehetősége megvan a továbbtanulás terén, gyakorlatilag bármilyen szakra bejuthatna, mert 450 pontot biztosan össze fog szedni az eddigi eredményei alapján.
Viszont a fejébe vette, hogy ő mindenáron tanár akar lenni. Ráadásul magyar-történelem szakpárral, amivel még annyit sem lehet kezdeni, mint pl. egy nyelvtanári diplomával.
Háromgyerekes alsó-középosztálybeli család vagyunk, nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a 6 éves egyetem után is mi tartsuk el. Márpedig a nettó 145 ezres tanári fizetésből nem fog tudni egy albérletet sem kifizetni. Hiába mondjuk neki ezeket, elintézi annyival, hogy "nincsenek nagy igényeim".
Tanácstalan vagyok, februárban van a jelentkezési határidő, de egyre jobban ragaszkodik a tanárképzéshez...
A következő 6 évben simán emelhetik még a tanárok fizetését, most januártól is fogják pl. 10%-kal, ami azért elég vékonyka, de kötve hiszem, hogy 6 év múlva is a kezdő tanárok fizetése nettó 145 ezer ft lesz mai jelenértékkel számolva. Nem beszélve arról, hogy menet közben is meggondolhatja magát és átmehet másik - magasabb fizetéssel kecsegtető - szakra. Legrosszabb esetben elmegy egy SSC-be dolgozni.
Ja és miért gondolod, hogy ti fogjátok eltartani?:) Lehet lesz stabil párkapcsolata, akár férje addigra...
Úgy gondolom, hogy szülőként támogatnod kellene a gyerekedet, hisz lehet, hogy valóban ez az álomszakmája.
Jó eséllyel gazdag, sikeres férje lesz, szerintem nem kell aggódnod :)
Ha visszagondolok középsulira, aki ott "király volt" és jól boldogult, azok a menő srácok pizzafutárok, meg hasonlók lettek... a cicababák, akik haspólóban villogtak, és minden menő srácra mosolyogtak, ma már vagy egy lecsúszott vendéglátóban dolgoznak, vagy a dohányboltban eladók...
Suli végén 2 osztálytársamnak lett példás a magatartása - a csendes szerény lány, akivel nehéz volt 2 szót váltani, ma 145 ezret keres (egyetemen tanulmányi asszisztens), a férje informatikus, és 800 körül. A másik egy csöndes, de vidám srác volt, vagy nem csinált rosszat, vagy mindig megúszta, volt pár vállalkozása, ma már 100 milla felett van a vagyona, és szerény, csöndes, bájos lányt keres (plázacicával sose jönne össze), szóval az életben a lányod a leírtak alapján befutónak számít :)
31/F
Húúú!!! :D mindig elfelejtem, hogy 2021 van... ez már egy ilyen világ.
14-es voltam.
Én is majdnem tanár lettem, utolsó félévben jöttem rá, hogy kevesebb lenne a fizetésem mint az ösztöndíjam, akkor hagytam ott. Akkor, 2010ben 110 volt a kezdőfizu. Most 145. Nem látom, hogy a következő 6 évben olyan nagyot emelkedbének a tanári fizetések.
SSCben vagyok IT manager nettó 700ért. Anyám meg azóta is sír, hogy nem fejeztem be az egyetemet. (Ő nem bánta volna, ha otthon rohadok meg a félszobában, csak nekem ez a jövőkép nem tetszett.)
Spórolja a lányodnak 6 évet. Ha mást nem, ötletelj neki, milyen más szakra mehetne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!