Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyit keresnek most az orvosok?

Mennyit keresnek most az orvosok?

Figyelt kérdés

Rezidensek

Szakorvosok

Szakorvosok 40 felett

2021. szept. 29. 22:35
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
0%
29 + mondjunk hogy ha te sötétnek tartod azt aki azt mondja hogy a fizetés nagyon alul van az árak pedig elvannak szabadulva és komoly gondok vannak mind az oktatásban mind a legtöbb területen akkor ok igazad van velem van a baj 😅😅😅
2021. dec. 7. 13:53
 32/42 ascelpius ***** válasza:

"Amúgy nem értem hogy jött ide a sebész mert a rezidensekről volt szó… nyilván a sebész másik liga mint egy RZIDENS!"

Az egész mondandómmal arra akartam rávilágítani, hogyha a rezidens nincs megfizetve, hanem mondjuk szakvizsgához kötjük a bért, akkor a gyorsabb szakágak felé fognak menni, mondjuk bőrgyógyászat felé. Aztán meg 10-15 év múlva nézni fogunk, hogy a kórház tele van bőrgyógyásszal meg szemész orvossal, de szívet senki nem tud műteni. Ezért szerencsésebb szolgálati időhöz kötni a bért. Ha viszont az első 3 évben mondjuk alacsony a bér és utána van egy hirtelen nagy emelkedés, akkor egyrészt a pályaválasztókat elijesztheti az a tény hogy 6 év egyetem+3 év munka=9év után fog élhető összeget keresni, amikor már 27-28 éves lesz. Másrészt meg a szakmán belül okozhat egy nagyobb feszültséget. (most nyílván fel lehet hozni az eü szakdolgozókat, de velük ellentétben a MOK rendesen tud működni szakszervezetként, van érdekérvényesítő erejük, lehet gondolni a felmondások letétbe helyezésére, amit gondolom a háttérben a COVID kezdetén be is lengettek a kormánynak. Magyarországon gyakorlatilag ők az egyetlenek akik ki is állnak valamennyire magukért amennyire a törvény engedi, sokat tanulhatna tőlük más szervezetek, például a pedagógusoké)

A kezdő rezidens bruttó ~620e forintot fog kapni januártól, ami kicsivel több mint nettó 400e forint. (szja mentesség nem játszik náluk, mivel az egyetem hossza miatt már legtöbbjük 25 éves amikor dolgozni kezd) Ezt Pesten sok más diplomával és szakmával meg lehet szerezni 2-3 év tapasztalattal 25 éves korukra ha odateszik magukat és őket még kompenzálni fogja valamennyire az SZJA kedvezmény előtte, úgyhogy az abszolút kezdők bérét nem gondolom annyira kiugrónak. Pesten kívűl már érezhetik ezt kiugróan magasnak, de vidék-pest fizetési viszonylat és vízfejűség egy külön probléma.

2021. dec. 7. 14:24
 33/42 anonim ***** válasza:

Oke így már érthetőbb igen így nézve ez is jó megoldás

De azt is hozzá tettem hogy nem a mostani árakkal van baj de ha véletlen le viszik őket ami volt 3 evvel ezelőtt azaz 5000ft volt egy bevásárlás akkor lehet kicsit kiugró a full kezdő bére (és itt most nem több év utánira gondolok) de tény hogy a legtöbb rezidens az elso évében nem csinál sok mindent és azt is meglehetne csinálni hogy bonus fizetés teljesítmény szerint! Szerintem ez még jobb lenne amivel lehetne ösztönözni őket hogy jobb szakemberek legyenek (nem úgy hogy több órát be vállalnak hanem hogy megfelelően ellátják a munkájukat pl műtétek vizsgálatok diagnózisok által)

De azért teljesen más hogy az orvosok már “évtizedek” óta gyűjtik ezeket a papírokat és csak is a COVID miatt lett ez (nem baj ahogy mondom mert tényleg alul voltak fizetve a 10 eves orvos is havi 400-500 ezret keresett ami nagyon kevés…)

A lényeg remélem lesz szelekció illetve a követelmények növelése mert az egy másik probléma amikor mindneki ennek fog menni de nem fognak érteni hozzá

2021. dec. 7. 14:34
 34/42 anonim ***** válasza:
84%

@33 Persze, mindenki orvosnak fog menni, mert hirtelen tömegek írnak majd 90%-os biosz emelt érettségiket meg válik nekik vonzóvá 12-15 éven keresztül napi 12 órákat tanulni munka mellett.

Elképesztően el vagy tévedve, ha akár csak összehasonlíthatónak tartod egy átlag szakmunka és egy orvosi tudás megszerzésének nehézségét. Kérlek csapj fel egy Sobotta atlaszt és nézd végig úgy, hogy ez két darab tárgy a nagyjából 100-ból, ami kell az általános orvosihoz és a javát fejből kell tudni. Önmagában több, mint a legtöbb szakma komplett elméleti anyaga. Szigetelést hasonlítani sziámi ikrek szétválasztásához meg komplex MR eredmények elemzéséhez olyan, mint a rollerezést az űrrepüléshez.

És ezt nem azért mondom, mert bármi becsmérlendő lenne a szakmákban. Egyszerűen ott sokkal több a gyakorlással tanulás és a középszerhez elég, ha nagyjából józanul jár suliba meg gyakorlatra az ember. Orvosira meg eleve a tanulói populáció felső 10%-ából válogatnak és onnan is sokan feladják. Szemben ezzel a szakmunkásképzők már általános után is az alsó 30-ból.

2021. dec. 7. 19:58
 35/42 anonim ***** válasza:
75%

#28: össze vissza beszélsz. Milyen PhD rezidensi? Meg mi 6 év a rezidensi? Meg a sebész és rezidens nem ugyanaz?

Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában, de akkor nem értem miért kell úgy megnyilvánulni, mint valami szakértő.

Az orvosi egyetem 6 év. Ez idő alatt az egyetemistát orvostanhallgatónak hívják, és TANUL. Nem dolgozik, tanul. Majd 6 év után leállamvizsgázik és általános orvossá avatódik. Ezt követően általában belép a rezidensképzésbe, azaz KEZDŐ ORVOSKÉNT eldönti, hogy milyen szakirányba indul el. Ez lehet sebészet, bőrgyógyászat, belgyógyászat, bármi. Ekkor őt úgy hívják, hogy sebész rezidens, bőrgyógyász rezidens. Ekkor kezd el keresni, méghozzá havi 320 nettót. 2 éven keresztül számít még rezidensnek, utána szakorvosjelöltté avanzsálódik, majd ha letette a szakvizsgát, akkor szakorvossá. Ez általában 5 év, időnként 6, esetleg 7. Tehát összesen cirka 11 év, minimum. A fizetése ennek megfelelően alakul az évek során.

Például a sebész rezidens, aki elkezd dolgozni, az eleinte (mondjuk 2 napig) csak odaáll és nézi, hogyan műtenek. Következő nap már ő asszisztál. Csomózik, kampózik, stb. Eltelik 2 hónap és elkezdik ügyeltetni. És szerinted ez nem akkora felelősség? Meg azt csinálja, amit a főnöke mond? Persze mert szerinted olyan marha könnyű megcsomózni egy vérző eret, mert a főnököd azt mondja, csak éppen minden úszik a vérben és semmit nem látsz. És nem 50 éve csomózol minden nap, csak 50 napja.

A Phd meg teljesen más téma, az egy TUDOMÁNYOS fokozat. Annak, aki kutatást végzett. Semmi köze olyan formában az orvosláshoz, hogy nem szükséges hozzá egyáltalán.

2021. dec. 8. 21:52
 36/42 anonim ***** válasza:
0%

34 megnézem a rezidens meg a kezdő mikor tudja megcsinálni a sziámi szétválasztást! erről beszélek nem pedig a felsőfokú szakmai tudásról! mert a sziámi szétválasztás nem olyan dolog amit iskola pad után bárki megtudna csinálni...

mondjunk azért fizikai munkásokból sem alsó hangon vannak mert onnan is sokan feladják! ott meg fizikailag nem bírják

és 100-at sem kell megtanulni ezért is vannak a specializálások

35 ok én pl még mindig úgy tudom hogy a doktornak kell phd de ha tévedek akkor küldj linket!

2021. dec. 8. 23:57
 37/42 anonim ***** válasza:
0%

35 a rezidens változó általában 4 év! 2 éves a sima háziorvosi... de te biztos jobban tudod...

6 év orvosi ahom már megkapják a doktori címet azaz phd-ét! ebből 2-3 év az gyakorlati utolsó évben meg már dolgoznak is!

ezután jön a terület választás rezidensi 2-6 év lehet de már dolgoznak

34 azért az emelt biosz 90% nem nagy kunszt... ":D magolás kérdése amit aztán a szervezet gyorsan ki is dob...

ha ennyire nagy tudást kell magadba szívni akkor miért égetik világ szerte a gyerekek agyát 4 évig felesleges dolgokkal? 1 év is bőven elég hogy alap tudást szerezzen meg hogy felvételire jelentkezzen...

2021. dec. 9. 00:06
 38/42 anonim ***** válasza:
89%

@37 Jól látható, hogy esetedben sem volt elég 12 év íráskészség-oktatás ahhoz, hogy jól tagolt, nem élőbeszédszerű szövegeket alkoss, így egy év biosz sem feltétlenül elég.

A foglalkozási doktorik nem egyenértékűek egy Phd-val, nem tudományos munka eredményeképpen kapja az ember, hanem bizonyos diplomákkal automatikusan jár, Magyarországon ilyen a jogi, az orvosi, az állatorvosi, illetve a gyógyszerészi.

100 tárgy 6 év alatt egyáltalán nem sok, félévente átlag 8, az pár előadás, 1-2 labor, meg 1-2 egyéb gyakorlat, ennyit természetesen el kell végezni minden magyar egyetemi szakon, tök mindegy, hogy történészről, biológusról, villamosmérnökről vagy színháztudósról van szó.

Amúgy komolyan arról vitatkozunk, hogy egy kezdő orvos kapjon-e nettó 1100 eurót hátha úgy nem megy el bárhova máshova 2500-ért?

2021. dec. 9. 03:47
 39/42 anonim ***** válasza:

Az orvosi egyetem hat év. Ilyenkor egyetemista az ember. Rohadt sok lemondással jár , lelkileg az ember a határait feszegeti. Nyiss már ki egy Sobotta atlaszt, szövettan/ pathologia/gyógyszertan/ belgyógyászat stb.tankönyvet. Az egyetem 6.évében hat nagy szigorlat van( több év anyagát átölelő vizsgák), aztán szakdolgozat védés, államvizsga( szóbeli +írásbeli). Ezek után lesz valaki orvos, tehát doktor.( foglalkozás doktor, kis dr)

Na ezek után áll munkába. Ha belép a szakorvosképzésbe: akkor alsó hangon négy évet fog ott eltölteni( nincs két éves képzés.)

Szóval rohadtul nem sok ez a fizetés , mert még így is röhejes a nyugati bérekhez viszonyítva . És itt több nyelvet beszélj emberekről van szó —> könnyen lehet munkát kapni , JÓ fizetés + megbecsülés adott

Ui.: irigy vagy. Állj neki tanulni, utána lehet itt sírni, hogy jajjjj ki milyen keveset keres.

2021. dec. 9. 06:37
 40/42 anonim ***** válasza:
91%

#36: Jézus ereje. Mert szerinted kisebb felelősség megműteni Mari néni epekövét, mint sziámi ikret szétválasztani? Emberélet mindkettő, nem? Nyilván utóbbi technikásabb, de ne mondd már nekem, hogy a kezdő szakmunkás a legminőségibb munkát adja ki a kezéből vagy jobban ismeri a szakmát, mint a tapasztalt. Miféle paradoxont vársz te itt, hogy majd minden frissen végzett orvos ért mindenhez is? Melyik szakterületen működik ez így? Ja hogy sehol?

Nem kell hozzá PhD, mégegyszer mondom, az egy TUDOMÁNYOS fokozat. [link]

Igen, jobban tudom, mert én veled ellentétben elvégeztem egy orvosi egyetemet és most rezidens vagyok. A rezidensképzés KETTŐ év továbbra is, akkor is ha a te világodban négy. A hat év orvosinak semelyik éve sem gyakorlati, az utolsó évben sem dolgoznak. 6 évig ta-nul-nak. Nem tudom hogy ragozzam még, hogy felfogd. Területválasztás valóban ezután jön, és egységesen MINDEN területen kettő, azaz 2 év a rezidensi, utána területtől függően még 3 vagy 4 év szakgyakorlati idő következik. A "sima" háziorvosi 2+1 év, semmiképp sem 2.

Ha olyan marha egyszerű a 90%-os emelt biosz, akkor hajrá, mutasd meg nekünk ki itt a Jani. Az a 4 év nem felesleges. Egy gyerek egészséges agyi és jellemfejlődéséhez szükséges, még ha nem is hasznosítja minden elemét élete minden pillanatában. Nem tudom nekem személy szerint nem jelentett gondot az a 4 év gimi, nem égették ki vele az agyam, és minimális szinten se fárasztott ki egyetem előtt, megerőltetés nélkül voltam kitűnő tanuló. De sajnálom ha ez neked ekkora érvágásnak számít.

2021. dec. 9. 08:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!