Kifulladt a "költözz Budapestre" mánia?
Kelet-magyarországi nagyvárosból származom, BSc-s gépészmérnök vagyok 4 év tapasztalattal. Az elmúlt 1-2 évben kb. az összes budapesti multit végiginterjúztam, néhánytól ajánlatot is kaptam, amiből végül egyet elfogadtam. A tapasztalatom az, hogy a bruttó 600-700 ezer Ft.-os sáv az, amit el lehet érni, efelett már nagyon húzzák a szájukat, néhol ki is oktattak, hogy ne akarjak már nyugat-európai fizetést. Albérlet támogatásról és egyebekről természetesen szó sincs, amúgy sem mennék vele semmire, mert alig van számlaképes bérbeadó. Az a vicc, hogy beágyazott szoftverfejlesztők is e körül kapnak, IT területen is csak vezetőként vagy nagyon speciális tudással (pl. banki terület) lehet többet elérni, de az is megáll olyan nettó 600 körül.
Namost az egykori egyetemi évfolyamtársaim, ismerőseim és rokonaim Borsod megyében is simán megkeresik ezt a fenenagy nettó 300-500 ezer Ft.-ot, legtöbben saját lakásban lakva vagy cég által fizetett albérletben. Őszintén szólva egy olyan műszaki végzettségű embert se tudok, aki Budapestre vagy pl. Győrbe költözött volna, ha valaki meg is indul, az Németországig meg sem áll. A legtöbben kifejezetten rühellik a lepukkant, pisaszagú fővárosunkat és a közelébe sem mennek, ami igazából teljesen érthető. Lesz*rják Orbánt és az egész politikát is saját lakás, kocsi és ha kell, magánegészségügyre való pénz birtokában.
Én személy szerint is bármikor visszaköltözhetnék, ha tehetném, még az állásomat és az a "fenenagy" pesti fizetést is megtarthatnám (home office), de én speciel jól érzem magam itt, bár nagyon egyedül vagyok ezzel a saját ismertségi körömben.
Azt látom, hogy ez a "fel"költözés már leginkább csak az építőipari segédmunkások körében divat, a munkásszállók és a budapesti utcák tele vannak igénytelen emberekkel (főleg a c kategóriásokkal), illetve nem győzi az állam idevezényelni a rendőröket, ápolókat, vasutasokat és egyéb alkalmazottait (természetesen szar lakhatási körülmények közé), hogy a pesti proli el legyen látva. Ennek eredménye természetesen a jókora leszerelési hullám, mert ezek az emberek nem munkásszállón nyomorogva szeretnének élni úgy, hogy közben ki vannak téve a frusztrált pesti alsó-középréteg egyre idegesebb, irigy/proli viselkedésének.
Úgy gondolom, hogy kifejezetten az anyagi jólét érdekében orvosként, ügyvédként, katás vállalkozóként (szakmunkás, fodrász és társai), vagy pedig speciális tudású senior IT-sként és multiban vezetőként érdemes már csak Budapestre költözni.
A covid alatt nagyon gyorsan megváltozott ilyen szempontból a világ, teljesen elfogadott lett (IT) akárhonnét dolgozni. Hozzánk (Bp-i IT cég) tavaly felvettek vagy 50 embert, akik közül jó ha 5 Bp-i, a többiek az ország minden részéről vannak. Jól működik a dolog.
Azt látom, hogy munka miatt már nem érdemes bp-re költözni.
Ami a negatív hozadéka a dolognak (de ez már más téma), hogy a remote dolgozással teljesen megszűnt a 9-től 6-ig dolog, ha meetinget a későnkelő kollegák megszavazzák este 8-ra, akkor neked is muszáj beállni a sorba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!