Mennyit keresnek most az orvosok?
Rezidensek
Szakorvosok
Szakorvosok 40 felett
2022től egy kezdő rezidens bruttó 620e forintot fog kapni kiesve az iskolapadból. Ez még budapesti viszonylatban is nagyon jó pénz friss diplomásnak, vidéken pláne.
10 év tapasztalattal már 1.25 millió bruttó. És ezekre még rá tud alkudni az ember valamennyit, meg ott vannak a pótlékok.
Magánkórházakban szerintem ha ráteszünk a bértáblás fizukra +20%-ot akkor nem járhatunk messze az igazságtól, hogy ott mennyit kapnak.
Csak összevetésképp a bruttó medián kereset 332e volt júniusban a KSH szerint, a bruttó átlag pedig 451e. Úgyhogy szerintem erre azt mondani, hogy szomorú (majdnem kétszer annyit kap egy friss doki, mint az aki pont középen van a skálán(medián)), egy erős túlzás.
5-ös vagyok
Még a kérdező válasza előtt írtam, azt hittem a szomorú alatt túl kevésnek tartja az orvosi fizut 😀
Egy rezidensen mit kell ennyire megfizetni?
Túl sok amit kapnak.
Most igazából 3 dolgot fizetünk meg rajtuk (nem csak a rezidenseken, hanem a komplett orvosi szakmán):
1., Kereslet-kínálat: mindenki ismeri a az orvoshiányt. Amiből kevés van azt meg kell fizetni, ezt szerintem nem kell sokat elemezni: az eddigi fizujuk gyatra volt, nem volt vonzó a pálya az utánpótlásnak, illetve kimentek külföldre és mégjobban csökkent a kínálat emiatt. Erre erősített rá most a 2. pont
2., Bejött a Covid és a kormány nem engedhette meg politikailag, hogy egy járvány közepén a túlterhelés+alacsony fizu miatt a dokik egyszerre felálljanak azzal, hogy "kösz de én ezt ennyiért már nem vállalom, csinálja meg más" (hozzáteszem szerintem teljesen jogosan). Ezért gyorsan meg kellett oldaniuk az orvosi fizetést, de azt nem vallhatták be, hogy emiatt emelnek, mert azzal beismerték volna hogy eddig is baj volt a rendszerrel, úgyhogy felcsavarták a "hálapénzt kivezetjük" mantrára (ami persze jó attól függetlenül, hogy nem ez volt a cél)
3., Ha viszont a hálapénzt kivezetik és büntetik, akkor muszáj lesz azt is fizetésben pótolni a dokiknak, mert ha 0 hálapénz+béremeléssel együtt is még csökken a fizujuk akkor csöbörből vödörbe estünk és ugyanúgy felállnak az asztaltól.
Amit most látunk az szerintem semmi más, minthogy az elmúlt 1-2 évtizedben egyik kormány sem oldotta meg az orvosi fizut, ezért teljesen beépült a hálapénz illetve leépült itthon az orvosi állomány száma. Ennek a hatása, hogy most ilyen kiugró bért kapnak.
(#5 voltam)
Ui.: amúgy a tanároknak konkrétan 1 hétre kéne felállniuk most a munkából és őket is pikk-pakk rendeznék bér szinten. COVID alatt mindenki elhasználta a szabijait a gyerekek otthon tanulása és nyaralás miatt, ha most megint otthon kéne maradniuk a szülőknek fizu nélkül+belassulna emiatt a gazdaság akkor a kormány ugyanebbe a lépéskényszerbe kerülne.
Aki azt írja bármekkora összegre is, hogy sok az, amit egy orvos kap, szégyelje el magát és gondolja át újra!
Bezzeg amikor baj van, akkor sos kell a segítség, és akkor mindenki elvárja a legjobbat és azonnal. Az sem számít, ha épp az adott kezelő orvos már 24-36 órája nem aludt, mert annyian voltak aznap.
Illetve abba sem gondol bele senki, hogy 6 év egyetem után (ami általában több, mert kegyetlen sok tanulás, lemondás, szenvedést kell ezalatt elviselni) jön az 5 év rezidens képzés, ahol ugyancsak szakvizsgára készülnek meló mellett és tanulnak, tanulnak, tanulnak.
A teljes életüket feláldozzák ezek az emberek, lemondanak a fiatalkorukról.
Amíg a legtöbben 18 évesen elkezdenek dolgozni vagy szakmával, jó szakemberként megkeresik a napi 20-30 ezreket tisztán, ami havi 600-800 ezer nettó is lehet, addig egy orvos leghamarabb 25-6 évesen kezdi meg az életét, de szakorvos csak 30/31 évesen lesz leghamarabb.
És igen, tele van az ország bunkó, és lekezelő orvosokkal, de amilyen színvonalúak a korházak és az emelés előtti fizetés volt, meg is értem…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!