Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A bölcsészek, kevésbé értékes...

A bölcsészek, kevésbé értékes diplomások tényleg gyorséttermekben dolgoznak?

Figyelt kérdés
2021. okt. 2. 18:38
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
78%

Én burger kingben vagyok diákmunkás, a csapat 80%-a diák.

Viszont van egy magyar-töri szakos tanárnő is, aki délután 2-ig/3-ig tanít egy gimiben, aztán 4-től este 10-ig jön át hozzánk dolgozni. Mondjuk őt megértem, mert a tanárnál már a takarító is jobban keres, de szerintem szomorú, hogy ez van.

2021. okt. 4. 16:32
 32/41 anonim ***** válasza:
95%

Nem. Bölcsész végzettségem van, se én magam, se egyik volt csoporttársam se dolgozik gyorsétteremben.

Nyilván előfordul, de nem annyira általános, mint sokan hiszik.

2021. okt. 5. 11:10
 33/41 anonim ***** válasza:
10%

Tapasztalatból mondom, hogy igen, én tanáris vagyok sok bölcsész ismerőssel. De sokukat még oda sem vették fel, mert nincs tapasztalata egy "fast paced & customer oriented" munkahelyen és nem odavalónak ítélték meg.

Az ok: ezeken a szakokon semmit nem tanítanak a munkaerőpiacról, álláskeresésről, 100%-ban elvont szakok. Nincs közelező gyakorlat sem. Én sokáig eskü azt sem tudtam, mi az a gyakornokság, nem vicc.

Gondolj bele, kikerülnek az elvont, elméleti világból és a könyvek közül egy materialista, kapitalista versenyszférába, nulla szakmai tapasztalattal, esetleg egy kis árufeltöltés, óvoda itt-ott az életrajzokban. Azt sehol nem tanítják bölcsészeten, hogy már a képzés alatt is leleményesnek kell lenni, sőt pont ellenkezőleg, kapcsolatépítés helyett ezek ilyen magadba fordulós szakok (pláne így a távoktatás óta totális izoláció).

Aki mégis el tud valami csoda folytán helyezkedni, az a nyelvtudása miatt, de ezek sem túl fényes pozíciók, általában ügyfélkapcsolat mondjuk a németekkel, service desk és hasonlók, esetleg logisztika. Mivel az illető a nyelven kívül ugye máshoz nem ért. De a Covid óta valszeg az adott nyelvet is szarul tanítják. Arról nem is beszélve, hogy SSC-k csak nagyobb városokban vannak, de még ott sem annyi, hogy mindenki 'beférjen'. Aki vidéki egyetemen végez pedig durva hátrányból indul alapból a budapestiekkel szemben.

2021. okt. 26. 20:23
 34/41 anonim ***** válasza:
41%
Amúgy ismerősöm, aki mekiben dolgozott közel 250 nettót keresett csak mondom, sima pultosként vagy miként. Jobban megéri lassan, mint az SSC, tanári, vagy iroda.
2021. okt. 26. 20:25
 35/41 anonim ***** válasza:
100%

"Könyvtáros lehetsz egy érettségivel is."

Nem igaz, én mint mondtam tanárira járok, jelentkeztem egy könyvtárba, de elutasítottak, mert nincs szakirányú diplomám.

2021. okt. 26. 20:29
 36/41 anonim ***** válasza:
72%

Miért kell kamut terjeszteni? :D

"ezeken a szakokon semmit nem tanítanak a munkaerőpiacról, álláskeresésről, 100%-ban elvont szakok"

Nekem például BTK-n volt kifejezetten arra 2 féléves tárgyam, hogy csiszoljuk az állásinterjú, önáletrajz, motivációs levél, portfóliókészítés terén a tudásunkat. Más karon ilyennel én nem találkoztam - bár lehet hogy létezik.

"Nincs közelező gyakorlat sem"

3 vagy 4 félév kötelező gyakorlat volt nekünk.

"kikerülnek az elvont, elméleti világból és a könyvek közül egy materialista, kapitalista versenyszférába, nulla szakmai tapasztalattal"

Ez több szakra is jellemző, függetlenül attól, hogy bölcsész szak-e.

"Aki mégis el tud valami csoda folytán helyezkedni, az a nyelvtudása miatt, de ezek sem túl fényes pozíciók, általában ügyfélkapcsolat"

Nem tudok olyan szaktársamról, aki ilyen pozícióban dolgozna. Pár ismerősöm kapcsolattartó, ők inkább turizmus-vendéglátás területről kerültek át ilyen pozíciókba, mióta a covid tönkretette a munkájukat.

ELTE BTK-t végeztem, az ott szerzett diplomámmal szakmába vágó, jól fizető munkám van amit szeretek csinálni, és egyébként némi munkaerőhiánnyal küzdünk, mert nincs elég képzett bölcsész, pedig kellene.... Nem értem, miért kell álhíreket terjeszteni.

2021. okt. 27. 09:31
 37/41 anonim ***** válasza:
78%
33-as igen téved. A nyelvszakosok általában multiknál helyezkednek el, és nem mennek el tanítani. Nem tudom egyébként egy ügyfélszolgálatos munka miért annyira alávaló.
2021. okt. 27. 17:29
 38/41 anonim ***** válasza:
91%
szerintem nem alávalót gondolt, csak iszonyat stresszes, az a munka, amit senki más nem vállal az adott multinál, feletted kavarják a sz.rt te meg vidd el a balhét az ügyfélnél. és ZÉRÓ köze van az irodalomhoz, nyelvészethez, akármihez. sőt amúgy ehhez diploma se kéne, csak a nyelvtudást nézik semmi mást.
2021. okt. 27. 18:32
 39/41 anonim ***** válasza:
41%
illetve értsétek már meg, hogy minden egyetem más, ehhez nem kell lángésznek lenned, nem csak a tematika totál más mondjuk ELTE germanisztika és PTE germanisztika vagy ki tudja mi között, de a lehetőségek is. és nyelvszakon tényleg nincs amúgy gyakorlat a legtöbb helyen, nálunk se volt senki cégnél soha, se önéletrajzírás, semmi ilyesmi, egyeteme válogatja. azért lepontozni valakit, mert ő más tapasztalatot írt le egy (lehet) teljesen más egyetemről hatalmas nagy butaság, inkábbs sajnálni kellene, hogy sok helyen ilyen rossz az oktatás ha igaz.
2021. okt. 27. 18:37
 40/41 anonim ***** válasza:

Oké, de akkor ne írjon általánosítva...

2021. okt. 27. 19:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!